Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Újabb űreposz: Rebel Moon - 1. rész: A tűz gyermeke kritika

A megosztó rendező elkazault minket a saját messzi-messzi galaxisába.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 12. 24. 00:00

Újabb űreposz: Rebel Moon - 1. rész: A tűz gyermeke kritika
Megosztás

Hirdetés

Zack Snyder korunk egyik legmegosztóbb rendezője: ha valamit eltalál az pazarul működik, viszont, amit nem, az teljesen megbukik. Nevéhez olyan művek fűződnek, mint például a 300, Az acélember, Az Igazság Ligája rendezői változata - amely fényévekkel jobbra sikerült, mint a moziba küldött verzió - és a Batman Superman ellen. A Netflixszel közösen nem először dolgozik, hiszen A halottak hadserege és A tolvajok hadserege is ebből a kooperációból született. 2023-ban pedig újabb közös filmmel kedveskedtek nekünk közösen, méghozzá a Rebel Moon első részével, amely A tűz gyermeke névre hallgat. A történet röviden annyi, hogy amikor a Szülőbolygó könyörtelen erői egy távoli hold nyugodt farmerfalujának lakóit fenyegetik, egy rejtélyes kívülálló válik a túlélésük egyetlen reményévé. 

A film egyértelműen sok pontban hajaz a Star Wars-világára, rengeteg párhuzamot lehet vonni a két tartalom között. A Rebel Moonban is jelen van egy gonosz Birodalom, a Lázadás és a különböző karakterek Star Warsos mását is könnyen fel lehet fedezni. Tehát Zack Snydernek nem kellet feltalálnia a spanyolviaszt, mert az alapokat már jóval előtte lefektette egy bizonyos George Lucas. Erre az alapra pedig remekül építkezett és elképesztően izgalmas, fordulatos történetet kaptunk a rendezésében, amely egészen biztos, hogy nem lesz a legjobb és a legnépszerűbb franchise, viszont, akik figyelmesek és a kiemelkedő űreposzokat keresik, azok megfogják találni, és mindenképp megér egy próbát. A Rebel Moon egyelőre egy részt tudhat a neve mellett, azonban 2024. április 19-én már érkezik is a folytatás - szintén a Netflix felületére és Snyder dirigálásában - Rebel Moon Part 2: The Scargiver címmel ellátva. Továbbá a második rész előtt egy rendezői változatot is megtekinthetünk az első felvonásból, ahogy azt megszokhattuk a rendezőtől. 

Mivel A tűz gyermeke egy franchise kezdete, így sok mindenre még nem kaptunk választ, és sok eseményről, történelemről, karakterekről alig tudunk valamit, de ez egyáltalán nem baj, hiszen sosem jó, ha mindent egybe sűrítünk. Csodálatos helyszíneknek lehetünk szemtanúi, amelyek elképesztő részletességgel vannak kidolgozva és ez valószínűleg csak a töredéke - amit láttunk - az univerzumnak. Ezzel együtt a látványra sem lehet egy szavunk, mert lélegzetelállító. Többek közt nagyon jól bántak még a városok, az életmód és a szereplők megalkotásával, hiszen a modern, fejlett technológiát ötvözték a régi, néhol középkori stílussal és tevékenységekkel, akárcsak, ahogy azt a Star Warsnál is megszokhattuk.

Zack Snyder nemcsak egy jó filmet rakott össze, hanem tehetséges színészekkel is büszkélkedhet. Többek közt Sofia Boutella, Charlie Hunnam, Ed Skrein, Anthony Hopkins és Ray Fisher színesíti a mű palettáját. A gonosztevők és a lázadók nagyon jól megírt karakterek, akik közül mindenki egyedi és különböző háttérrel rendelkeznek, kiknek célja ugyanaz. Egy-két szereplő múltjába - elsősorban a főszereplőkébe - nyerhetünk betekintést, amely még többet hozzá tud adni a történethez és magához a karakterhez. Sőt még az a pár lény, amely feltűnik a filmben, azok is pazarul és némelyik hátborzongatóan lett megvalósítva. Így kell gazdag világot alkotni, és még csak töredékét sem láttuk!

A cselekmény dinamikus, igaz az elején kicsit lassan építkezik, de amint beüt a krach, már minden beindul. Több szálat mutat be a történet a sok szereplő miatt, de ezzel az ég világon semmi baj sincsen. Nagy érdeklődéssel várjuk a következő felvonást, hiszen a film végi csavar még több izgalmas vetít előre a jövőre nézve. És nagyon úgy tűnik, hogy a 2024-es esztendő az űreposzok éve lesz, hiszen a Dűne folytatása is be fog futni a mozikba.

Hirdetés


Anthony HopkinsCharlie HunnamEd SkreinFilmek 2023NetflixRay FisherRebel MoonStar WarsZack Snyder Sofia Boutella

Képek forrása: Netflix

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.