Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Miért nem érzékelte Darth Vader Leiát?

Mindig is érdekes kérdés volt ez a Star Warsban, de vajon miért nem tudott Vader a saját lányáról?


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 07. 12. 15:41

Miért nem érzékelte Darth Vader Leiát?
Megosztás

Hirdetés

A Star Wars: Egy új remény ikonikus nyitó pillanata során Darth Vader feszült összecsapást vív Leia hercegnővel, az ellenféllel, aki tudta nélkül valójában a lánya. Annak ellenére, hogy részt vesz Leia kihallgatásán, a Sith Nagyúr nem fedezi fel családi kapcsolatát a lázadó leánnyal. Ezzel szemben Vader szinte azonnal megérezte Luke Skywalker esetében, hogy ő a fia. De vajon, Vader hogy tudta érzékelni Luke-ot, ha Leiát nem? A rövid válasz az, hogy az alkotónak, George Lucasnak az Egy új remény utánig fogalma sem volt arról, hogy Leia végül Darth Vader lánya lesz a történet kibontakozásában.

A Star Wars-könyvek és -képregények megpróbáltak foglalkozni az évtizedek óta fennálló kérdéssel. Lucas eredetileg egy szerelmi háromszöget tervezett Han Solo, Leia Organa és Luke Skywalker részvételével. Végül azonban úgy döntött, hogy Luke és Leia testvérek lesznek, amit az is egyértelművé tesz, ahogyan a későbbi filmekben bánnak egymással. Az is külön érdekesség, hogy Vader csak a későbbiekben "lett" Luke apja, amikor a Sötét Nagyúr közönségkedvenc szereplővé vált. Az eredeti trilógia cselekményelemeit menet közben találta ki. Ennek eredményeképpen más írókra maradt, hogy igazolják a lyukakat.

Alexandra Bracken 2015-ben megjelent Star Wars: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer című ifjúsági kánonhoz tartozó regényében Darth Vader megérzi az Erőt Leiában, amikor kihallgatja őt az Egy új remény során. Leia ellenáll a birodalmi szondának, felfedve előtte az Erő iránti érzékenységét. Ez megdöbbenti Vadert, mert az Egy új remény előtt Darth Sidious és Vader voltak az egyetlen Erőhasználók a galaxisban - legalábbis ezt gondolták. Ráadásul Vadert a Császár becsapta, hogy azt higgye, a gyermekei Padméval együtt haltak meg. Továbbá mindketten azt hitték, hogy Obi-Wan és Yoda is már réges régen elhunytak.

Még amikor először találkozott Darth Vaderrel, Leia sem volt különösebben tudatában annak, hogy képes használni az Erőt. Leia hercegnőként nőtt fel az Alderaanon, majd a későbbi életében szenátor lett a Coruscanton. Bail Organa, az örökbefogadó apja mindent megtett, hogy megvédje Leiát attól, hogy kiderüljön a valódi kiléte.

A Legendák egyik története szerint Leia már fiatal korában kifejlesztette az Erő képességeit, de annyira távol állt az Erőtől és a Jediktől, hogy soha nem foglalkozott tovább ezekkel a képességekkel. Ez azonban végül nem számított, mert Leia nem is akart Jedi lenni. Követte apját a politikába, és rendkívül fiatalon a szenátus tagja lett.

Luke-kal ellentétben, aki egy erős Erő-használó, Leia képességei inkább ösztönösek és passzívak voltak. Leia soha nem használta az Erőt harcra, és az eredeti trilógiában egyszer sem forgatott fénykardot. A Star Wars: Az utolsó Jedik rendkívül megosztó filmben volt látható először, hogy Leia használja az Erőt. Leia a jelenet során kinyújtotta a kezét, hogy megmentse magát a haláltól a hideg űrben.

A Legendákhoz tartozó Halálcsillag című regény tovább próbálja magyarázni, hogy Darth Vader nem ismeri fel Leiát. A 2007-es műben Vader valami ismerőset érez, amikor kihallgatja a nőt. A Nagyúr még Leia szépségét is észreveszi, és meglepődik a hasonlóságon, ami közte és Padmé között van. A Star Wars-képregényekben gyakran jelzik, hogy Leia erősebb kapcsolatban áll Padméval, mint Anakinnal, ami megmagyarázza mind a szenátusi ügyességét, mind azt, hogy az Erő használatának megtanulása mellett másra is fókuszál.

A Halálcsillagban úgy tűnik, hogy a Sith Nagyúr rájöhetett volna Leia valódi személyazonosságára, ha követi a megérzését. Azonban Leia erős elszántsága megakadályozta a lehetőséget, hogy felfedezze Vader, hogy ő nem más, mint a lánya. Ez arra szolgál, hogy igazolja Vader tudatlanságát a Leiához fűződő kapcsolatáról.

Leia a Star Wars: A Jedi visszatér című filmig nincs tisztában az Erő lehetőségeivel, de ez nem jelenti azt, hogy nem rendelkezik ezekkel az ösztönökkel. A Skywalker-saga mindig is azt sugallta, hogy ezek nagy szerepet játszottak politikai éleslátásában, ami megmagyarázná, hogy hogyan tudott ilyen fiatalon magas választott tisztséget betölteni.

A fiatal Leia az Obi-Wan Kenobi névre keresztelt sorozatban tovább erősíti ezt az elképzelést. Hihetetlenül koraérett gyerekként ábrázolják, aki már nem egyszer hagyta cserben örökbefogadó anyját. Ez a széria elején történik, mielőtt emberrablók célpontjává válna, és Kenobinak kell megmentenie. Ez az eset biztos, hogy megerősítette őt a Birodalom elleni harccal szemben, és olyan éretté faragta, amely hozzájárult ahhoz, hogy kiváló politikus legyen. 

Talán a tagadás volt a legerősebb tényező abban, hogy Darth Vader képtelen volt megérezni a saját lányát, amikor az ott állt előtte. Darth Vader egyszerűen nem tudta megengedni magának, hogy elhiggye, hogy Anakin Skywalker gyermekei életben maradtak. Mint a közönség tudja, Vader nem sokkal azután, hogy újra kapcsolatba került fiával, és megtudta, hogy van egy lánya, elárulta és megölte Palpatine császárt, ezzel együtt pedig megmentette az egész galaxist. A gyermekek túlélése volt az, ami arra motiválta az egykori Jedit, hogy újra hőssé váljon. Luke-ot látva és Leiáról tudva Vader megkapta a reményt, ami oly sokáig hiányzott neki.

Az, hogy Darth Vader az Egy új remény eseményei során nem érzékelte, hogy Leia Organa a lánya, elsőre talán egy cselekménybeli hiányosságnak tűnik, de valójában a karaktere mély belső zavaráról árulkodik. George Lucas nem mindig tudta az igazságot Leia származásáról, de ez minden bizonnyal gyönyörű fordulatot eredményezett mind a karaktere, és mind maga Darth Vader számára is.

Hirdetés


A Jedi visszatérDarth VaderEgy új reményLeiaLuke SkywalkerObi-Wan KenobiStar Wars

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.