Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Ilyen volt a The Boys első évada

2019-ben a szuperhős világ egy teljesen új oldalát mutatta meg.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 12. 12. 00:00

Ilyen volt a The Boys első évada
Megosztás

Hirdetés

2024-ben érkezik a The Boys, magyar nevén A fiúk negyedik évada - amelyhez Jeffrey Dean Morgan is csatlakozott - úgyhogy ezidő alatt megnézzük, hogy milyen is volt az előző három évad, illetve a későbbiekben a Gen V (V generáció) spin-off-sorozat is górcső alá kerül. A széria eddig mindössze három évaddal rendelkezik és egy spin-off tartalommal, amelyek mindegyike 8 részből áll. Azonban olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy egy mexikói melléksorozattal is bővíteni szeretnék a The Boys világát, tehát már tényleg egy franchise-zá kezdi kinőni magát a szupik univerzuma. 

A CIKK TOVÁBBI RÉSZE SPOILEREKET TARTALMAZ!

A történet egy olyan világban játszódik, ahol a nagyhatalmú egyéneket hősként ismeri el a nagyközönség, és az erőteljes Vought International vállalatnál dolgoznak, amely őket foglalkoztatja. Hősi személyiségükön kívül a legtöbb arrogáns és korrupt. A sorozat elsősorban két csoportra összpontosít: a Hetekre, a Vought első számú szuperhős csapatára, és a névadó Fiúkra, akik éberen figyelik a Vought és korrupt szuperhőseinek lebontását. Tehát rendkívül érdekes a koncepció, hiszen nem igazán láttunk még olyat, amikor a szuperhősöket így ábrázolták, hogy alig csinálnak valami jót és szinte csak a pénz miatt tartanak ott, ahol. 

A sorozat pazar karaktereket tudhat a soraiban, akik mára már a popkultúra részévé váltak, és a legtöbb sorozat-rajongó tudja, hogy kiről van szó, amikor meghallják Hazafi nevét. Hazafi vezeti a Heteket, amely az általunk ismert szuperhős csapat. A karaktert lehet gyűlölni és szeretni - személyes véleményem szerint eléggé antipatikus - de még is annyira karizmatikus, félelmetes és jellegzetes figura, akit alig várunk, hogy újra lássuk a képernyőn. A nyilvánosság előtt hősként adja el magát, de mi nézők mélyebben is megismerhetjük, hogy mennyire egy szadista figura, aki keveset törődik mással, senki sem tud megfelelni neki, és minden vágya a hatalom. Így kell egy jó antagonistát megírni, kiválóan működik, mert minden megvan a jól kidolgozott gonosztevő receptjéből. A színész, Anthony Starr is elképesztően jó választás volt, ez a szerep tényleg neki lett kitalálva. 

A szupik sorát erősíti még Annie, azaz Csillagfény, aki kénytelen szembesülni azzal, hogy mi zajlik a Voughtnál, hiába ez volt az álma, hogy egyszer ő is hős legyen, sajnos már az első napon olyan dolog történt vele, amely mély nyomott hagyott benne. A színésznő szintén remek választás volt és a szupik közül - Hazafi mellett - ő az egyik legérdekesebb karakter. Ez annak is köszönhető, hogy romantikus kapcsolat alakul ki közte és Hughie között, és ő az egyetlen, aki megkérdőjelezi a hűségét a Hetekkel szemben, és őszintén segíti a nyilvánosságot. A szerelmi szálról pedig azt érdemes tudni, hogy Hughie a Fiúk csapatához tartozik, tehát a szupik ellen tevékenykedik. Ahogy lenni szokott, semmi sem marad titokban, és ez az információ ki is derült a karakterről, amely nagy fordulat volt a szériában és a két szereplő életében.

Továbbá a Hetek tagjai közé sorolható még Maeve királynő, aki szintén kezdi elveszíteni hűségét a csapatból, Áttetsző, aki Hughie kezei által hagyja el a földi világot, a V-vegyület függője, Expressz, a nőket megszégyenítő Mélység és a titokzatos Fekete Noir. És összességében elmondható a szupikról, hogy jól megírtak, mindenki egyedi képességgel rendelkezik és különleges. A csapat pedig értelemszerűen a többi évadban bővült, de arról majd később esik szó.

Maga a Fiúk csoportot sem szabad szó nélkül hagyni, hiszen újfent remekbeszabott karakterekkel van dolgunk. Kezdve Karl Urban fantasztikus figurájával, aki nem fél kimondani, amit gondol és minden beszólásán csak nevetni tudunk. Ő vezeti a Fiúkat, és célja, hogy likvidálja/felfedje a szupik és a Vought valódi kilétét. Különös a kapcsolata Hazafival, hiszen számára ő a legnagyobb ellenség, mivel felesége rejtélyes eltűnéséről ő tehet. Persze, ez mind kiderül az utolsó részben, hogy mi történt vele, amely újabb csavart hozott a történetben. A csapatot erősíti még Hughie, aki szintén barátnője miatt akar bosszút állni a szupikon, Anyatej, aki a csoport tervezéséért felelős, Franci, aki eléggé jártas a fegyverkereskedésben, de a fiúk összeállnak még egy távol-keleti szupival is, és több más karakter is segít nekik céljuk elérésében. Itt is nagy dicséretet érdemel az egyediség és a változatosság. Nagyon sokat hozzátett a szériához, hogy mindegyik szereplő más-más motivációval vágott neki ennek a borzasztóan nehéz feladatnak. 

ÖSSZEGZÉS

Az első évad fő konfliktusa a Fiúk és a Hetek közti harcot kívánja bemutatni, amely már önmagában érdekes koncepciónak hangzik, de a megvalósítás is az lett. Már az első részben bedobnak minket a mélyvízbe, és váratlan, durva dolgoknak lehetünk szemtanúi. A cselekmény néhol lassan, de az összképet nézve dinamikusan építkezik, amely irgalmatlan mennyiségű fordulatot tartalmaz. Pazar lett a forgatókönyv, a karakterek és a történet is. Negatívumként annyit lehetne felhozni - legalábbis szerintem - hogy kicsit nehezen tudja beszippantani az embert ez a világ, mert tényleg nem a megszokott szuperhősös sémát láthattuk 2019-ben, hanem egy egészen más elképzelést. Rengeteg vér, szexualitás, keményen beleállnak a mai politikai korrektségbe és szinte minden megtörténik, amit el sem tudunk képzelni. Azonban, ha türelmesek vagyunk, és elkap minket a széria, akkor nincs megállás, és alig tudjuk abbahagyni. 

Hirdetés


A fiúkAmazon Prime VideoAntony StarrErin MoriartyJack QuidKarl UrbanSorozatok 2019SzuperhősThe BoysVisszatekintő

Képek forrása: Amazon Prime Video

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.