Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Steve Brusatte: A dinoszauruszok tündöklése és bukása

Szereted a dinókat? Akkor Steve Brusatte átfogó műve neked való darab!


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 06. 03. 08:21

Steve Brusatte: A dinoszauruszok tündöklése és bukása
Megosztás

Hirdetés

Egészen biztosan kijelenthető, hogy a kisfiúk konszenzus alapján szeretik a dinókat. Ki ne ismerné a T-Rexet, az Allosaurust, a Brachiosaurust vagy éppen a Velociraptort? Hány olyan férfi olvassa most ezt a cikket, akinek a padlásán porosodik egy-két műanyag dinoszaurusz? Tegye fel a kezét az, aki paleontológusnak készült, mielőtt a tűzoltó, orvos, kincsvadász szakmák felé terelődött a figyelme!

Természetesen a lányokat is érdekelhetik a dinók, ez még véletlenül sem egy hímsoviniszta cikk, de nagyjából akkora lehet a csontokat előásni vágyó lányok aránya, mint a kifutómodellnek készülő fiúké. Az igen hangzatos címmel rendelkező könyv is bemutat néhány női dinóvadászt, akik valószínűleg ebben a percben is éppen kalapáccsal, vésővel és minden egyéb eszközzel próbálják kiszabadítani a több tízmillió évvel ezelőtt elhunyt állatok lenyomatait.

A hosszú felvezetőm is hűen szemlélteti, hogy mennyire imádtam ezt a könyvet, mert Steve Brusatte nem csupán egy egyszerű paleontológus, hanem elbeszélőként is maradéktalanul helytáll, oly’ módon, hogy azt az átlagember is könnyen felfogja a komplex témákat a barátságos és közvetlen előadásmódnak köszönhetően. A cikkben azt is körvonalazom, hogy nagyjából mire számíthat az ember ettől a kötettől (előre szólok, hogy bőven megéri az árát).

Tökéletes címválasztás

A cím nem is lehetne találóbb, a könyv ugyanis a mezozoikum mindhárom nagy időszakába, a triász, a jura és a kréta korokba is elkalauzol minket. A dinoszauruszok brutálisan régen, kb. 252 millió évvel ezelőtt kezdték pályafutásokat, de ahogyan Steve Brusatte is fogalmaz: "A dinoszauruszok felbukkanásuk után nem rögtön uralták el az egész Pangeát". Kedvenc hüllőink először a kétéltűek, az emlős-unokatestvérek és krokodilfélék árnyékában éltek.

Főszerephez csak akkor jutottak, amikor az akkori egyetlen és szuperkontinens, a Pangea kezdett szétszakadozni a geológiai erők hatására, melynek során Laurázsia és Gondwana is létrejött. A triászban megannyi élőlény pusztult ki mindörökre, a Földünket természeti katasztrófák sújtották, de a tömeges kihalási esemény nemhogy akadályozta, hanem hozzásegítette a dinoszauruszokat, hogy végre átvegyék a szárazföld feletti uralmat. Véget ért a pszeudosuchiák kora, melyeknek egyetlen élő képviselői a ma is élő krokodilok.

A jura időszakról már jóval többet tudunk, köszönhetően a megannyi leletről, melyet szerte a világban feltártak. A kolosszális, 55 tonna körüli Brachioszaurusz, a 9 méter hosszú gyilkológép, az Allosaurusz, vagy éppen a lemezeshátú Stegoszaurusz is ebben a földtörténeti időkorban élt. Ekkor még viszonylag egységes volt a szuperkontinens, de már lassan darabolódni kezdett, óceánok tódultak a szárazföldek közé. Gondwana is részekre töredezett, Afrika, Dél-Amerika, Antarktisz és Ausztrália körvonalai is már kirajzolódni látszottak. A növényevő szauropodák és a jura időszak húsevő dinói azonban felkészültek arra, hogy átadják a helyüket királyságuk más képviselőinek és uralkodóinak.

