Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Thrawn megérkezett: Ahsoka 6. rész kritika

Dave Filoni nem tud leállni, és olyan dolgokat tár a szemünk elé, amelyekre álmainkban sem gondoltunk volna.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 09. 20. 00:00

Thrawn megérkezett: Ahsoka 6. rész kritika
Megosztás

Hirdetés

Újabb hét, amely azt jelenti, hogy új résszel jelentkezik az Ahsoka, és immáron a hatodik epizódnál járunk, és sajnos már csak két kaland van hátra. De ne búslakodjunk, mert a 6. rész is egy kimagasló epizód volt az évadban, és ismét rengeteg érdekes dolgot láthattunk. A cikk innentől kezdve spoilereket tartalmaz!

A rész egyből folytatta a történetet ott, ahol abbamaradt, tehát Ahsokát és Huyangot láthattuk a purgillek társaságában, miközben utaznak a másik galaxis felé. Csodálatosan nézett ki, ahogy az űrbálnák "úsznak" a hiperűrben, viszont Ahsoka és droid barátjának szerepe csak ennyi volt ebben az epizódban, mivel a nagyobb hangsúlyt az antagonsták kapták, akik bizony bővültek egy nagyon-nagyon fontos új karakterrel, és természetesen Sabine Wren is kapott képernyőidőt, aki megtalálta rég elveszett barátját...

Bizony ahogy azt sejteni lehetett, beköszönt először élőszereplős formában Thrawn főadmirális, méghozzá Lars Mikkelsen megformálásában, aki már a Star Wars: Lázadók animációs sorozatban is fontos szerepet játszott a karakter életében, hiszen ő volt a chiss főadmirális hangja, most pedig ő alakítja a gonosztevőt. A karakter gyönyörűen lett átemelve az animációs világból a való világba, minden egyes mozzanata, még a legapróbb mozdulatai is ugyan olyanok, mint a Lázadókban. Lars Mikkelsen remek eddig a szerepben, pedig még csak egy részben láthattuk, de már most magával ragadja a nézőt a karizmatikus karakter, és folyton azt érezzük, hogy még többet akarunk látni belőle.

Thrawn azonban nem egyedül érkezett, hanem egy elképesztően sok főből álló rohamosztag sereget állított fel, akiknek a dizájnjuk lenyűgöző. Nem csak sima fehér a páncélok színe, hanem vörös és arany színekkel van kombinálva. A főadmirális vélhetően jobb keze pedig egy zseniális sisakot visel, amelyhez hasonló rohamosztagos fejfedőt még nem láthattunk a Star Wars-ban. Valamint ha ez nem lenne elég, Thrawn főadmirálist még az Éjnővérek is segítik, akik félelmetesek voltak, és biztos, hogy még fogjuk őket látni a sorozat folyamán, a hetedik részben nagy rá az esély. A chiss zseni pedig eszméletlen hadi erővel térhet vissza saját galaxisába, egy hátborzongatóan hatalmas csillagrombolóval, amelyhez egy lenyűgöző jelenet köthető, ezáltal előkészítve az újabb háborút, amit mi nézők már tudunk, hogy be fog következni (mennyivel jobban működött volna, ha Thrawn lenne a folytatás-trilógia gonosztevője, és nem Palpatine, aki "valahogy visszatért")...

Ami Baylan Skollt illeti, kiderült a volt Jediről, hogy nemcsak egy zsoldos, aki a Megmaradt Birodalmiakat szolgálja, hanem van egy grandiózus terve, amelynek van pozitív és érhető oldala is. Terve az, hogy eltörli és megállítja a folytonos háborút, tehát nem szeretné, ha ismét felemelkedne a Jedi Rend, utána elbukna, majd a sötétség uralkodna, az is elbukna, és kezdődne előlről a körforgás a galaxisban. A karakter egyensúlyt szeretne, amiért láthatólag bármit megtesz, sőt az sem lepne meg, ha Thrawnnal is összecsapna az ügy érdekében. Baylan már az előző részek alapján is egy fantasztikus karakter volt, de miután meghallja az ember a gondolatmenetét, és a céljait, egyre jobban megkedveli és sokkal könnyebben tud vele azonosulni. Tanítványa, Shit Hati is egyre inkább érdeklődik Baylan valódi terve iránt, akik egyébként egy remek párost alkotnak. Ilyen karakterek kellenek a Star Wars világába, kik ennyire összetettek és érdekesek, nem úgy, mint a folytatás-trilógia "legjobb" karaktere, Rose Tico (természetesen nem a legjobb).

