Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Sárkányok háza 2. évad 1. rész - Érdemes volt ennyit várni

Szem nemigen marad szárazon a 2. évad 1. részének megtekintésekor


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 06. 16. 10:04

Sárkányok háza 2. évad 1. rész - Érdemes volt ennyit várni
Megosztás

Hirdetés

Az idei éve egyik legjobban várt sorozata mindenképp a Sárkányok háza, ami már tavaly debütálhatott volna, csak a megjelenésnek csúnyán keresztbe tett a SAG-AFTRA sztrájk. Nem kell már tovább várni: hétfőn a nézők ismét belecsöppenhetnek Westeros intrikákkal teli világába. Bár az embargó miatt amúgy sem beszélhetek bizonyos részletekről, próbálok a legkevesebb spoilerrel szolgálni az első epizódról.

Végre Starkok!

A rész elején ismét láthatjuk Derest, az ember szívét megrohanja a nosztalgia bizsergető hulláma, megannyi emléket hoz elő a felcsendülő és régen hallott zene. Egy érdekes párbeszéd alakul ki Rhaenyra nagyobbik fia, Jacaerys és Rickon Stark között, mindkét karakter büszke és egy passzív agresszív szócsatának lehetünk részesei. Deres ura a Falról letekintve még hisz abban, hogy a holtak seregét tartják vissza a brutális méretű fallal. A sötét szárnyak ezúttal valóban sötét szavakat hoznak, üzenetet kézbesítenek Rickonnak, hogy meghalt Lucerys Velaryon, Rhaenyra Targaryen kisebbik fia. 

Az előző évad végén ugyanis Lucerys tragikus halálának lehettünk tanúi, így talán nem mondok el újat azzal, hogy a Feketék zöme gyászol. Rhaenyra már jobb napokat is látott, Emma D'Arcy jóformán meg sem szólal az első részben, de mégis tökéletesen mutatja be a mély, anyai fájdalmat, a néző mindvégig attól retteg, hogy látunk egy Daenerys 2.0-át. A Tűz és Vér c. könyvet olvasó emberek tudják, hogy Rhaenyra is elfoglalja majd Királyvárat, de jóval humánusabb módon. 

Zöldek...

Otto Hightower folytatja a tőle megszokott ármánykodást, próbál észt önteni Aegon fejébe, a fiú ugyanis igyekszik jó fényben tetszelegni a pórnép előtt és a panaszos könyörgéseiket nem csupán meghallgatja, hanem eleget is tenne a kívánságaiknak. Ez azonban nem egy járható út, háború idején a felsőbb vezetés több nyersanyagot gyűjt be, s mint mindig, a legalacsonyabb réteg sínyli meg a legjobban a konfliktusokat. 

Bár ezt lehetetlen felróni a sorozatnak, ugyanis viszonylag hű a forrásanyaghoz, de a legnagyobb probléma talán az, hogy a Zöldeket lehetetlen kedvelni. Alicent megkérdőjelezhető döntéseket hoz, aki eddig neheztelt rá, az ezután ennél is jobban megveti majd őt. Cole lassan le is dobhatja a fehér palástot, lassan elveszti a jogosultságát az általa betöltött pozícióra, II. Aegon pedig hanyag, gyenge és meggondolatlan. A Zöldek oldalát kizárólag Otto Hightower tartja össze, s bármennyire is utálatos karakter, ő az egyetlen, aki jól játssza a trónért folytatott játékot. 

Beindul a gépezet

Láthatjuk Alynt, aki az öccsével, Adammel együtt Leanor Velaryon fattyúi – szebb kifejezéssel élve sárkánymagvak - és később ők maguk is megülnek egy-egy sárkányt. A sorozat lassan kezdi felvezetni úgy a Targaryen, mint a Velaryon fattyúkat, melyek mind döntő szerepet játszanak majd a Sárkányok Tánca néven elhíresült konfliktusban. 

A rész vége cliffhanger, a HBO kikötötte az embargó miatt, hogy erről szó sem eshet, ahogyan az egyik régen látott karakter visszatéréséről, valamint egy utálatos szerelmi kapcsolat képernyőviteléről is hallgatnom kell. Talán jobb is így, holnap már mindenki élesben láthatja az általam elhallgatott részleteket. Annyit elmondhatok, hogy a színészi játék fenomenális, megkönnyeztem Rhaenyra gyászát, valamint hidegzuhanyként ért az epizód lezárása is, lehetetlen volt felkészülni rá, mindhiába olvastam a forrásanyagot évekkel ezelőtt.

Ha pontoznom kell ezt az epizódot, akkor kérdés nélkül 10/10, a színészek szívüket-lelküket tették a munkába, a kosztümök, díszletek és CGI fantasztikus, a történet érdekfeszítő, holott a forrásanyag igencsak rövid (nem beszélhetünk 1000 oldalakról, mint a Tűz és Jég dalánál). Elmondható, hogy a Sárkányok háza továbbra is méltó utódja a Trónok harca első évadjainak (az utolsókról inkább szó sem essék).

U.I.: Érdekes az új intró, a hímzésen látszik a belefektetett munka, de egyelőre nem tudom, hogy miként vélekedjek a váltásról. Ha szeretnétek megtekinteni videós formátumban a beszámolót, azt emitt tehetitek meg:

Hirdetés


HBORhaenyra TargaryenStarkSárkányok házaSárkányok háza 2. évadSárkányok táncaTrónok harcaVelaryon

Képek forrása: MAX

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.