Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Sárkányok háza 2. évad 3. rész - Hétről-hétre egyre jobb!

A Sárkányok háza feladja a leckét a mostani sorozatoknak


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 07. 02. 07:13

Sárkányok háza 2. évad 3. rész - Hétről-hétre egyre jobb!
Megosztás

Hirdetés

Ebben a cikkben a Sárkányok háza 2. évadának 3. részéről fogok beszélni, kitérve az apróbb részletekre is. Nem is húznám tovább az időt, lássuk, hogy milyen lett az eheti epizód! Ha videóban tekintenétek meg, kattintsatok az alábbi lejátszóra:

Rögtön a rész elején láthatunk egy nézeteltérést Ser Amos Bracken  és Samwell Blackwood között. A két ház közötti konfliktus évszázadokra nyúlik vissza, de az első évad 4. részében láthattuk, amint Willem Blackwood végzett Jerrel Brackennel, nem beszélve arról, hogy a Blackwoodok Rhaenyra ügye mellett döntöttek, míg a Brackennek II. Aegon előtt hajtottak térdet. Így a friss sebek miatt is egymásnak eshetett a két ház. Gyönyörű vágásnak lehettünk tanúi és bár fogalmam sincs, hogy az illetékes szakemberek milyen arányban használtak díszleteket és CGI-t, az biztos, hogy a pénzt megfelelően allokálták, látványosan prezentálták a háború borzalmait.

Egy ezután következő jelenetben, Arryk és Erryk temetésekor Rhaenys igen bölcsen megjegyzi Rhaenyrának, hogy az évek múltával lehetetlen lesz megállapítani, hogy ki volt az igazi felelős a háború kirobbantásáért, hogy melyik csoport tette meg az első lépést.

Tanúi lehetünk Ser Crispin új sérójának, Alicent pedig rásózza a bosszantófejű testvérét, Ser Gwaynet a szeretőjére. Nem elég, hogy a parancsnok komplett idióta Testőrökkel van amúgy is körülvéve. A csipkelődés természetesen megkezdődik a Hightower fiú részéről, természetes módon feszélyezi a tudat, hogy édesapjukat Aegon elbocsájtotta és egy alacsony sorból származó lovagnak adta a Király Segítője címet. Alicent végül egy kendőt ad Cristonnak, valószínűleg nem az izzadó homloka miatt, hanem a szerelmük és passziójuk kifejezése végett és zálogként, hogy a férfi azt vissza is szolgáltatja a későbbiekben. Elítélhetjük ezt a mocskosnak tűnő kapcsolatot köztük, de vegyük figyelembe, hogy Alicentnek sosem volt része igaz szerelemben, míg Rhaenyra már két olyan férfival is hált, akit igazán szeretett.

Ser Alfred Broome megint csak rángatja a pofonfát, szokásához híven kérdőjelezi meg Rhaenyra minden döntését és a sárkányok azonnali bevetését javasolna. Elmondása szerint a „kard is csak akkor ér valamit, ha nem a hüvelyében pihen.” Azt azért érdemes kiemelni, hogy Rhaenyrát legalább nem seggnyalók veszik körül és bármennyire is bosszantó a karakterük, ellent mernek mondani egy gyászoló és emiatt talán még kiszámíthatatlan is számító anyának.

Rhaenys és Corlys beszélgetésére nem térnék ki tüzetesebben, az látszik, hogy szeretik egymást, de nemigen értem, hogy miért egy gerendán keresztül folytatják le a kommunikációt. Rhaenys pedig mindvégig egy ládán áll, talán ezzel is kimutatva a dominanciáját a házasságukban? Lehet túl sokat látok bele az egészbe, elnézést kérek ezért.

Szerencsétlen Rhaenyra már megint nehéz döntéssel szembesül, el kell küldenie Rhaenát – Daemon kisebbik lányát- Joffrey, Viserys és Aegon – hát mi is lenne, ha nem Aegon – valamint Tyraxest, Stormcloudot és 4 sárkánytojást egyaránt. Tehát a kicsiket elpostázza a Völgybe, meg kell értenünk szerencsétlen Rhaena nézőpontját, a lány egy sárkánylovasokkal teli famíliában az egyetlen, aki nem rendelkezik egy ilyen fenevaddal sem és most, hogy Lucerys meghalt még el is küldik őt, mintha kitaszítanák, holott persze az egyik legfontosabb feladatot bízzák a lányra, a család jövőjének védelmét.

