Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Sárkányok háza 2. évad 2. rész - Fokozódik a hangulat!

Egyre nagyobb a tét a Westerosba kalauzoló sorozatban


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 06. 25. 18:03

Sárkányok háza 2. évad 2. rész - Fokozódik a hangulat!
Megosztás

Hirdetés

Sziasztok! Előre szeretnék mindenkit figyelmeztetni, hogy ez a kibeszélő SPOILERES lesz, így csak saját felelősségre olvassátok tovább a cikket. Máshogy sajnos lehetetlen a Sárkányok háza 2. évadának 2. részéről beszélni. Lássuk hát, hogy ezen a héten mivel szolgáltak nekünk! Aki esetleg a cikkről készült videót tekintené meg, az kattintson az alábbi lejátszóra:

A Zöldek gyásza

Az első epizód legvégén láthattuk a Vér és Sajt párost belopózni, majd végighallgattuk, amint végeztek Helaena legnagyobb gyermekével, Jaeherysszel. A második rész egy igen erős jelentsorral és aláfestő zenével indít, láthatjuk a szolgálókat, amint a borzalmas eset emlékeit próbálják eltüntetni, de sajnos ez nem ennyire egyszerű.

Alicent saját magát hibáztatja, ahogyan Cole is, nézőként pedig nehéz állást foglalni, nehéz úgy védeni a becsületüket, mint hibáztatni őket. Mindketten emberből vannak, emberi szükségletekkel és senki sem számított egy hasonló támadásra. Ettől függetlenül Cole azelőtt este behelyezte a kardját Alicent hüvelyébe és elhagyta az őrségét, mellyel, ha nem is fizikailag, de bemocskolta a fehér köpenyt.

Aegon tajtékzik a dühtől, az első epizódban is látszott, hogy a maga módján szereti a fiát, még akkor is, ha a középkori környezethez méltóan rugalmasan kezeli az apaság kérdését. Otto szokásához illően próbál ebből a tragédiából is előnyt kovácsolni, a tiltakozó Helaenát és Alicentet is gyászmenetre sarkallja, ami félig-meddig sül el csak jól, ugyanis a szekér kereke beakad egy kőbe és a kiszabadítás során a tömeg közé esik a kis Jaeherys levágott feje. Őszintén örülök, hogy ez kizárólag képernyőn kívül történt meg.

A Feketék reakciója

A Zöldekhez is eljut a szomorú hír, a tanács tagjai pedig Rhaenyrát gyanúsítják, holott anyaként nagyon nem ért egyet egy kisfiú megölésével. Egyszerűen imádtam Emma D'Arcy játékát és felülmúlhatatlan érzést adott, amikor slow motionben ránézett a huncut mosolyú Daemonra, akárcsak egy anya a rossz gyerekére. Végül egy profi forgatókönyvírásról és színészi játékról tanúskodó jelenetsort láthatunk, nehezen utánozható kémia van Matt és Emma között.

Colet eddig nem csíptem, az Arrikkal való dumcsizása után rendesen megutáltam, de második nézésre rá kellett ébrednem, hogy valahol Colenak is igaza van: Arryk sem a munkáját végezte, amikor a királlyal alkoholizált és a fehér köpenyt tovább mocskoló tervvel hamar véget vethetnének a lassan kirobbanó háborúnak.

Aegon hirtelen felindulásában felkötteti az összes patkányfogót, anyák, apák, testvérek siratják azokat a szerencsétleneket, akik a konkrét bűnös miatt vesztették életüket. Egy biztos: nemigen élnék sem egy fiktív sem egy valós középkorban. Aemondot egy gyengébb pillanatjában láthatjuk, hogy mennyire volt erre bárki is kiváncsi, az kérdéses, viszont csiszol a karakterén, ő is egy esendő, vágyaktól fűtött ember.

Több olyan karaktert is láthatunk, akiknek egyelőre nincs jelentőségük, a könyvolvasók azonban tudják, hogy ez nem sokáig marad így, de spoilert elkerülve nem is szaporítom tovább rájuk a szót. Aegon kirúgja a nagyapját, olyan szinten feszült jelenet közepette, hogy én nemigen vettem levegőt közben. Olybá tűnik, hogy kezdhetünk aggódni a Feketékért, az egyetlen éles kés a fiókban lelécel.

Végkifejlet és az epizód lezárása

Bár a sztori szempontjából jelentéktelen tényező, de megfigyelhetjük, hogy Rhaenyra sokkal emberségesebb a szolgálóival, minden egyes mozzanatukat és tettüket megköszöni, valamint tartja magát nem kizárólag a saját adott szavához, hanem Daemonéhez is, ugyanis szabadon engedi Fehér Férget. A nő azonban felismeri Arrykot és azonnal visszaindul a várba, mindhiába szabadult korábban fogságából. Rhaenyrát megmentette a becsülete, sok más Trónok harca karakterrel ellentétben.

Arryk közben belopózik a sárkánykői várba és sajnálatos módon el is jut a királynőhöz. Azonnal kardot ránt, de megérkezik Erryk és egy hosszú, jól megkoreografált, de a könyvektől oly' nagyon eltérő harc veszi kezdetét. Az egyikük leszúrja a másikat, az életbenmaradt illető pedig elnézést kér a királynőtől és a kardjába borul. Nehéz megmondani, hogy melyikük lett végül öngyilkos, az utolsó szavakból ítélve bármelyikük lehetett. Arryk elnézést kérhetett a királynő életére törése miatt, Erryk pedig azért mert nem tudja feldolgozni testvére megölését, végez magával és ezáltal a további kötelességét sem tudja betölteni.

Én személy szerint Arrykra tippelnék, ezen a ponton felesleges lemészárolnia a királynőt, nem csupán becstelenül, de iszonyú kínzások közepette távozott volna az élők sorából. A lezáró beszélgetés Alicent és Otto között sokatmondónak bizonyult, a nagyapa az elbocsátása után is igyekszik menteni a menthetőt és látszik szerencsétlenen, hogy kezd belefáradni az intrikákba. Végre-valahára megemlítik Alicent és Viserys negyedik gyermekét is, Daeront, aki még nem tette tiszteletét a szériában.

Hogy mit hoz a jövőhét, azt nehéz megmondani, de eddig egy igencsak minőségi folytatásnak tűnik a második szezon, tűkön ülve várjuk a harmadik epizódot. Nektek hogyan tetszett a rész?

Hirdetés


Daemon TargaryenGame of ThronesHBOHouse of the DragonRhaenyra TargaryenSárkányok házaSárkányok háza 2. évadTrónok harca

Képek forrása: HBO

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.