Star WarsMarvelVisszatekintőSárkányok házaDeadpool

Palpatine sötét titkai - Star Wars: Lando képregény bemutató

Túl sok mindent próbált egybegyúrni Charles Soule, ami meg is látszott a végeredményen.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 05. 12. 15:21

Palpatine sötét titkai - Star Wars: Lando képregény bemutató
Megosztás

Hirdetés


Lando Calrissian minden bizonnyal a Star Wars-franchise egyik legravaszabb és legszélhámosabb karaktere, aki először a A Birodalom visszavágban mutatkozott be. Azóta számos filmben, sorozatban, illetve könyvekben és képregényekben is feltűnt. A sorsa viszont nem teljesen világos, hiszen még jó pár évvel ezelőtt bejelentettek egy Lando-projektet, amelyről már hallani sem lehet, pedig ígéretesnek tűnhetne egy efféle alkotás. Viszont 2021-ben kapott egy saját, önálló képregényt, ami a Lando címet viseli és a már sokszor bizonyított Charles Soule munkája van benne.

A történet dióhéjban annyi, hogy mielőtt csatlakozott volna a lázadáshoz, vagy Felhőváros vezetőjévé vált volna, a rámenős és vígkedélyű Lando szélhámossággal és ravaszsággal boldogult a galaxisban, és nem is rosszul. Ezúttal - a hűséges Lobottal az oldalán - azt terveli ki, hogy ellop egy rendkívül értékes hajót. De lehet, hogy most túl nagyot markolt, ugyanis a galaxis egyik legjobb és legveszélyesebb fejvadásza ered a nyomába, és a nagy dobás csakhamar az életben maradásért vívott küzdelemmé válik a szerencsejátékos számára. Bár Lando és Lobot csak a könnyű pénz miatt vállalta el ezt a melót, ha sikerül megúszniuk ezt a kalandot, már soha nem lesznek ugyanazok.

A képregény egyik legnagyobb pozitívuma, hogy mélyebben megismerhetjük Landót és társait. Ott van például Lobot, akit a filmekben elég kevés alkalommal figyelhettünk meg, viszont a Landóban rendkívül fontos szerepet tölt be, és egy majdnem tragédiába fulladó esemény is kapcsolódik hozzá, hiszen nem sok híján életét veszti, de Lando sikeresen megmenti, aki végre emberségből is jeles, és nemcsak a saját irháját helyezi előtérbe.

És, ha már Lando, akkor folytassuk vele. Egyáltalán nem nevezhető rossz ötletnek az, hogy adtak egy képregényt a karakternek, főleg, hogy a sorozat vagy a film elkészítése szinte már biztos, hogy esélytelen. Személy szerint én Landót hamar megkedveltem az eredeti trilógia eseményei alatt, és a Skywalker korában is fantasztikus érzés volt újra látni Billy Dee Williams kiváló figuráját. A saját képregényében is mondhatni a szokásos oldalát látjuk, aki csábítja a nőket, illetve ravaszságával sikeresen hajtja végre küldetéseit, amelyekből mindig ő kerül ki győztesként.

Azonban Lando nagy fejlődésen megy keresztül a történet során, hiszen az utolsó oldalakhoz érve beüt a krach az ellopott hajón. Lando teljesen nyugodtan el tudna menekülni, viszont társai folytonos ostorozása előhozta belőle azt, hogy most jött el a pillanat, amikor változtatni kell a dolgokon és mások biztonságát is meg kell teremteni, nemcsak a sajátját. Ez így is történt, és akit tudott megmentett Calrissian, amely egy nagyon jó húzás volt az írótól, hogy ilyen ívet adott a karakternek.

Továbbá találkozunk még Toren papával, akinek tartozik Lando, és a törlesztés reményében bízza meg azzal, hogy lopja el azt a különleges hajót, és hozzá kell tenni, hogy a drága papa nem valami bizalomgerjesztő személyiség. Az említést érdemlő karakterekhez tartozik még a klón- és egyben szerelmespár: Aleksin és Pavol. Ők mondhatni a Star Wars "Fekete Párducai". Titokzatos, rejtélyes és könyörtelen harcosok.

Az olvasás előrehaladtával egy fejvadászt is megismerünk, akit maga Palpatine bérelt fel - igen, ő is szerepel a képregényben, és az a pár rajz, amit kapott, valami fantasztikus lett -, hogy visszaszerezze az ellopott hajót, mivel az nem más, mint a Császár tulajdona. A fő konfliktus pedig itt bontakozik ki, amikor Landóékban tudatosul, hogy nem egy átlagos hajót tulajdonítottak el. A fejvadászról kiderült, hogy korábbról ismeri Calrissiant és Lobotot is egyaránt, így pedig csak a hajót akarja felrobbantani, megölni nem óhajtja a két "barátot". És, hogy miért ilyen fontos Palpatine-nak a hajó? Talán ez a legérdekesebb dolog a képregényben.

A hajó olyan titkokat rejt, amit aligha gondoltak volna Landóék, de az olvasó se számít rá. Eleinte csak naboo-i műtárgyakat, majd pedig két gárdistát pillanthatunk meg, akik megvannak rontva és őriznek valamit. Miután a "Fekete Párducok" likvidálták őket, bemennek a sötét szobába, ahol Sith ereklyéket találnak. A szoba központjában Momin Nagyúr sisakja van kiállítva, ami hamar galibát okoz, és megszállja a klón testvérpárt, ezzel együtt pedig elindul egy "fertőzés" a hajón, és kitör a káosz.

A Lando képregényben sok izgalmas dolog van, viszont ha rápillantunk az összképre, akkor mégis egy közepes alkotást látunk. A legnagyobb baj az az, hogy túl sok információt akartak összegyúrni egy ilyen kis rövid történetbe. Nagyon sokszor összevissza ugrálunk és váltogatjuk a helyszíneket, és túl hamar fejeződik be egy "szekvencia", aminek alig van ideje kibontakozni. Rengeteg fejvadász van jelen, de a Sithek is előtérbe kerülnek, továbbá Landót is szeretnék jobban megismertetni velünk, hiszen mégis róla szól ez a füzet, viszont ennyi mindenre sajnos nincs idő. Nem lennék meglepve, ha sok olvasó csak a Sith szál bevezetése miatt emlékezne erre a képregényre.

A Lando, illetve számos más könyv és képregény elérhető a Scifimarket weboldalán, ahol a cinemascreen kuponkóddal 100 Forint feletti kosárértéknél 5% kedvezmény érhető el. A kuponkód 2024. július 16-ig érvényes.


Hirdetés

A Birodalom visszavágBilly Dee WilliamsCharles SouleKépregényekLandoLando CalrissianLobotPalpatineSkywalker koraStar Wars

Képek forrása: Scifimarket

Csatlakozz a csapatunkhoz, ha szereted a filmeket, sorozatokat, vagy videójátékokat, és tudsz róluk írni vagy videókat szerkeszteni!

Jelentkezés!