Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Robb Stark kétszer halt meg?

Ezen Trónok harca teória szerint Robb Stark kétszer lelte halálát rövid időn belül


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 07. 28. 12:22

Robb Stark kétszer halt meg?
Megosztás

Hirdetés

A Trónok harca első évadában meghal Robert Baratheon és Ned Stark, s ez megannyi esemény katalizátoraként szolgál. A sorozat 2. évadában és a Királyok Csatája c. könyvben elindul az Öt Király Háborúja. Renly Baratheon, Stannis Baratheon, Joffrey Baratheon mind a Vastrónra tartották az igényt, míg Balon Greyjoy és Robb Stark a saját földjeik autonómiájára vágytak. A harmadik évadra Renly Baratheon halott, Stannis pedig elvesztette a Feketevízi Csatát, s a sebeit nyalogatja, látszólag nem jelent veszélyt a koronára. Balon Greyjoy kinevezi magát királynak és Északot fenyegeti, valamint fosztogatja, Tywin Lannisternek így egyetlen-egy méltó ellensége maradt, akivel képtelen volt becsületes úton végezni. Ez az ellenfél nem más volt, mint Észak újonnan választott királya, Robb Stark. Ugyanezt a cikket videóban is megtekinthetitek az alábbi lejátszóra kattintva:

A Trónok harca sorozat egyik legtragikusabb és legmegdöbbentőbb jelenete a Tywin Lannister által kitervelt Vörös Nász volt. Robb Stark az édesanyjával, a terhes feleségével és megannyi szövetségessel karöltve lelte igazságtalan és megbocsáthatatlan halálát. A könyvben ez egy picit máshogy zajlott, mármint a végkimenetel ugyanez volt, de Robb felesége nem Talisa, hanem Jeyne Westerling, aki nem vett részt a Vörös Nászon, így természetesen életben maradt.

Legyünk őszinték: a Vörös Nászt teljes szívünkből gyűlöltük és minden egyes újranézésnél – vagy újraolvasásnál – reménykedünk, hogy ezúttal megússzák úgy a Starkok, mint a szövetségeseik. A mészárlás annyira borzasztó volt, hogy még George R.R.Martin, az író is szenvedéssel vetette papírra az eseményt. Walder Frey bosszút állhatott egykori gúnyolóján, Hoster Tullyn Catelynen keresztül. Bosszút állhatott Robb miatt is, mert a fiatal férfi nem tartotta a szavát. De a legvalószínűbb, hogy a különböző rangokért és a jogosan lenézett házának érdekében tette meg azt a lépést, ami a legundorítóbb cselekedetek egyike a Hét királyságban: megölni a védelmedben álló vendégeket.

De térjünk át egy picit Robbra. Ő Észak első királya Torrhen Stark óta, egy briliáns taktikus, aki sorra nyerte meg a csatáit, az első három könyvben és első három évadban szó szerint legyőzhetetlennek tűnt. A könyveket picivel a 4. évad megjelenése után kezdtem el olvasni, így engem teljesen hidegzuhanyként ért a fiatal férfi halála, akiért oly nagyon izgultam, s akit éberálmaimban a trónra képzeltem.

A sorozatban Robb utolsó szavai „Anyám.”, majd Roose Bolton leszúrja és közli, hogy a Lannisterek az üdvözletüket küldik. A könyvben Robb száját utoljára a „Szürke Szél” szavak hagyják el, a farkasának neve, mellyel a fiatal király több csatában is részt vett, s melyhez egy mágikus kötelék kapcsolta. George R.R. Martin szerint az összes Stark gyerek warg, tehát képesek belépni egy adott állat – fejlett képességekkel akár ember – elméjébe is. Így irányíthatják is a kiválasztott élőlényt, haláluk után pedig továbbélhettek az állatuk testében, mint ahogy a sorozatban is látott Orellel is történt.

A Stark-fattyúnak feltételezett Havas Jon Robbhoz hasonlóan halálakor a „Szellem” szót, tehát a rémfarkasának nevét mondja ki utoljára. A könyvsorozatot Martin papa 2011 óta nem szándékozik folytatni, s Jon köszöni szépen, továbbra is halott. A sorozatban azonban az Éjjeli Őrség parancsnoka feltámad, s bár nem vargolt a farkasába, valószínű, hogy az író a könyvekben is feltámasztja Jont, méghozzá a farkasa segítségével.

Lehetséges, hogy Robb Stark a halála után átvargolt Szürke Szélbe? Lehetséges, hogy amikor a vadállatot utoljára láttuk a szériában, akkor igazából Robb Stark tekintetével néztünk farkasszemet? Ilyen esetben Robb és a Vörös Nász tragédiája az eddiginél is borzasztóbb. A farkas alig valamivel élte túl a gazdáját, a Freyek számszeríjakkal végeztek vele, így, ha Robb Stark meg is szállta Szürke Szelet, a visszatérése után pár perccel ismét meghalt. Néhány percig még magatehetetlenül hallhatta, hogy a kint táborozó embereket is lemészárolják, nem kizárólag a legfontosabb szövetségeseit az Ikrekben. A könyvben Szürke Szél – vagy talán már Robb - megöl négy Frey kutyát és letépi egy ember karját, de ez csekély bosszú azért a rengeteg életért, mely a Trónok harca egyik legundorítóbb paktumából ered.

Robb még egy utolsó pillantást vet Aryára is… abban a tudatban hal meg tehát, hogy a húgát is lemészárolhatták a Vörös Nász során. A legborzasztóbb azonban az utóhatás, amikor Robb Stark testére varrták Szürke Szél fejét és parádéztatták a hulláját – ez az embertelen tett csak még élvezetesebbé tette Arya sorozatbeli bosszúját. A Boltonok ezúttal nyertek, de a könyvekben Stannis sokkal tökösebben és megfontoltabban készül a deresi csatára, s Roose árulását Robb Stark szövetségesei nem hagyják szó nélkül. Mert ismerjük a híres mondást: Észak nem felejt.

Hirdetés


FantasyGeorge R.R.MartinRobb StarkSorozatokStarkSárkányok házaTrónok harcaVörös Nász

Képek forrása: HBO

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.