Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Sárkányok háza 2. évad 7. rész kibeszélő

Ennyi sárkányt ritkán látunk egy epizódban


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 07. 29. 15:51

Sárkányok háza 2. évad 7. rész kibeszélő
Megosztás

Hirdetés

Ez a Sárkányok háza epizód leginkább a sárkánymagvak körül forgott, azon belül is Burokparti Addam, Pöröly Hugh és Fehér Ulfra fókuszált. Ha ugyanezt megtekintenétek inkább videóban, katt az alábbi lejátszóra:

Jobb párbeszédek

A rész legelején az igencsak bosszús Rhaenyrát láthatjuk, amint kérdőrevonja a vadiúj sárkánylovast, Addamet. Addam nem sokat hezitál, azonnal megadja magát a királynőnek, ami érthető is, hiszen az édesapja a Királynő Segítője. Az arckifejezése már furcsább, mintha mindig majd’ elröhögné magát, de lehet én képzelem ezt be. Tetszett a snitt, amikor a két lovas és annak két sárkánya egymással szemben áll, s az is, hogy Rhaenyra hozzáállása szépen lassan megváltozik, amikor látja, hogy a fiúnak nincsenek ellenséges szándékai.

Mysaria továbbra is a Feketék leghasznosabb tagja, az ő terve alapján hívnak megannyi Targaryen-fattyút Királyvárból, hogy új lovast találjanak Vermithorra. Fontos tanulsággal bír az, amit Mysaria Rhaenyrának mond: miért lenne hűségesebb egy nemesember, mint egy pórnépből származó személy? Hiszen Rhaenyra éppen a féltestvérei ellen hadakozik, s egy egyszerű hajóács azonnal felesküszik az ügyére, míg a testvérei egy kanál vízbe belefojtanák őt. Kissé szűklátókörű a nemesi réteg, a világképük torz vagy éppen nem is létezik, ember alatti lényként gondolnak az egyszerű, alsó rétegre.

Jace igazságtalannak érzi, hogy az édesanyja közrendű embereket pakolna a sárkányokra, ami először egy felesleges hisztinek tűnik, de a párbeszédük során hamar ráébredtem, hogy a fiatal férfinak teljesen igaza van. Hiszen ő maga is egy Targaryen fattyú, ezzel ő is tisztában van és az édesanyja sem tagadja, amikor a fejéhez vágja ezt. Bár Rhaenyra a jogos trónörökös, a fia egy tisztátlan kapcsolatból származik, így felvetődik a kérdés: mennyire lehet valaki egy fattyú? A fia mennyivel Targaryenebb, mint az, akinek Viserys lánytestvére, Saera Targaryen volt az édesanyja? A legjobb dinamika Emma D’Arcy és Harry Collett között látható, realisztikusan adják át az anya-fia kapcsolatot.

Sárkánymagvak

Nem kizárólag Jace morcos, de a sárkányőrök is, akik valyriai nyelven vitatkozni kezdenek Rhaenyrával és be is adják a felmondásukat. Akkor ennyi volt? Többé nem látjuk őket? Nagy érvágás lehet ez a királyi háznak, eddig nagyon fontos szerepük volt a sárkányőröknek és ezt nem szarkazmusból mondom. Szerintük a sárkányok megalázása fél királyvárnyi fattyút – szapora Targaryenek – a sárkány elé vezetni. Az előző rész alapján tudjuk, hogy a sárkányszelídítés sokszor nem buli, szegény Steffon is másodpercekig égett, Tengeriköddel ellentétben Vermithor azonban konkrét mészárlást vitt véghez.

Rhaenyra érintését békésen tűri, de a rengeteg mocskos vérű Targaryent már kevésbé, s Jurassic Parkos T-Rex módjára fel is falja a jelentkezők nagyrészét. Jól meg is süti őket előtte, nem is csoda, Vermithor kb. 26 évig élt lovas nélkül, senki sem ülte meg őt I. Jaehaerys óta. Vermithor a sorozat második legnagyobb sárkánya Vhagar után, egy közel százéves, hatalmas méretű bestia és eléggé viharvert állapotban láthattuk őt. Azt mondjuk érthetetlen számomra, hogy az őrök miért nem engedték ki a fattyúkat a mészárlás helyszínéről. Szinte biztosan parancsra cselekedtek, na de Rhaenyra! Milyen hozzáállás ez? Mármint, mi értelme bárkit is ott tartani, ha a sárkánytűz szó szerint elárasztja az egész területet?

