Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Miért rendelte el Sifo-Dyas a klónhadsereget?

A döntés, ami nagyban átírta a galaxis történetét


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 09. 03. 09:16

Miért rendelte el Sifo-Dyas a klónhadsereget?
Megosztás

Hirdetés

A Star Wars előzményfilmek óriási hangsúlyt fektettek a klónháborúkra, arra a konfliktusra, amelyet Obi-Wan Kenobi először az 1977-es Egy új remény című filmben említett. A klónháború A klónok támadása névre keresztelt alkotásban kezdődött el, amely bemutatta a Köztársaság órási hadseregét. Ezt követően pedig megkaptuk a legjobb animációs sorozatot a messzi-messzi galaxisban, A klónok háborúja keretein belül, ami feltárta mélyebben a háborúnak az eseményeit és új klónkaraktereket, például Rex századost emelt be a történetbe.

A Köztársaság klónkatonáit a Kamino bolygón tervezték. Létrehozásukat azonban már jóval azelőtt elrendelték, hogy a Jedi Tanács vagy bármelyik köztársasági hatalom engedélyezte volna. Obi-Wan Kenobi a Padmé Amidala megölését megkísérlő fejvadász keresése során a Kaminóra utazott, ahol felfedezte, hogy Sifo-Dyas Jedi mester 10 évvel ezelőtt - nagyjából a halála idején - adta ki a klónhadseregre vonatkozó parancsot. Sifo-Dyas történetét az előzményfilmekben nem dolgozták fel újra, de A klónok háborúja széria további betekintést nyújtott a rejtélyes alak életébe.

Sifo-Dyas egy emberi Jedi volt, aki a Star Wars: Timelines című kánonhoz tartozó könyv szerint a Jedi Tanács részét képezte hét évvel a Baljós árnyak eseményei előtt. A klónok háborúja 6. évadának egyik epizódjában ismét előkerült az ő története, hiszen a rész azzal kezdődött, hogy Plo Koon Jedi mester felfedezte Sifo-Dyas fénykardját egy lezuhant hajón, ami újabb nyomozást indított el a halála kapcsán. Emellett több fontos dolog is kiderült Sifo-Dyas karakterével kapcsolatban, mert a széria elmesélte, hogy miért utazott a volt Jedi a Kaminóra.

Miután Plo Koon jelentette Sifo-Dyas lezuhant hajójának és fénykardjának felfedezését, Obi-Wan Kenobi emlékeztette a Jedi Tanácsot, hogy azt mondták neki, hogy Sifo-Dyas adta ki a parancsot, hogy hozzák létre a köztársasági klóncsapatokat. Ekkor Mace Windu további felvilágosítást adott és elárulta, hogy Sifo-Dyas a Naboo blokádja előtt a Jedi Tanács tagja volt, de eltávolították, amikor az elképzelései túl szélsőségessé váltak. Plo Koon ezután elmagyarázta, hogy Sifo-Dyas előre látta a közelgő háborút és úgy gondolta, hogy a Köztársaságnak hadsereget kell felállítania, de a Jedi Tanács elutasította ezt az ötletet.

Az okokra röviden kitér az előzménytrilógia is. A Jedik inkább békefenntartóknak, mint tábornokoknak tartották magukat és csak vonakodva voltak kénytelenek belátni, hogy a szeparatista válság megszüntetéséhez többre lesz szükség, mint egy maroknyi Erőhasználó. Ez kényszerítette őket és mivel a klónhadsereget már létrehozták, a dolog kész tényekké vált. Több, mint egy évtizeddel a válságpont előtt Sifo-Dyas figyelmeztetéseit feleslegesnek ítélték és végül kiszorították a Tanácsból, mert továbbra is a klónadsereg létrehozása mellett érvelt. Ha meghallgatták volna és jobban odafigyeltek volna rá, talán másképp is alakulhatott volna.

A Jedi kiképzése alatt Sifo-Dyas közeli barátságban volt Dooku gróffal, ami talán megmagyarázza közös sorsukat, hogy a Jedi Renddel szembeszegülve cselekedjenek. Nyilvánvaló, hogy Dooku hitt régi barátja látomásaiban, amiben a Jedi Tanács nem. Ekkorra azonban Dooku már a Sötét Oldal felé fordult és Sifo-Dyas klónhadserege túl értékes eszköz volt ahhoz, hogy a Sithek figyelmen kívül hagyják.

Még mindig sok rejtély övezi, hogy Dooku pontosan mikor keveredett bele az ügybe. Vannak olyan állítások, hogy Sifo-Dyas felkereste a Kaminót a klónhadsereg létrehozásával kapcsolatban Yavin előtt 33-ban. A klónok támadása című filmben pedig Obi-Wan azt mondja, hogy Sifo-Dyast tíz évvel korábban megölték, nem sokkal a kaminoiakkal kötött alkuja után. Később kiderült, hogy Dooku ölette meg Sifo-Dyast, aki fizetett a Pyke bűnszövetkezetnek, hogy lőjék le az űrsiklóját és így könnyedén átvette az irányítást a klónok projektje felett. Miután meghalt, Dooku úgy alakította a klónokat, hogy Palpatine céljait szolgálják, hogy lehetővé tegye a jövőben a Jedik kiirtását.

Ugye csak néhány év telik el a Tanács által kiűzött Sifo-Dyas és a Dooku által elkövetett gyilkosság között. Valószínű, hogy Sifo-Dyas valamikor kapcsolatban állt Dookuval és Dooku Palpatine nagyszabású terveinek részeként a kaminoiak felé irányította őt. A másik lehetőség, hogy Dooku hallott Sifo-Dyas erőfeszítéseiről és lépett, hogy likvidálja őt. Akárhogy is, a néhai Jedi valószínűleg sokkal jobban bízott régi társában, mint kellett volna és mivel a Tanács nem volt hajlandó meghallgatni őt, Dooku felé fordult, mint lehetséges szövetségeshez, ami katasztrofális következményekkel járt.

Hirdetés


A klónok háborújaA klónok támadásaBaljós árnyakDarth SidiousDisneyPlusDooku grófEgy új reményFilmekJediKaminoKlónokLucasfilmSifo-DyasSithSorozatokStar Wars

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.