Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Nem egy hálás est. - Hullaadás Kritika

A 2023-as Hullaadás című film Eli Roth rendezésében készült, főszereplői Patrick Dempsey, Nell Verlaque, Jalen Thomas Brooks, Milo Manheim és Addison Rae.


zelenkaflorian Zelenka Flórián

2023. 12. 06. 00:00

Nem egy hálás est. - Hullaadás Kritika
Megosztás

Hirdetés

A történet Plymouthban, Massachusetts államban játszódik, ahol egy tragikus Black Friday kiárusítás után egy rejtélyes gyilkos terrorizálja a várost. Ahogy a holttestek száma emelkedik, a kezdetben egyszerű bosszú tervét sötétebb és összetettebb stratégiává fejleszti, miközben a célja is fokozatosan kiderül. A gyilkos, aki egy élethű John Carver maszkot és fekete köpenyt visel, különféle fegyvereket használ, hogy hátborzongató és kreatív módon végezzen áldozataival.

A Hullaadás merész és stílusos horror-thriller, amely szembenéz az amerikai történelem és társadalom sötét oldalával. A film a slasher műfaj hagyományait követi, miközben szatirikus és provokatív módon újraértelmezi azokat. Nem csupán a véres jelenetekkel próbál sokkolni, hanem a hálaadás ünnepének eredetével és jelentésével is foglalkozik. A színészi játék, a zene, és a vágás remek színvonalat képvisel, mélyítve ezzel a film atmoszféráját.

A film azonban nem mentes a hibáktól: A cselekmény vékony és kiszámítható, hiszen a slasher-filmek tipikus receptjét követi, ahol a szereplők bemutatkoznak, szétválnak, majd egyenként megölik őket, míg végül az utolsó lány szembesül a gyilkossal, és kiderül annak indítéka.

Az alkotás tiszteleg az 1970-es és 1980-as évek klasszikus slasher-filmjei, például a Halloween, a Péntek 13. és a Texasi láncfűrészes mészárlás előtt. A film a hálaadás történelmi és kulturális vonatkozásaira is utal, mint például a zarándokok, az indiánok, a pulyka, a felvonulás és a fekete pénteki vásárlási láz. Roth kontrasztot teremt az ünnep ünnepi és vidám hangulata és a Carver által elkövetett brutális és véres gyilkosságok között.

A film vegyes kritikákban részesült a kritikusoktól és a közönségtől. Rotten Tomatoes-on 63%-os tetszést aratott 130 kritika alapján, 5,9/103-as átlagértékeléssel. A film az IMDb-n 6,9/10-es értékelést kapott, 10 000 szavazat alapján. A film mérsékelt kasszasiker volt, világszerte 37,2 millió dolláros bevételt hozott 15 millió dolláros költségvetés mellett.

ÖSSZEGZÉS: ★★★★

Magyarországi bemutatója 2023. december 7-én lesz, a Forum Hungary forgalmazásában. Hullaadás teljesen élvezhető, amely elgondolkodtató módon hozza össze a horror és a társadalmi kommentár elemeket, és garantáltan emlékezetes élményt nyújt a nézők számára.

Hirdetés


Addison RaeEli RothHullaadásJalen Thomas BrooksMilo ManheimNell VerlaquePatrick DempseyThanksgiving

Képek forrása: Fórum Hungary | Hullaadás, Thanksgiving

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.