Helaena jobban kezeli Jaeherys halálát, mint a könyvekben, sokkal összeszedettebb és megbocsájt az édesanyjának is – gondolom azért, mert Ser Crispin a kardját Alicentbe döfködte aznap éjjel, nem pedig a két betolakodóba. Láthatjuk II. Aegont felmenője, I. Aegon páncéljában, mely igencsak szépen illeszkedik rá, ahhoz képest, hogy én személy szerint egy magas, erős megjelenésű és viszonylag derék embernek képzeltem el a Hódítót. Amolyan Targaryen Supermannek, ha értitek.

Larys továbbra is fakanál helyett a donga lábaival keveri a szart, a színész jó munkát végezhet, mert rendesen fújtatok, amikor besétál a képernyőre a nem kizárólag testileg, de lelkileg és szellemileg is bomlott alak.

Láthatunk egy újabb sárkánymagvat, Ulfot, aki saját elmondása szerint az egykori Jaehaerys Targaryen unokája, a már elhunyt Viserys és a nagyon is élő Daemon Targaryen féltestvére. Tetszik, hogy a haja nem ezüstös, inkább bronzszürke, mocskosabb a színe, ezzel is reprezentálva a származását. Nem lehetetlen elképzelni, hogy Ulf valóban egy fattyú, a Targaryenek imádtak mindennel és mindenkivel is hálni, itt-ott-amott elhagyni egy-két gyerkőcöt, pl. II. Aegon is nemzett már törvénytelen gyermeket.

Aegon rajtakapja anyakomplexusos testvérét a tapasztalt nénivel, belegondolni is nehéz, hogy Aemond mennyire kínosan érezte magát ebben a jelenetben. Akik a múltkori Aemond test miatt nyafogtak azok most a férfiasságát is megcsodálhatják premier plánban.

Baela Holdtáncos hátán menekülésre készteti Ser Cristont, Ser Gwaint és a többieket, a jelenet gyönyörű alkotás eredménye, a feszültség a tetőfokára hág, de a lovagok végül megússzák, legalábbis egyelőre. Daemon közben eljut végre Harrenhalba és a várat őrző Simon Strong nagyúr – aki Larys nagybátyja -  térdet is hajt előtte s nekem egyelőre szimpinek tűnik az öreg. Milyen kis naiv vagyok, pedig a Trónok harca feladta a leckét már anno a bizalomról. Szó esik a jelenleg élő Tully nagyúrról, aki szintúgy öreg, mint Hoster lesz majd kb. 130 év múlva, valahogy ezek a Tullyk profik abban, hogy végelgyengülésben haljanak meg egy olyan világban, ahol sokan a harmincat is nehezen élik meg.

Daemonnak később álmai lesznek, ezúttal a fiatal Rhaenyrát látja, aki éppen Jaehaerys fejét varrja vissza, a férfi pedig … a férfi sír? Létezik, hogy Daemon képes a megbánásra? Láthatunk egy varsafát is, lehet, hogy emiatt vannak álmai a férfinak? Pszichedelikus hatással van rá a fa vagy ivott valamit, amit inkább nem kellett volna? Megjelenik Folyami Alis is, aki közli Daemonnal, hogy Harrenhalban éri majd a vég. Azt tudjuk, hogy a Trónok harca univerzumában lévő jóslatokat botorság félvállról venni, vajon Daemon tényleg a vár közelében fog fűbe harapni?

Mysaria tanácsával és egy septa köpennyel felvértezve Rhaenyra besétál Baelor szentélyébe és szóba elegyedik Alicenttel, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Az már egyszer biztos, hogy úgy Királyvárban, mint Sárkánykőn az őrök amolyan design elemként funkcionálnak, csak Westerosban a szép szobrok helyett páncélozott félkegyelműeket alkalmaztak. Rhaenyra és Alicent párbeszédében visszaköszön egy pöppet a régi barátságuk, de hamar komolyabb témákra terelődik a szó,s bár mindkettő békepárti, az anyakirályné hallani sem akar tárgyalásról.

Végül Alicent elmeséli Rhaenyrának, hogy Viserys Aegont, a megjövendölt herceget akarta a trónon látni. Rhaenyra azonnal kapcsol, hogy ő is ismeri a sztorit, a Tűz és Jég dalát – tehát azt, aminek Jonnak kellett volna lennie – és Alicentben tudatosul, hogy ezt bizony elbaltázta, nem kicsit, nagyon. Visszaút azonban már nincs, a háború elkezdődött és csak az nyerhet értelemszerűen, aki végérvényesen legyőzni a másikat.

 

Hirdetés


Alicent HightowerEmma D'ArcyEve BestHBOMatt SmithOlivia CookeSárkányok házaTrónok harcaWesteros

Képek forrása: HBO

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.