Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Milyen módszerek léteznek a Star Warsban a halhatatlanaságra?

A Legendákban megannyi módszer létezett a halál legyőzésére, de mi a helyzet a Star Wars Kánonjával?


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 01. 16. 00:00

Milyen módszerek léteznek a Star Warsban a halhatatlanaságra?
Megosztás

Hirdetés

 

"Az Erő sötét oldala olyan képességek birtokába juttat, melyeket egyesek természetellenesnek vélnek."

-Sheev Palpatine, A Sithek bosszúja

  

A Star Warsban többször is felmerül a halhatatlanság vagy az örök élet kérdése, A sithek bosszúja is nagyrészt e körül forog. Átnyálazva a hivatalos Wookieepediát szembesülhetünk azzal, hogy nem csupán a Palpatine által felkínált és bemutatott módszer hivatott a halál legyőzésére, más eljárás is létezik erre. Kezdjük hát a listánkat a Sidious által felajánlott eljárással és vegyük sorra az összes kánonbeli esetet.

Erőgyógyítás

Palpatine elmondása alapján egykori mestere, Plagueis kikerülte a halált, életet teremtett a midikloriánok segítségével. Sidious azt is állította, hogy átvette Plagueis minden tudását ameggyilkolása előtt, de az állítás hamar megcáfolódott. Azonban egyízben Anakin is feltámasztotta Ahsokát a Leány életerejével és Ben Solo is visszahozta Reyt a halálból, feláldozva ezáltal önnön életét.

Erőszellemek

A Star Wars egyik alaptézise, hogy az előlények haláluk után távoznak az Élő Erőből és visszatérnek a Kozmikus Erőbe, de csak kevés olyan egyénről tudunk, aki képesnek bizonyult megtartani a tudatát és korábbi megjelenését. A Jedik nem ismerték ezt a módszert, nem is gyakorolták, Qui-Gon volt az első olyan mester, aki visszatért a Kozmikus Erőből, de ő sem tökéletesítette a módszert, képtelen volt teljes mértékben manifesztálódni. Végül természetesen halála után befejezte tanulmányait és az Obi-Wan Kenobi c. sorozatban már ismét láthattuk teljes valójában.

Yoda mester, Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker és Luke Skywalker szintúgy egyesültek az Erővel és vissza is tértek Erőszellem formájában és habár ezt a film nem ecsetelte, Ben Solo is üzent még egyszer utoljára Reynek, s ez alapján biztosra vehetjük, hogy ő is visszatért a Kozmikus Erőből.

Az Éjnővérek mágiája

Talzin Anya köztudottan hosszú életű volt, de más Éjnővérek konkrétan visszatértek a halálból, amolyan zöld fantom formájában. Asajj Ventress temetésékor még a suttogásukat is hallani lehetett, a birodalmi időkben pedig Maul szövetkezett a fantomokkal, akik később meg is szállták Kanan Jarrust és Sabine Wrent. Ha ez még nem lenne elég, a horrorfilmekbe is beillő Éjnővérek rituális keretek között akár zombiként is visszahozhatták halottaikat.

Tárgyakban való „továbbélés”

Míg a fent említett maroknyi Jedi visszatért a Kozmikus Erőből, addig a Sithek önző és gyáva módon képtelenek voltak elfogadni a halál gondolatát és különböző tárgyakba helyezték tudatukat. Darth Momin és Exim Panshard ősi maszkokban váltak halhatatlanná , míg a Presence nevű női Sith egy holocronba helyezte tudatát – ezt a holokront láttuk a Lázadók 2. és 3. évadában.

Az akarat átadása

A halálból való visszatérés ezen módja egyetlen-egyszer történt meg eddig kánonban, Kanan Jarrus egy Dume névre hallgató loth-farkasba továbbította akaratát. Később Ahsoka megerősítette, hogy egyáltalán nem lehetetlen az állatokon keresztüli kapcsolatfelvétel.

Klón test 

Bár A mandalóri c. sorozat is igencsak körüljárta a témát, mégis egyetlen-egy személyről tudunk, aki ténylegesen átvitte a tudatát egy klóntestbe. Palpatine egész életében rettegte a halált, így valamikor YU 4 előtt elrendelte, hogy készítsenek neki egy másik testet. Amikor Vader a reaktorba hajította a Császárt, az áthelyezte a tudatát a másik porhüvelybe, az eredeti test pedig elpusztult.

Sidious tudatában volt annak, hogy új teste tökéletlen, ezért egy másik megoldásra vágyott. YU 35-ben meg is próbálta szállni Rey testét, de a lányt és Ben Solot leszipolyozva sikerült visszatérnie egykori gonosz és groteszk valójába. Végül Palpatine már másodjára vált saját arroganciája áldozatává (ha a Mace Windus esetet nézzük, akkor harmadjára), a teste és lelke örökre elpusztult és vele együtt a halhatatlanság gondolata is.

Egyéb módszerek

Más Sötét Oldali Erőhasználók menekülni próbáltak a haláltól, és szintúgy különböző tárgyakba, élőlényekbe helyezték tudatukat. Doctor Cylo, Vader egyik legnagyobb nemezise, halhatatlan rendszerré változtatta magát, de a Sötét Nagyúr ökle az őrült tudósra is lecsapott. A csillagmadár nevű élőlény akár egy főnix, feltámadt hamvaiból, a sarlacc pedig ezer évig tartotta életben és emésztette „vendégeit”, biztosítva ezzel a félelem, a szenvedés, de egyben a halhatatlanság egy másik műfaját is. Szigorúan véve a karbonizálás is képes "örök életet" adni, mivel a hibernáció alatt a test nem öregszik, de közben az illető nem él teljes életet, így ezt nehéz idesorolni.

 

Hirdetés


Darth VaderDisneyHalhatatlanságLucasfilmSheev PalpatineStar WarsÉjnővérek

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.