Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Milyen volt a Jedi Rend az ősi időkben?

Mit tudunk eddig a Köztársaság Fénykora előtti Jedi Rendről?


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 05. 29. 21:04

Milyen volt a Jedi Rend az ősi időkben?
Megosztás

Hirdetés

Már tavaly óta tudjuk, hogy James Mangold rendezésével készül egy Star Wars film, mely a Dawn of the Jedi/Jedi Prime címre hallgat és valamikor 2026-2027-ben debütál a nagyvásznon. Ez a film valószínűleg rengeteg kérdésre ad majd választ, addig azonban abból élünk, amink éppen van: a regényekben, képregényekben és egyéb médiatartalmakban elhintett apró morzsákból. A cikk a Jedik hajnalát mutatja be, jóval a Galaktikus Köztársaság és a Köztársaság Fénykora előtti időket.

A Jedi Rend alapítása

A Jedi Rendet egy Prime Jedi (Első Jedi) nevezetű illető alapította az Ahch-Ton körülbelül 25,025 évvel a yavini csata előtt. A Jedi Rend a korábbi Dai Bendu vallási szektából eredeztethető, tőlük származnak az első holokronok és a Galaktikus Köztársaság szimbóluma is. A Jedik a fénykardok feltalálása előtt Erővel átitatott kardokkal harcoltak. Később felfedezték az Ilumot, azt a bolygót, amely gazdag kyber kristályokban, így végre elkészíthették az első lézerszablyákat is. Végül olyan bolygókon is letelepedtek, mint az Ossus, a Jedha és a Xenxiar. Az tanoncok az ősi Crucible hajó fedélzetén utaztak az Ilumra és Huyang már ekkor fénykard készítést oktatott a diákoknak.

A Luke Skywalker által megnevezett Jedi vallás nyolc szent szövegen alapult, beleértve a Rammahgont és az Aionomicát. Ezek a szövegek a Jedi hiedelmek különböző aspektusait írták le, a tartalmuk pedig érdekfeszítő témákat boncolgatott. Az "istenekre" és a Világok Között Világra vonatkozó utalásoktól egészen a fénykard tervezéséig több témát is lefed. Az idők során a Jedi kánon bővült, az olyan Jedi mesterek, mint Odan-Urr, megjegyzésekkel és kiegészítésekkel látták el.

Körülbelül 20,000 évvel a yavini csata előtt egy Jedi szekta, az Ordu Aspectu, egy Rur nevű alak vezetésével kiszakadt a Jedi Rendből, hogy a halhatatlanság titkai után kutasson. A két csoport között végül háború robbant ki, mely az Entruviai Konfliktusban tetőzött, de végül a csatározó felek jobb belátásra tértek és a kalamajka egy békeszerződéssel ért véget.

A Jedik ekkortájt még elnézőnek bizonyultak, megengedték az Ordunak, hogy szigorú felügyelet után tovább kutassanak. Rur először csak a tudatát szerette volna áttölteni egy számítógépbe, de egy véletlen baleset során egy saját tudattal rendelkező mesterséges intelligenciát hozott létre. Amikor a Jedik közelebbről is szemügyre vették a számítógépet, az aktiválta a biztonsági droidokat, megölve mindenkit, beleértve Rurt és követőit, ezzel véget vetve az Ordu Aspectunak.

A Jedi-Sith viszályok

A Jedik és a Sithek eredetileg "testvéreknek" számítottak az Erőben, egészen a Százéves Sötétségig, amely a Sith Rend megszületéséhez vezetett. A Rend száműzött egy olyan, egyelőre meg nem nevezett Jedit, aki megadta magát az Erő sötét oldalának.Többen követni kezdték a bukott lovagot, mely galaxison átívelő konfliktushoz vezetett.  

A két fél közötti csatározások során ősi, kyber kristályokkal működő szuperfegyvereket is használtak, megannyi világ pusztulását okozva. Körülbelül 5,000 évvel a yavini csata előtt a Jedi Rend a Coruscant bolygón állította fel a jól ismert főhadiszállását, ahol templomot építettek egy ősi Sith szentély fölé, amely titokban évezredeken át gyengítette a Jediket és homályosította el látásukat.

A Jedik végül a Régi Köztársaság szolgálatába álltak,megannyi csatát vívtak meg a béke és szabadság nevében, felszámolták a zygerriai rabszolga birodalmat és összecsaptak a mandalóriakkal is. A Jedi-Sith háború során a Sithek elfoglalták Coruscantot és a Jedi Templomot, de a Jedik később elüldözték őket és visszafoglalták a helyőrséget.

A Régi Köztársaság összeomlása ellenére a Jedik legyőzték a Sitheket, akik a belső viszályok miatt napról-napra gyengültek. Darth Bane, a régi Sithek utolsó túlélője, létrehozta a Kettő Szabályát, mely szerint a Sith Rend csak két tagot vonultat fel: a mestert és a tanítványt. Bár a Jedik tudomást szereztek Bane Kettő Szabályáról, halála miatt azt hitték, hogy a Sithek kihaltak, így a Sithek rejtve folytathatták ármánykodásaikat.

Nagyjából ennyit tudunk az ősi Jedikről, egyelőre jó pár évszázad homályba burkolózik. Az is amit tudunk, igencsak hiányos, a Disney-féle kánon elhanyagolta a Régi Köztársaságot, lehetséges, hogy utolsó menedéknek, amolyan aduásznak szánják azt az időszakot, ha esetlegesen több projektjük is bebukna a jövőben. Remélhetőleg visszakapjuk majd az olyan szeretett karaktereket, mint Revan, Malak, Malgus, Bastila és még sokan mások.

Hirdetés


Dawn of the JediDisneyJames MangoldJedik HajnalaLucasfilmPrime JediSithStar Wars

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.