Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Star Wars: Ki volt az első Sith?

Csak remélni tudjuk, hogy a Sithek történelme egyszer a kánonban is részletesen fel lesz tárva.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 07. 07. 15:35

Star Wars: Ki volt az első Sith?
Megosztás

Hirdetés

A Legendákban hosszú, részletes és évezredekre visszanyúló történelemmel rendelkeznek a Sithek, viszont a kánonban eddig nagyon keveset tudunk az eredetükről. Amikor a Disney 2012-ben megvásárolta a Star Warst George Lucastól, a messzi-messzi galaxis idővonalát jelentősen megváltoztatták. Az eredeti Star Wars-trilógiát követő események jelentős változtatásával együtt az is járt, hogy nagyon sok történetet a legendák közé soroltak, ami azt jelentette, hogy ezek nagy része "eltűnt".

A Sithek alkották az egyik legnagyobb csoportot, amelyet ez a változás érintett. A Sithek rendkívül fontosak voltak a Star Wars-filmekben és sorozatokban, azonban a Legendákhoz tartozó könyvek hihetetlen részletességgel írnak róluk. Eddig sajnos a Sithek története a kánonban rejtély, legalábbis, ami az eredetüket illeti.

KÁNON

A Star Wars leghatalmasabb Sithjei közül néhányan felbukkantak a kánonhoz tartozó filmekben és sorozatokban, de valójában a Skywalker-saga nagyon keveset vonultatott fel. Darth Sidious és Darth Vader nyilvánvalóan uralták a galaxist, sőt Sidious még a Skywalker kora című filmben is VALAHOGY visszatért. Bár az előzménytrilógia Darth Mault és Darth Tyranust/Dooku grófot is hozzáadta a palettához, a Star Wars még mindig nagyon keveset mutatott a Sithekből, különösen a történelmükből.

Mielőtt a Disney felvásárolta volna a Star Warst, a Sith-történelem egyes aspektusait már kanonizálták. A Sithek bosszúja című filmben Palpatine elmesélte Darth Plagueis történetét Anakin Skywalkernek, ezzel bebevezetve Plagueist a hivatalos idővonalra. Azóta a Star Wars: A klónok háborúja is beemelte Darth Bane szellemét, megerősítve ezzel egy újabb Sith Nagyúr létezését a kánonban. Sőt, Yoda kifejezetten úgy hivatkozott Bane-re, mint "az ősi Sith Nagyúrra", aki megalapította a Kettő Szabályát.

A Skywalker kora új információkat szolgáltatott a Sithekről és eredetükről is egyaránt. Bemutatta az Exegolt, egy bolygót az Ismeretlen régiókban, amely erősen kötődik az Erő sötét oldalához. Érdekes módon az Exegol nem az első Sith bolygó a Star Wars kánonban. Inkább a Moraband bolygót tartják a Sithek szülőbolygójának, és sokkal jelentősebb kötődése van a Legendákhoz.

Továbbá a Skywalker kora felfedte az Örök Sith névre hallgató kultista csoportot, akik imádták Palpatine-t, de maguk nem voltak Sithek. A kánon tehát bizonyos mértékig kiteljesedett a Sithek életében, azonban a Sithek többi fontos történeteit és eredetüket nem tárta még a szemünk elé. Ez nagyban különbözik a Legendák történelmétől, amely nagyon részletesnek nevezhető, mivel több ezer évnyi Sith-történelmet tartalmaz.

LEGENDÁK

A jelenlegi Star Wars kánonnal ellentétben a Legendák még többet kínál a Sithekről és eredetükről. A Legendákban a Sithek valójában két különálló csoport összefogásából alakultak ki. Egyrészt a Sith kifejezés már használatban volt, és egy bizonyos fajra utalt. Ez a faj a Korribanon élt - a bolygót egyébként később a kánonban Morabandra nevezték át - ahol Ajunta Pall fedezte fel őket.

Ajunta Pall volt a Sithek legelső Sötét Nagyura. Miután Sötét Jediként száműzték a Galaktikus Köztársaságból, Pall felfedezte Korribant, illetve a Sitheket, és a Jedikről és az Erőről szerzett tudásával megalapította az első Sith Birodalmat. Ez már önmagában lényegesen többet jelent a Sithek eredetéről, mint amennyit a kánonban feltártak.

A Sithek Legendákbéli története több háborút is tartalmaz, amelyek közül az egyikben szinte az összes Sith elpusztult, azonban Darth Bane átvészelte ezt, és ő volt az egyetlen túlélő. Figyelemre méltó, hogy számos Sithet kanonizáltak, de a kanonizáció nagy része a képernyőn kívül történt, könyvekben vagy más, kevésbé ismert Star Wars tartalmakban.

KÁNON LEHET-E VALAHA IS A SITH FAJ?

Egy Star Wars-elmélet szerint az Inkvizítor: A vörös penge felemelkedése című, Delilah S. Dawson által írt regény finoman bevezette a Sith fajt a Star Wars kánonba Iskat Akarison keresztül, aki egy inkvizítor volt, és megfelel a Sith faj leírásának. Ez az elmélet nincs megerősítve, mégis egy izgalmas ötletnek hangzik.

Ha a Sith faj megerősítést nyerne a Star Wars kánonban, akkor végre kiderülne az eredetük, és talán közvetlenül Ajunta Pall történetéből merítve. Tekintettel arra, hogy a Legendákban milyen kiterjedt volt a Sithek-világa, valószínűleg sokan remélik, hogy a Star Wars pontosan ezt teszi majd, és a lehető legtöbbet merít a Legendákból, hogy kibővítse a Sithek kanonikus történetét. Még nem tudni, hogy a kánon pontosan hogyan fogja kezelni a Sithek hosszú történetét, de nyilvánvaló, hogy a Legendák rengeteg mindent adott a franchise-nak, amelyeket felhasználva ígéretes tartalmakat láthatnánk.

Hirdetés


A Sithek bosszújaAjunta PallDarth BaneDarth MaulDarth PlagueisDarth SidiousDarth TyranusDarth VaderExegolKorribanKánonLegendákMorabandSithSkywalker-sagaSkywalker koraStar Wars

Képek forrása: Wookieepedia

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.