Végül Vermithor megadja magát Pöröly Hughnak, aki más választás híján és egy nőt megmentvén az összes bátorsága összegyűl, a sárkány pedig pillanatok alatt levedlik egy aranyos kölyökkutyává. Fehér Ulf közben fejvesztve rohan a teljes barlangjáraton keresztül, sikeresen megmenekül az egyik sárkány karmai közül, hogy belefusson a másik fenevadba, Ezüstszárnyba. Míg Vermithor Jaehaerys sárkánya, addig Ezüstszárny a feleségéé, Alyssane királyné fenevadja volt. A sárkány barátságosan bánt minden idegennel, s ez nem volt másképp most sem, a bátorságot hírből sem ismerő Ulffal azonnal összebarátkozott.

Át is repülnek Királyvár felett – de mit keresnek ők ott? Mármint értem én, hogy a térképen egy köpésre van Sárkánykő és Királyvár egymástól, de a valóságban    van közöttük, hogy teleportált oda Ulf? Vagy direkt fogta magát és átrepült Sárkánykőről Királyvárba, hogy mencizzen a legújabb sárkányával? Ez utóbbi lehet a megoldás, elment inni egyet a haverokkal gondolom, csak egy kicsit furcsa volt a vágás, ezért zavart engem össze.

Aemond

Daeront megint megemlítik, ennyire karakter ritkán került felvezetésre Trónok harca univerzumán belül, remélem nagy durranás lesz a megjelenése és számíthatunk rá a fináléban. Aemondot kétszer láttuk az epizódban: először elküldte az idétlen Királyi Testőröket a Falra – végre – másodszor pedig üldözőbe veszi a Királyvár felett átrepülő Fehér Ulfot, valószínűleg sérti a büszkeségét az, hogy csak úgy idegen sárkányok repkednek a légtérben vagy morcos amiatt, hogy Rhaenyra sárkányserege napról-napra nő. Esetleg mindkettő. Az biztos, hogy Aemond most már nincs monopol helyzetben Vhagarral, Rhaenyra kezd méltó ellenféllé válni.

Daemon

Daemon végre nem halluzik, a fiatal Oscar Tully szó szerint kutyába teszi, ha élhetek ezzel a kifejezéssel és egy olyan helyzetbe kényszeríti, ami nemigen van ínyére a hercegnek. A Brackennek által elkövetett bűntett miaitt Willem Blackwoodnak lakolnia kell, Oscar ezáltal nyerné el a Folyóvidéki nagyurak hűségét. Nagyon tetszett, amikor Daemon teljesen magatehetetlenül, hangokat hallva a fejében sétál oda a lefejezésre szánt Willemhez. Ebben az epizódban feladták neki a leckét és őszinte leszek, meg is érdemelte, utána pedig bűntudatában látja zombi Viseryst is. Na nem panaszkodok inkább, még így is ez a legakciódusabb Daemon rész az évadban.

Larys és Alicent

Larysunknak nemigen tetszett, hogy Aemond kispadra ültette őt az előző részben, azóta is nagy erőkkel próbálja Aegont lábra állítani. Remélem egyik nézőnek sincs olyan benyomása, hogy ez az ember csupa szívjóságból és szimpatizálásból teszi ezt, mert ez sajnos nem igaz. Larysnak egyetlen esélye maradt a hatalom és a tekintély visszaszerzésére, s ezt egy hasonlóan nyomorék király személyében találta meg. Alicent fürcsizik egyet, tanúi lehetünk a csinos alakjának, lassan megérti az ember, hogy milyen megfontolásból dobta el Cole a becsületét.

Corlys és Rhaena

Corlys próbál nyitni Addam felé és igyekszik Alynnal is építeni a kapcsolatukat, de olyan felemás módon sül el a dolog. Rhaena követi a Völgyben található sárkány nyomait, nagyon úgy tűnik, hogy a lány is sárkánylovas lesz a végén. Ezzel igazából teljesen ki is írtak egy nagyon fontos karaktert, külön cikket készítek róla a későbbiekben.

Összességében talán ez az évad második vagy harmadik legjobb epizódja. Daemonnal végre történt is valami, s láthattuk a Vörös Vetést is, amit én máshogy képzeltem el a Tűz és Vér c. könyv alapján, de elfogadom a sorozatbeli verziót. Úgy Vermithor, mint Ezüstszárny szépen kidolgozott sárkányok, a képi világgal továbbra sincsenek gondok, a Völgy egyik jelenetét tátott szájjal néztem, annyira szépnek bizonyult. Egyetlen-egy rész van hátra a szezonból, így esélyes, hogy kevesen lesznek teljesen elégedettek a fináléval, s kevésnek érzek egy órát ahhoz, hogy elvarrják azokat a szálakat, amiket egyáltalán el lehet ebben az évadban.

Hirdetés


FantasyGame of ThronesGeorge R.R.MartinHBOHouse of the DragonSárkánySárkányok házaTrónok harcaVörös Vetés

Képek forrása: HBO

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.