Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Miért mondta azt Obi-Wan Maulnak, hogy Luke a Kiválasztott?

Az előzménytrilógia rajongói mind tudják, hogy Anakin volt a Kiválasztott és végül valóban ő hozott Egyensúlyt az Erőbe. Akkor miért tagadta ezt Obi-Wan?


dsnrbrt Dósa Norbert

2023. 11. 04. 00:00

Miért mondta azt Obi-Wan Maulnak, hogy Luke a Kiválasztott?
Megosztás

Hirdetés

„Te voltál a Kiválasztott! Az volt a dolgod, hogy elpusztítsd a Sitheket, nem az hogy közéjük állj! Hogy egyensúlyt hozz az Erőbe, nem hogy sötétségbe taszítsd!”

- Obi-Wan Kenobi, A sithek bosszúja

Valószínűleg az összes Star Wars rajongó kívülről fújja az előbbi idézetet. Obi-Wan mindig is tudta, hogy Anakin vívódik, tisztában volt vele, hogy sokszor merít a Sötét Oldalból is, ez tökéletesen látszott az agresszív harcmodorán és az impulzív megnyilvánulásain. Qui-Gonhoz hasonlóan Kenobi is biztos volt benne, hogy a fiatal Skywalker hoz Egyensúlyt az Erőbe, sőt mi több, évekig kitartott egykori mestere teóriája mellett, azonban a fenti mondatban múlt időben beszél Anakin Kiválasztott mivoltáról.

Obi-Wan végtelenül csalódott volt. Testvérként szeretett tanítványa a sajátjaira támadott, segédkezett egy diktatúra megalapításában, ráadásul még gyerekeket is lemészárolt az önös érdekei miatt. Az Obi-Wan Kenobi c. sorozatból tudjuk, hogy a címszereplő és Vader A sithek bosszúja és az Egy új remény eseményei közt kétszer is összecsapott és másodjára Kenobi került ki győztesként. Ekkor Obi-Wanban tudatosult, hogy Anakin már a múlté és búcsúzásképp Darthként hivatkozott egykori tanítványára és szövetségesére.

Az Egy új remény folyamán Leia segélykérő üzenetet küldött Ben Kenobinak, ahol „utolsó reményként” nevezte meg őt. Az egykori Jedi tábornok azonban tudta, hogy van egy új remény Luke Skywalker formájában. Obi-Wan perspektívája teljesen megváltozott Anakin árulása után és Maul szavai csak megerősítették abban, hogy rossz helyen kopogtathatott. Ezért helyeselt Obi-Wan, amikor a Star Wars: Lázadókban látott harcjelenet utáni haláltusájában Maul feltette a kérdést arra vonatkozóan, hogy Luke a Kiválasztott. Az összecsapást és a párbeszédet alább tekintheted meg:

Természetesen Obi-Wan tévedett, Anakin végül valóban Egyensúlyt hozott az Erőbe, elpusztította Palpatinet és utolsó pillanataiban teljes módon diadalmaskodott az alteregója, Vader felett. Bár nincs erre bizonyítékunk, de feltételezhetjük, hogy az Erőszellem Obi-Wan így megbizonyosodott arról, hogy a Qui-Gonnal közös feltételezésük igaznak bizonyult és valóban a Tatuinon talált kisfiú volt a Kiválasztott.

 

Hirdetés


A sithek bosszújaAnakin SkywalkerLuke SkywalkerMaulObi-Wan KenobiStar WarsStar Wars:Lázadók

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.