Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Miért nem hordott Palpatine maszkot?

Érdekes kérdés a Sith Nagyúr körül.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 07. 04. 13:19

Miért nem hordott Palpatine maszkot?
Megosztás

Hirdetés

A Sith maszkok és sisakok a Star Wars egyik alappillérévé váltak, de van egy fő ok, amiért Palpatine császár/Darth Sidious sosem viselt ilyet. A Csillagok háborúja-filmekben és sorozatokban az első Sith sisak Darth Vaderé volt, de azóta más Sithek is megjelentek, akik maszkot hordtak. Nagyapja nyomdokaiba lépve Kylo Ren - bár ő sosem volt Sith - hangmodulátorral ellátott maszkot használt a folytatás-trilógiában. Mestere, Snoke legfőbb vezér azonban megdorgálta őt ezért a döntéséért, arra utalva, hogy Kylo Ren nem több, mint egy Darth Vader utánzat.

A Star Wars leghatalmasabb Sith-jei is használtak sisakokat és maszkokat, akiket kizárólag csak könyvekben vagy képregényekben lathattunk. A Star Wars kánonban szereplő 36 Sith közül olyan rendkívül népszerű alakok hordtak maszkot, mint Darth Revan és a félelmetes Darth Nihilus. E tendencia ellenére Darth Sidious/Palpatine császár soha nem választott maszkot vagy sisakot, és ez a döntés nagyon is szándékos volt.

Lehet, hogy Darth Vader volt az első Sith, aki maszkot viselt a filmvásznon, de nem az ő maszkja volt az első Sith maszk a Star Wars idővonalán. Sőt, előtte is sok Sith használt sisakot és maszkot különböző okokból, és Palpatine jól ismerte ennek az előnyeit. Különösen Darth Momin maszkja volt igazán fontos Palpatine számára, olyannyira, hogy megtartotta, miután a Jedi archívumból előkerült, és végül Darth Vadernek ajándékozta.

Darth Momin maszkja azonban nem volt mindennapi. Ellentétben Vaderével, amely megfélemlítő volt, de elsősorban arra használták, hogy segítsen neki lélegezni. Darth Momin maszkja az Erő sötét oldalának erejével volt átitatva. Képes volt megrontani azokat, akiket egyedül hagytak vele, és a sötét oldalra vonzotta őket. A maszk tudott másokkal is kommunikálni, amivel Palpatine is tisztában volt, mivel a maszkkal beszélgetve megtudta Darth Momin történetét.

Ha egy dolog világossá vált Palpatine-ról a Skywalker-saga során, akkor az az volt, hogy a végtelen hatalomra vágyik. Valójában Palpatine törekvései mindig is csak a hatalom megszerzésére és fenntartására irányultak, amit világosan megmutatott az a döntése, hogy megölte mesterét, Darth Plagueist, és saját halhatatlanságának megszállottja lett, olyannyira, hogy létrehozta a Nekromanta programot. Pontosan ez a hatalomvágy az, amiért Palpatine soha nem használt Sith-maszkot.

Palpatine a galaxis legerősebb entitásává akart válni, és az ő szemszögéből nézve a maszkra való hagyatkozás csökkentette volna a hatalmát. Palpatine inkább maga akarta birtokolni ezeket a hatalmakat, függetlenül bármilyen maszktól, eszköztől vagy más külső tárgytól. Palpatine számára a sötét oldal teljes erejének megtestesítése volt a végső cél. Ráadásul Darth Sidious császár bebizonyította, hogy nincs szüksége sith maszkra, hiszen az előzménytrilógia során enélkül is jól elrejtette magát és becsapta a Jediket.

Hirdetés


Darth MominDarth NihilusDarth PlagueisDarth RevanDarth SidiousDarth VaderFolytatás-trilógiaKylo RenNekromanta programPalpatineSithStar Wars

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.