Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Mit tudunk a női Predatorokról (Yautjákról)?

Lássuk, hogy pontosan hogyan is eszik a Predatorokat


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 09. 10. 20:02

Mit tudunk a női Predatorokról (Yautjákról)?
Megosztás

Hirdetés

A női predatorok sosem szerepeltek a filmekben, kizárólag könyvekből, képregényekből és videojátékokból ismerhetjük őket. A női yautják valszeg nem vezetnek naplót, nem járnak át egymáshoz sminkelni és pletyózni, de az biztos, hogy pontosan annyira félelmetes harcosok, mint a hím társaik. Előnyben részesítik a társukkal való közös vadászatot és a sokszor együtt is halnak meg. Sokszor megfontoltabbak az impulzív és meggondolatlan hímeknél.

Igen keveset tudunk a predatorok kultúrájáról, s még annál is szerényebbek a nőstényekkel kapcsolatos ismereteink. Valamennyi bepillantást azért nyerhetünk a Aliens vs. Predator: Préda és az Aliens vs. Predator: Háború regényekben, melyek már kb. 30 éves kötetek. Ezekből a kötetekből kiderül, hogy az anyák a gyerekeikkel élnek, viszonylag kicsi közösségekben.

A Superman and Batman versus Aliens and Predator c. képregény - melyet talán érdemes fenntartásokkal kezelni – is hasonló képet fest a nőstényekről. A Jégkorszak idején egy Yautja hajó becsapódott a Földbe, pontosabban Dél-Amerikába. Az idegen lények azóta is rejtőzködve, az Andokban élnek. A Yautja édesanyák gondozzák a gyermekeket, s a lehető legegyszerűbb törzsi körülmények között teszik ezt. John Shirley Mindörökké ​éjfél c. könyvében nem a predatorokról, de a Hish-Qu-Tenekről van szó, akik tetszés szerint válthatják a nemüket. Valamiért nekem nagyon nem tetszik ez a dolog…

A Yautják párzási szokásai és szaporodása

Az emberekhez hasonlóan a Yautják is élvezik a szeretkezést, a nőstények hihetetlenül agresszívak az aktus során. A predatorok elevenszülők és emlőmirigyekkel rendelkeznek, ezért a valóságban az emlősök osztályába sorolnánk őket - ezt többen is megjegyeztétek az előző videóm alatti kommentszekcióban. Sajnos továbbra sem egyértelmű, hogy pontosan mik is a Yautják. Az viszont már fix információ, hogy a nemváltós Hish-Qu-Tenek gyermekeit ivadékoknak nevezzük, s az anyák egyszerre hat-hét gyermeket is a világra hozhattak. Azt is tudjuk továbbá, hogy a Hishek nem voltak a legjobb édesanyák, a gyermeknevelést frusztráló és bosszantó procedúrának tartották.

Az ember-yautja párosodás számomra undorítónak tűnik és nincs is információ arról, hogy bármikor is összefeküdtek volna – bár az embereknek a lehető legbetegebb fétiseik vannak, a kecskék, majmok stb. után egy yautja talán még felüdítő is lehet. Ha nem is szexeltek, ettől függetlenül is volt már példa a két faj közötti szexuális feszültségre. Például a Machiko Noguchi névre hallgató ember a „Shorty” becenévre hallgató kisméretű Predátorral harcolt majdhogynem meztelenül, s ez egy egy furcsa párzási táncra emlékeztetett. A Scar nevű Predátor is furcsa vonzalmat érzett az emberi nő, Alexa Woods iránt, de Alien Királynő rövidre zárta a szimpátiájukat.

Hogyan szülnek?

Egy másik fontos kérdés az az, hogy a Yautják miként szülnek? A Predator: Eyes of the Demon c. kötet erre is választ ad. A könyv 15 különböző novellát tartalmaz, melyek közül a „Field Trip” c. rövid történetben egy Elit Predator fiatalabb Yautjákat visz magával, hogy megfigyeljék az embereket. Azonban beüt a chrach, az Elit Predator vajúdni kezd, miközben a többi Yautja harcba elegyedik az emberekkel. Bár hadban állnak, mégis egy emberi nő siet a predator segítségére, majd világra is jön a kicsi, melyet kék magzatburok vesz körül és köldökzsinór köti az édesanyjához. A szülési folyamat után a kicsi szopni kezdett az anyjától, s végül mindkettőt elengedték a Földről, nem érte őket bántódás.