A két Erő-használó, Baylan és Shin elindult Sabine Wren után, mert Baylan betartotta ígéretét, és elengedte a mandalórit, hogy megkeresse régi barátját. Mondhatni szép kis vadászatot csinálnak maguknak, szabadjára engedik a prédát, majd utána erednek, hogy végezzenek vele. Érdekesség, hogy Thrawn és Morgan Elsbeth is szóvá tette azt, hogy nem kár a két zsoldosért, szóval nyugodtan meghalhatnak, és ha nem érnek vissza időben, akkor az új galaxisban fognak maradni. Meglepő gondolkodás a chisstől, mert még bőven a hasznára lehetne a két karakter, de hát tudjuk milyen a főadmirális: mindenki előtt már több lépéssel jár.

A fentebb említett Sabine Wren is folytatta kalandját, aki megtalált Ezra Bridgert a rész során. Sabine-nak nem volt egyszerű dolga az Ezrához vezető útja során, mert banditákkal kellett megküzdeni, no meg a hátasa nem viselkedett elég bátran, de végül célba ért a kis "Tini nindzsa teknőcőknek" hála, akik nagyon jól lettek megalkotva, és egy hihetetlen érdekes fajt adtak hozzá Dave Filoniék az univerzumhoz. Már ennek a sorozatnak is megvan a saját cukiságfaktora. A lényeknek legalább van jelentőségük, és nem csak úgy ott vannak.

Ami magát Ezra Bridgert illeti, meglehetősen érdekesre sikerült megalkotni. Nem arról van szó, hogy rosszul néz ki, mert érződik rajta, hogy bizony egy fontos szereplőről van szó, de ha nem tudnánk, hogy kiért indult el Sabine, akkor nem lehetne felismerni Bridgert. Minimális hasonlóság van, de nem sok, ennek oka valószínűleg az az, hogy Ezra sem a legfiatalabb már, és az évek során azért ő is öregszik. Mindenesetre természetesen jó volt újra látni, főleg mikor megölelte egymást Sabine és az eltűnt Jedi, de közel sem váltott ki olyan katartikus érzéseket, mint a többi karakter első élőszereplős debütálása.

Rendkívűl érdekes dolgok várhatnak majd ránk a következő epizódban, hiszen Ahsokáék még csak most fognak odaérni, de Thrawnék már készülnek vissza saját galaxisukba. Érdekes lesz látni, ahogy ezt ötvözik majd, és biztos, hogy ismét egy fantasztikus epizód fog ránk várni. 

VÉGSZÓ 

Összeségében az Ahsoka 6. része ismét hihetetlen élményt ad a rajongóknak, és Dave Filoni munkájára nincsenek szavak. Olyan dolgokat ad nekünk élőszereplős formában, amikről aligha álmodtunk volna, továbbá összetett karaktereivel és izgalmas történetével a képernyőhöz szegezi a nézőket. Azt gonolná az ember, hogy innen már nincs tovább, és nem lehet ennél elképesztőbb dolgokat mutatni, viszont ismerjük Filonit, és tudjuk, hogy mire képes...

A sorozat minden szerdán új résszel jelentkezik a Disney+ felületén.

9/10

Hirdetés


AhsokaDave FiloniDisney+Ezra BridgerLars MikkelsenLucasfilmRosario DawsonStar Wars: Lázadók

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.