Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Rajongóknak kötelező: Öt éjjel Freddy pizzázójában kritika

Sok év várakozás után végre debütált a FNAF-film, de vajon van okunk az örömre?


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 11. 01. 00:00

Rajongóknak kötelező: Öt éjjel Freddy pizzázójában kritika
Megosztás

Hirdetés

2014-ben Scott Cawthon egy olyan horrorjátékot dobott ki a piacra, amely mára már az egyik legikonikusabb videójátékká vált. A Five Nights at Freddy's első részének sikere után újabb felvonások érkeztek a franchise-hoz és a mai napig készülnek játékok az univerzumhoz. A siker olyan népszerűségnek örvendett, hogy az idei évben, 2023-ban egy film is készült, Öt éjjel Freddy pizzázójában néven. A cikk további részében minimális spoilerek is előfordulnak!

A történet egy zaklatott éjjeliőrt követ, aki dolgozni kezd a Freddy Fazbear’s Pizzánál. Miközben az első éjszakáját tölti az új munkahelyén, ráébred, hogy az éjszakai műszakot a Freddy’snél nem lesz olyan könnyű túlélni.

A videójáték adaptációk mindig nehéz helyzetben vannak és az esetek nagyrészében nem is szoktak jól megvalósulni, viszont erre nem egy példa volt már, amely megcáfolta ezt az állítást. Gondoljunk csak az idén megjelent Tetrisre, amely kicsit más köntösben mutatta a játékadaptáció műfaját, de a sikerek közé vehetjük még a Sonic-filmeket vagy a szintén az idei évben bemutatott Super Mario Bros.: A filmet. Ami a FNAF-filmet illeti, nehéz megítélni, hogy valóban jó adaptáció lenne, hiszen rengeteg rossz értékelést kapott, mind a rajongóktól és a kritikusoktól egyaránt, de a pozitív vélemények is színesítik a film palettáját. 

A film ténylegesen megosztóra sikerült, mondom ezt a játék rajongójaként. Vannak pozitívumok, de a negatívumok nagyobb mértékben figyelhetőek meg az alkotásban. A történetvezetés néhol lassúnak érezhető és bizony vannak felesleges, erőltetett, unalmas elemek a filmben, legfőbbképp Mike álom jelenetei. Persze, ezek fontos részét képzik a cselekménynek, de borzasztóan idegesítő jelenség volt, amikor bent vagyunk már a pizzázóban és azt várjuk, hogy megijedjünk, ehelyett Mike álmaiban lófrálunk, ahol a robotokban lévő kisgyerekekkel beszélget. Sokkal jobb lett volna, ha nem tolják ennyiszer az arcunkba ezeket a pillanatokat és inkább a félelemkeltésre összpontosítanak a hátborzongató étteremben.

És összeségében elmondható a filmről, hogy egyáltalán nem ijesztő. Egyedül csak akkor tud megijedni az ember, amikor hirtelen beugrik a képbe Balloon Boy és itt sajnos kifogyott a jumpscarek tárháza. A játékoknál sem az első rész volt a legfélelmetesebb, de ha már egy filmet készítenek belőle, akkor kicsit többet is foglalkozhattak volna ezzel. Rátesz egy lapáttal a minimális cukiságfaktor is a filmre, főleg, amikor az animatronikok segítenek Abby-nek egy bunkert építeni a pizzázóban. Ezt a jelenetsort nem lehet hova tenni...

A karakterek jól ki voltak dolgozva és szinte mindenki kedvelhető volt, egy-két szereplőt leszámítva. A főszereplő, Josh Hutcherson jó választásnak bizonyult és meglepő módon a gyermek karakter is, akit Piper Rubio formál meg. Tudjuk, hogy a gyerek szereplők nem mindig szoktak jól elsülni, általában idegesítőek, viszont itt más a helyzet. Nemcsak kulcsfontosságó a történetben, de még szerethető is.

Most pedig térjünk rá a film legfontosabb elemeire, a robotokra. Elképesztő részletességgel és zsenialitással alkották meg őket, hihetetlenül jól néztek ki. Az első rész minden szereplője megjelent és öröm volt nézni őket. A karakterekhez tartozó ikonikus hangokat is megkaptuk, például Foxy dünnyögését is lehet hallani. Többek közt cameóknak is részesei lehettünk, mivel Springtrap is bemutatkozott még az "emberei" formában és nem árt, ha a háttérre figyelünk, mert bizony lapulhatnak ott még eldugott szereplők a franchise-ből és a stáblistát is jó, ha megvárjuk, amely felvezetheti a már pletykált folytatást. 

VÉGSZÓ

Összeségében az Öt éjjel Freddy pizzázójában nem lesz a legjobb videójáték adaptáció, viszont a FNAF-rajongók vágyait nagy mértékben kielégítheti a film. Csodálatosan kinéző animatronikokkal, jól megírt karakterekkel van dolgunk és még apró fordulatokat is tartalmaz, viszont az ijesztgetés mellőzése és a néhol bugyuta megvalósítás rengeteg értéket vesz el a filmből.

6/10

Hirdetés


Blumhouse ProductionsFNAFFilmek 2023Five Nights at Freddy'sHorrorScott CawthonÖt éjjel Freddy pizzázójában

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.