A T-Rex színre lép

Messze a legváltozatosabb dinókkal az utolsó mezozoikumi korszakban, a krétában találkozhatunk, ekkor már a kontinensek a most is ismert helyükre terelődtek - India egyelőre nem csapódott Ázsiába, Ausztrália és Antartkisz még egy földrészt alkotott. Eddig kizárólag amiatt kerültem a T-Rexet, mert ő a kréta legvégén, 68-66 millió évvel ezelőtt uralkodott Észak-Amerikában. Rengeteg tévhit kering a csökött karú dinóról, így pl. nem nemigen táplálkozott dögökkel, csoportban élt és vadászott és az értelmi szintje nagyjából egy csimpánzéval egyenértékű lehetett (ami már csak azért sem kevés, mert az ember után a csimpánz a legintelligensebb élőlény a Földön). 

A dinókkal kapcsolatos legnagyobb mémforrás a T-Rex mulatságosan kinéző karja, de Brusatte kiemeli azt, hogy ezek a mellső végtagok igencsak erősnek bizonyultak, a húsevő ezekkel ragadta meg és szorította magához áldozatát (s bár ez belegondolva viccesnek tűnhet, élőben egyenlőt jelentett a halállal). A T-Rexek minden idők legnagyobb ragadozójaként vonultak be a történelembe, csak az olyan dinók élték túl velük szemben, mint pl. a Triceratopsz, mely egy kisebb arzenállal védte magát a több tonnás ragadozóval szemben.

A dinók végérvényesen kipusztulnak

A dinoszauruszok több kihalási eseményt túléltek, folyamatosan fejlődtek és alkalmazkodtak a legszélsőségesebb körülményekhez is. Balszerencséjükre azonban 66 millió évvel ezelőtt egy hatalmas aszteroida csapódott a mai Mexikó területébe, ezáltal kiirtva az össze nagytestű dinoszauruszt. Ez a lehető legrosszabbkor érte szerencsétlen hüllőket, a klímaváltozás és a tengerszintcsökkenés miatt amúgy sem volt túl rózsás a helyzetük. 

Természetesen néhány képviselőjük túlélte, a legkisebb példányokból lettek a ma is csiripelő és hihetetlenül változatos állatcsoport, a madarak. A többiek azonban örökre elvesztek, a becsapódáskor hatalmas energiák szabadultak fel, szó szerint fel és alá dobáltak mindent, ami a szárazföldön állt vagy mozgott. Amelyik dinó túlélte a kataklizma első napjait, az később halt meg a légköri szennyezettség következtében, mely negatívan befolyásolta a fotoszintézist, így a tápláléklánc felborult, nem kímélve sem a növényeket, sem az állatokat. A vulkánok folyamatosan munkálkodtak, a bolygónk nagyjából úgy nézhetett ki, mint egy apokaliptikus pokol.

Bár tragikus véget értek dinoszauruszaink, ahogyan azt Steve is említi több ponton, őket lehetetlen a vesztesek közé sorolni. Nagyjából 165 millió évig szaporodtak és dominálták a különböző ökoszisztémákat, ami már csak azért sem kevés, mert fajunk, a Homo Sapiens, „mindössze” 300 000 évvel ezelőtt jelent meg Afrikában és arra sem vehetünk mérget, hogy az időszámításunk szerinti harmadik ezredfordulót megéljük. Mi vagyunk az evolúció koronái, de a dinoszauruszok tudhatták magukénak bolygónkat a legtovább.

Verdikt

Mindenkinek ajánlom A dinoszauruszok tündöklése és bukása c. könyvet, szó szerint a cikk összes olvasójának, nem kizárólag a dinóbolondoknak. Brusatte töviről-hegyire bemutatta a paleontológia minden csínját-bínját, mely jóval szerteágazóbb tudomány, mint azt az ember először feltételezné. Az író a modern paleontológia egyik legnagyobb koponyája, s bár büszke az eredményeire, mégis közvetlen marad, szórakoztatóan ír, olyan nyelvezettel, melyet a hozzám hasonló laikusok is megérthetnek. Már csak ezért is érdemes nekifogni a mindössze 300 oldalas remekműnek. Meg persze a dinók miatt, melyekről olvasva visszarepülünk a régenmúlt gyerekkorunkba.

Hirdetés


A dinoszauruszok tündöklése és bukásaAllosaurusBrachiosaurusDinoszauruszSteve BrusatteT-Rex

Képek forrása: Internet

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.