Predator Királynő/Matriarcha

A korábban már említett Aliens vs. Predator: Préda és az Aliens vs. Predator: Háború c. könyvekben a predatorok társadalmát matriarchálisnak írják le, tehát a nőstények a domináns példányok. A későbbi történetek alapján viszont a Yautják inkább patriarchálisak, a fajukat a Predator Király nevű egyén vezeti. Erre nincs fix magyarázat, én úgy tudom elképzelni, hogy bár a legfőbb úr egy hím, a kisebb tagolódásoknál, - pl. a klánoknál - a nők irányítanak. Tudomásunk szerint nem létezik Királynő a yautják között, de a matriarchák fontos szerepet töltenek be, a Yautja Primeon is ők oldják meg a fontos ügyeket, miközben a hímek az űrt járják és vadásznak.

A predator nőstények mérete és testfelépítése

A női predatorok mérete és alakja inkonzisztensnek bizonyult az évtizedek során. Az Aliens vs. Predator: Préda könyvben és a Deadliest of the Species c. képregénysorozatban a nőstényeket a hímeknél jóval nagyobb, s mellekkel egyáltalán nem rendelkező egyedeknek írták le. A későbbi ábrázolások már emberibbé tették őket, így pl. a Predator: Hunting Grounds nevű videojáték, a Predator: Stalking Shadows és az Aliens vs. Predators: Ultimate Prey c. könyvek alapján a nőstények egyforma magasságúak a hímekkel, karcsúbbak és mozgékonyabbak, s igenis van mellük, melyet páncéllal védenek. A fejük keskenyebb, a szemeik kisebbek és a hajfonataik hosszabbak. A női predatorok magassága egyénenként változó, nagyjából 2-2,5 méter között mozog.

S most következzék néhány ismert nőstény Yautja:

Big Mama

Big Mama kevés női jellemvonással bírt, de jóval nagyobb volt egy átlagos Yautjánál. Big Mama képezte ki Caryn Delacroix-t (akit Ash Parnall néven is ismertek) és egy csapat zsoldost, hogy elit Alien vadászokká váljanak. Az edzett harcosok több Alient, fehér hibridet, robot Alient és emberi katonát győztek le és öltek meg. Bár Big Mama többször is megsebesült, ő a kevés Predator egyike, aki sikeresen túlélte a vadászatot. Big Mama az Aliens vs. Predator: Deadliest of the Species című képregényben szerepelt, amely az Aliens vs. Predator Omnibus: Volume 2 része.

Sister Midnight

Sister Midnight egy női Predator volt, aki nehezen tudott ellenállni a Witchblade erejének. Súlyosan megsérült, miközben egy DarkAlien ellen harcolt, majd hősiesen felrobbantotta magát, hogy elpusztítsa az űrhajót és az Alien fenyegetést. A Witchblade/Aliens/Darkness/Predator: Mindhunter képregényben jelent meg. A fene ezekbe a címekbe, komolyan mondom.

Vagouti

Vagouti egy nőstény Yautja volt, aki egy férfi társával, Nakandéval együtt érkezett a Földre, hogy bosszút álljon az embereken. Bár végül mindketten meghaltak, Vagouti aktiválta önmegsemmisítő eszközét. Az emberek végül így is túlélték a találkozást. A Predator: If It Bleeds című antológia egyik történetében szerepel.

Machiko Noguchi

Machiko Noguchi egy emberi nő, aki egy Yautja klánnal élt és vadászott. Bár fajilag nem volt Yautja, elfogadott és becsben tartott taggá vált. Machiko Noguchi az Aliens vs. Predator képregényben debütált 1991-ben.

