Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Ridley Scott és serege visszavágott a Napóleon negatív kritikáira

★★★★★ A szatirikus humor, harctéri brutalitás és személyes tragédia tökéletes egyvelege a Joaquin Phoenix főszereplésével készült Napóleon c. életrajzi filmben.


zelenkaflorian Zelenka Flórián

2023. 11. 22. 00:00

Ridley Scott és serege visszavágott a Napóleon negatív kritikáira
Megosztás

Hirdetés

A "Napóleon" című film érdekfeszítő és sokrétegű történetet mesél el a híres francia vezérről, kezdve Marie Antoinette lefejezésétől, egészen a politikai és katonai győzelmekig, amelyek után a száműzetés vár rá. A történet különlegessége, hogy nemcsak Napóleon politikai és katonai sikereit mutatja be, hanem az ingatag és kissé mérgező kapcsolatát feleségével, Josephine-nel.

A filmben láthatjuk, ahogy Napóleon kezdeti tüzértisztként jelentkezik a forradalom idején, és hogyan válik ambiciózus vezérré. Az 1793-as touloni ostrom során merész terveket eszel ki, amelyekkel súlyos csapást mér a britekre. Eközben megismerkedik Josephine-nel, akitől kezdetben hidegen hagyó szerelmes levelekkel próbálja elnyerni a figyelmét.

A két karakter közötti kapcsolat fokozatosan elmélyül, miközben Napóleon hatalma nő, de egyúton a féltékenység és a konfliktusok is felmerülnek a házasságukban. A háborús jelenetek élesen kontrasztolnak a házastársi konfliktusokkal, és a film során láthatjuk, hogyan változik meg Napóleon karaktere a különböző helyzetekben. A főszereplők, köztük Phoenix és Kirby, kiváló alakítást nyújtanak, a film humorral és drámával egyaránt fűszerezve mutatja be Napóleon életének különböző szakaszait.

Ridley Scott, 85 évesen is továbbra is a csúcson teljesít. A film brutálisan élethű csatáinak során megmutatja, hogy még mindig a legjobbak közé tartozik. Az austerlitzi csatában láthatjuk, ahogy Napóleon ügyesen csapdába ejti osztrák és orosz ellenfeleit, akiket hidegvérrel vezet a halálba. A jelenet ágyúgolyókkal, holttestekkel és hatalmas vérontással van tarkítva, miközben a harcosok jeges vízbe zuhannak.

A film nem csak a taktikai zsenialitást mutatja be, hanem az is látszik, hogy Scott még mindig játszva kezeli a helyzetet. A waterlooi csata jelenetében azonban a dolgok nem mennek olyan simán Napóleon számára. Itt Wellington szédületesen kihasználja Napóleon vakmerő lépéseit, és a csata egyáltalán nem úgy alakul, ahogy a francia vezér remélte.

Ezek a jelenetek nemcsak a történelmi események élethű ábrázolását kínálják, hanem Scott rendezői tehetségét is kiemelik, miközben az életveszélyes csaták legkeményebb és legkérgesebb oldalát mutatja be. A film így nem csupán Napóleon katonai stratégiáival foglalkozik, hanem az őszinte és kíméletlen valóságot is nyújt, ahogy a karakter próbálja kezelni a háború és a vereség kihívásait.

Még a háborús jelenetek sem érik el azt a szintet, amit Napóleon és Josephine intimebb, de annál inkább feszült vitái. Egy vacsoránál a nő "kövérnek" nevezi Napóleont, aki csak annyit válaszol:

"Élvezem az étkezést. A sors hozta nekem ezt a báránybordát."

Amikor Napóleon szembesíti Josephine-t hűtlen tetteivel, parancsolja a nőnek hogy mondja: "Nélküled semmi vagyok." Josephine azonban megfordítja a helyzetet, és ugyanezt követeli tőle.

Ezek a jelenetek nem csak az otthoni konfliktusokat mutatják be élesen, de az is kiderül belőlük, hogy a karakterek egymásra gyakorolt hatásai és a kapcsolatukban lévő feszültségek is legalább annyira drámaiak, mint a háborús események. A film így a háború és a szerelem egyidejű bemutatásával válik még gazdagabbá és érdekfeszítőbbé.

Bár Joaquin Phoenix számára nem hoz átalakító vagy forradalmi szerepet a film, mégis képes rugalmasan váltani a felfuvalkodott közszereplőtől a sebezhető férjig és vissza. Megjelenéseiben Phoenix hitelesen jeleníti meg Napóleon ügyetlenebb oldalait is. A karakterének nincs sok kecsessége; magabiztosan veti bele magát erőszakos dulakodásokba, és még arra is kísérletet tesz, hogy gyereket nemzen Josephine-nel.

Vanessa Kirby már korán kiemelkedő teljesítményt nyújt Josephine szerepében, azonban igazi tehetségét akkor mutatja meg, amikor a társfüggő pár szerelmi története szomorú fordulatot vesz. Josephine képtelen trónörököst adni az országnak, és az utókor számára csak szomorú emlékezet marad.

A színészek együttesen hozzák létre a karakterek sokrétegűségét, és a film érdekes módon mutatja be az emberi kapcsolatok bonyolultságát, valamint az egyéni karakterfejlődést a történelmi események háttérbe helyezése mellett.

ÖSSZEGZÉS: ★★★★★

A "Napóleon" minden bizonnyal felülmúlja a híres francia személyiség más ábrázolásait (a "Bill és Ted zseniális kalandja" című filmben látható Napóleon inkább a fagylaltot kedvelte, mint a báránybordát). Ez a film lehetőséget kínált volna arra, hogy élesebb fókuszt helyezzen a főszereplők lenyűgözően viharos otthoni életére, vagy akár egy történelmi karaktertanulmányra, „sajnálatos” módon Scott inkább a névadóját követi, és valami következetlen és egyedi megközelítést választott.

Napóleon c. film november 23-tól tekinthető meg a mozikban.
Írta: Zelenka Flórián

Hirdetés


Joaquin PhoenixNapóleonRidley ScottVanessa Kirby

Képek forrása: InterCom | Apple | Sony | Napóleon

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.