Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Mik azok a midikloriánok?

Az új sorozat kapcsán ismét felmerülhet az emberekben a kérdés, hogy mi a fenék azok a midikloriánok, amiket George Lucas a Baljós árnyakban vezetett be


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 07. 16. 13:27

Mik azok a midikloriánok?
Megosztás

Hirdetés

A rendkívül megosztó The Acolyte eseményeibe a midikloriánok is belekeveredtek, és most adódhat újból a kérdés, hogy mégis mi a fene ez, és hogyan kapcsolódik az Erőhöz. Először a kronológiailag első Star Wars-filmben, a Baljós árnyakban jelent meg, viszont a midikloriánok visszamenőleg is beilleszkednek a teljes mértékben franchise kánonjába. Bár az eredeti trilógiában nem képezte szerves részét a cselekménynek - nem volt kimondva, hogy pontosan mi is az -, de az előzményfilmek során Lucas beépítette a messzi-messzi galaxis eposzi történetébe.

Annak ellenére, hogy a midikloriánok nagy port kavartak a Star Wars-rajongók körében, a legújabb történetek ismét aktuálissá tették őket. Az olyan sorozatok, mint a Star Wars: A Rossz Osztag erősen bevonták a midikloriánokat a történetükbe, sőt, még az Új Köztársaság eseményeihez is kapcsolódnak, amit például A Mandalóriban láthattunk. Azonban, ahogy fentebb említettem, a The Acolyte-ban is jelentős szereppel bír, hiszen a széria hetedik részében ismét előtérbe kerültek a midikloriánok.

A Star Wars-világában a midikloriánok egyfajta mikroszkopikus életformák. Minden élőlényben léteznek, és minden egyes emberben más és más számú midiklorián van. Ami miatt olyan fontosak az az, hogy a midikloriánok segítenek annak a lénynek - akivel szimbiózisban élnek - kommunikálni az Erővel. A midikloriánok közvetlenül képesek kapcsolódni az Erőhöz, és gazdatestüket az Erő által biztosított képességekkel ruházzák fel.

Kezdetben a midikloriánok annyira ellentmondásosak voltak, hogy sokan összetévesztették őket magával az Erővel. A Baljós árnyak című filmben elmagyarázták, hogy a magas midiklorián-szám - vagy M-szám, manapság úgyis ez a népszerűbb - diktálja, hogy valakiben milyen magas szinten van az Erő. A közönség pedig azt feltételezte, hogy a midikloriánok azt magyarázzák, hogy mi is valójában az Erő. Lucasnak azonban nem ez volt a szándéka, ehelyett egyszerűen arról van szó, hogy minél több midiklorián lapul valakiben, annál könnyebben tud hozzáférni az Erőhöz. Az Erő továbbra is megmagyarázatlan marad, mint az a titokzatos energia, amely összeköti a galaxist.

A The Acolyte-ban az M-számot Mae és Osha karakterére utalva említik meg. Mae és Osha az Erőre érzékeny ikerpár, kiknek titokzatos a származásuk, és valószínűleg az Erő segítségével hoztak őket létre. A szériában a Jedik érdeklődnek a lányok iránt a teremtésük, valamint az Erőben lévő képességük miatt. A The Acolyte hetedik epizódjában a Jedik teszteket végeznek a gyerekeken, és kiderül, hogy hihetetlenül magas az M-számuk. Mivel Osha és Mae létfontosságúak a sorozatban, a kiemelkedő midiklorián-szint fontos lehet a széria jövőjével kapcsolatban - már, ha van igény a folytatásra...

A Csillagok háborújában a midikloriánok egyik szükséges eleme az, hogy szimbiózis alakuljon ki. A midikloriánok kölcsönösen előnyös kapcsolatban állnak a gazdatesttel, gazdatestek segítik a midikloriánok túlélését, a midikloriánok pedig lehetővé teszik gazdatestjük számára, hogy kommunikáljanak az Erővel. E kapcsolat révén a midikloriánok és gazdatestjeik szimbiózist alkotnak.

Ahogy az a franchise során világossá vált, minden embernek más számú midiklorián van a vérében. Anakin Skywalker M-száma például 20 000 körül van. Ez azt jelenti, hogy Anakin testének minden egyes sejtjére 20 000 midiklorián jut, ami megmagyarázza, miért olyan kiemelkedő az Erőben. Ez a szám nagyon különbözik egy olyan személyétől, akinek sejtenként 5000 van, ami egyébként az Erőre érzékeny lények átlagos száma a galaxisban.

Az elmúlt években a Star Wars sokkal nagyobb mértékben vonta be a midikloriánokat a különböző projektekbe. Ugyebár a Star Wars: A Rossz Osztag is nemrégiben erősen foglalkozott ezzel a koncepcióval, ahogy a A Mandalóri is. Mindkét történet, annak ellenére, hogy az idővonalon belül évtizedek választják el őket egymástól, a Nekromanta programhoz kapcsolódó midikloriánok klónozását vizsgálja. A Nekromanta program Palpatine által évtizedekig kidolgozott terv volt, amely a halál utáni túlélésre fókuszált a midikloriánok lemásolásával és klóntestbe ültetésével.

A Star Wars: A Rossz Osztagban megmagyarázták, hogy miért olyan nehéz a midikloriánokat klónozással átvinni. Tekintettel arra, hogy ezek olyan élőlények, amelyek a testben élnek és sajátos életkörülményekkel rendelkeznek, A Rossz Osztag névre keresztelt sorozatban elmagyarázták, hogy a midikloriánoknak életképes vérmintára van szükségük ahhoz, hogy a testek közötti átvitelhez csatlakozni tudjanak. Amikor a Birodalom ezt felfedezte, rájöttek, hogy borzasztóan nagy fába vágták a fejszéjüket. Egyedül Omegának, az előbb említett széria egyik központi szereplőjének volt olyan vérmintája, amellyel elérhették volna a célt.

Bár a mélyreható tudományt, hogy miért volt ez így, nem vázolták fel, ez inkább az Erő éteri fogalmához kapcsolódik. A Star Warsban az Erőt nem lehet tudományosan megmagyarázni és nem lehet újrateremteni. Az Erő és a midikloriánok kapcsolatát úgy reprodukálni, hogy egy teljesen új test képes legyen kommunikálni az Erővel, irgalmatlanul nehéz, amit az olyan történetek is bizonyítják, mint A Rossz Osztagé.

A Rossz Osztagtól eltérően a The Acolyte várhatóan nem foglalkozik majd a midikloriánok klónozási koncepciójával. Ehelyett a sorozat inkább az Erő misztikus oldalára koncentrálhat. Viszont mindenesetre érdekes volt újra hallani erről a kulcsfontosságú elemről a Star Warsban, és reméljük nem utoljára dolgoztak a midikloriánokkal.

Hirdetés


A MandalóriA Rossz OsztagAnakin SkywalkerBaljós árnyakGeorge LucasMaeMidikloriánokOmegaOshaStar WarsThe Acolyte

Képek forrása: Wookieepedia

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.