Predator boszorkány

Az Alieneket és a Predatorokat lassan mindennel szóbahozták, így a Terminatorokkal is. Az Aliens versus Predator versus The Terminator képregény arról híres, hogy folytatja Ripley 8 kalandjait az Feltámad a Halál c. film után. A képregénysorozat végén Ripley úgy dönt, hogy csatlakozik a Yautjákhoz, hogy harcoljanak egy Alien/Terminator hibridekből álló hadsereg ellen, mely természetesen az egész univerzumot fenyegeti. Az együttműködés megerősítése érdekében Ripley egy szertartáson esik át, egy női Predator boszorkány ugyanis vörös folyadékkal, feltehetően emberi vérrel önti le őt. A boszorkány hosszú raszta hajjal és fejkoronával rendelkezett, és Ripley 8-cal együtt egy emelvényen állt, miközben a Predatorok klánja hangosan üdvözölte újdonsült tagját.

Hashori és Yaquita

Hashori és Yaquita női Predatorok voltak a Harag Háborúja trilógiából. Hashori egy harcias vadász, míg Yaquita egy tech zseni, aki mindkét lábát elvesztette, de túlélte.

A Predator: Hunting Grounds c. videojáték több női predatort is felvonultatott.

A Valkyrie Predator

Ez a Yautja évszázokkal ezelőtt harcolt a vikingek ellen. Vékony, mozgékony és vad teremtés, aki egy északi kalapáccsal aprítja a prédáit. A Yautja lore szerint a Valkyre azért jött a Földre, hogy megbosszulja elesett testvéreit, és hogy a viking harcosokat a Valhallába küldje, biztosítva nekik a tiszteletreméltó halált, amire oly’ nagyon vágytak.

Cleopatra Predator

Állítólag ez a női Yautja vadász évekkel az első film után harcolt Dutch Schaeferrel, aki ismét elvesztette az egész csapatát. Dutch megsebesült, amikor eltalálták egy hálóvetővel, de életben hagyták, valószínűleg azért, hogy elgondolkodjon a Predátorok elleni harc hiábavalóságán.

Kalóz és Amazon Predatorok

A Kalóz Predator a kalózok aranykorában vadászott a nyílt tengeren, míg az Amazon Predator a brazíliai dzsungelekben leste a prédákat és kinézetre nagyban hasonlít a Feral Predatorhoz.

H'chak

H'chak egy félelmetes női Predator volt, aki egy lezuhant emberi hajót követett. A H’chak Yautja nyelven kegyelmet jelent, így nem lehetünk biztosak benne, hogy valóban levadászta a lezuhant prédáit.

Más női predatorok az Eyes Of The Demon c. könyvben

A már többször is említett Eyes of The Demon könyv sok női predatort vonultatott fel, s bár nem mindegyik került részletezésre, de legalább a nevüket és életük egy kicsiny részét megismerhettük.

Luna: A Remember the Titans című történetben egy idős nőstény, aki bosszúból levadászott egy tengerészt, mert évtizedekkel korábban megsebesítette őt.

A'Kael: A Proving Ground című történetben egy női Elite, aki bizonyítani akart új klánvezérként, ezért elvitt egy csoport Young Bloodot a Földre.

Ak'kili: A Bitter Hunt című történetben egy Végrehajtó Predátor, aki levadászott három különböző Bad Bloodot, melyek közül az egyik a fia volt.

Donatiki: A Field Trip című történetben egy nőstény Elite Predátor, aki életet adott a gyermekének.

La'vindi, Hekkati és Sula'amini: A Cannon Fodder című történetben három száműzött női Predátor, akik egy csoport női katonát vadásztak le.

R'Kyn: A Little Miss Nightmare című történetben egy Elite női vadász, aki az "Aberration" nevű emberi terroristára vadászott, mert az rossz hatással volt a Predátor társadalomra.

S nagyjából ennyi predatort ismerünk. A cikkben kitértem a nőstények kinézetére, párzási szokásaikra és szaporodásukra, magára a szülési műveletre és a Matriarchákra is egyaránt. Velősen bár, de bemutattam néhány női predatort, akit név szerint ismerhetünk. Ha valamit kihagytam, kérlek szóljatok, lent a kommentszekcióban.

Hirdetés


2024AlienHorrorPredatorSci-fiXenomorphYautja

Képek forrása: Internet

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.