Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Miért sorolják a lassú Darth Vadert a legjobb vívók közé?

Hogy lehet Darth Vader minden idők egyik legjobb kardforgatója, ha viszonylag lassú és darabos a mozgása?


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 01. 27. 00:00

Miért sorolják a lassú Darth Vadert a legjobb vívók közé?
Megosztás

Hirdetés

Az internetet böngészve több választ is találhatunk a fent említett kérdésekre. Először is: Vader nem lassú, hanem megfontolt. Bár a Palpatine által megtervezett páncél szenvedésre készteti a Sötét Nagyurat és mindeközben nagyban lelassítja, Darth Vader direkt módon pszichológiai hadviselésnek szánja a félelmetes és lassú belépőit. Az Egy új reményben, a Lázadókban, a Jedi: Fallen Orderben is láthattuk, de leginkább a Zsivány Egyesben vált nyilvánvalóvá, hogy Vader szó szerint játszik ellenfeleivel, lassan közelíti meg magatehetetlen áldozatait, erőt merít a félelmükből és a kínlódásukból. De a Sötét Nagyúr nem kizárólag a helyváltozatás, hanem harc közben is lassan mozog. Miért van ez így?

A válasz a fénykardvívási formában rejlik

Bár sokan – köztük én is – ostorozták az Obi-Wan Kenobi c. sorozatot a felejthető történetéért, a nagyjából feleslegesen behozott új karakterek és a kánon ismételt átdolgozása miatt, azt azért nehéz elvitatni, hogy a Vader és Reva közötti párbaj roppantmód élvezetesnek bizonyult. Nyilván nem a kiegyenlítettség miatt, mert a Sötét Nagyúr szó szerint játszott a lánnyal, úgy dobálta őt az Erővel, mint egy rongybabát. Vader még csak nem is veszi a fáradtságot, hogy kardot rántson, teljes mértékben megalázza az inkvizítort. Természetesen voltak méltó ellenfelei is, mint pl.  saját fia, Luke, egykori mestere, Obi-Wan Kenobi, a képregényekből ismert Kirak vagy éppen a Jedi játékokban felbukkanó Cere Junda. Bár lassúnak tűnhet, de néhány esettől eltekintve Vader szinte mindig dominálta a küzdelmet, a roppant nagy testi ereje és a fent említett lélektani hadviselés miatt is. Akárcsak Dooku, úgy a Sötét Nagyúr is közbe-közbeszólt harc közben, hogy kivételes szarkazmusával is aláássa és elbizonytalanítsa ellenfelét. De egy pöppet elkalandoztunk.

Vader mind a hét fénykardvívási formában jeleskedett, de leginkább az V. forma, a Djem So, egy sajátos változatát alkalmazta és ez inkább a nyers testi erőt, az agresszív és kimért csapásokat részesítette előnyben. Ezt a formát favorizálta Jedi lovagként is anno, Anakin Skywalker inkább brutalitásra és a vadságra fektette a hangsúlyt, mint a mozgékonyságra (ahogyan azt az Ataru formánál láthattuk).

Harc közben a páncél is nagy szerepet játszik

Bár hihetetlenül korlátozza a mozgékonyságát, a protézisek nagyban növelik a Sötét Nagyúr állóképességét és testi erejét. A magassága is sokat nyom a latban, már ezzel is megfélemlíti legtöbb ellenfelét, de a Djem So-ra oly jellemző lefelé irányuló csapásokban is sokat segít az, hogy sokszor mások fölé tornyosul.

Összességében Vadernek nincs szüksége a sebességre ahhoz, hogy kiváló párbajozó legyen. A reflexei, a brutális csapásokkal járó Djem So és a pszichológiai hadviselés elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy legyőzze szinte az összes ellenfelét. A folyamatosan taktikázó Obi-Wan kétszer is elgyepálta a Sötét Nagyurat, de ettől függetlenül illik tisztelni a sokszor talán túl sokat drámázó és lassú mozgású Darth Vadert.

Hirdetés


Anakin SkywalkerDarth VaderJedi: Fallen OrderLucasfimObi-Wan KenobiStar Wars

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.