Star WarsThe Walking DeadMarvelA majmok bolygójaVisszatekintő

Visszatekintő: Mad Max 3. - Az igazság csarnokán innen és túl

Jóllehet, hogy izgalmas kalandfilm, azonban a franchise leggyengébb láncszeme.


Bábel Zoltán

2024. 04. 19. 21:20

Visszatekintő: Mad Max 3. - Az igazság csarnokán innen és túl
Megosztás

George Miller kultikus világa, a Mad Max idén ötödik filmjét is megkapja, ami egyben spinoffként is fog szolgálni, és a Mad Max - A harag útjában látott Furiosára helyezik a hangsúlyt. Ennek örömére már korábban felidéztük az első-kettő alkotást, most pedig a számozott harmadik rész fog következni, amely a Mad Max 3. - Az igazság csarnokán innen és túl címet viseli.

A történet dióhéjban annyi, hogy a túlélhetetlen jövő örök vándora, Max ezúttal újfent a túlélésért küzd. Az elhagyott sivatagban épült különös város úrnője gladiátorjátékokkal szórakoztatja magát, majd Max kiállja a próbát, azonban mégis halára ítélik. Viszont a nukleáris katasztrófa utáni világ mindig újabb meglepetéseket tartalmaz, hiszen egy különös, csak gyerekekből álló törzs menti meg őt, és segítik bosszúját végrehajtani.

Azzal valószínűleg senkinek sem mondok újat, ha a harmadik részt besoroljuk a Mad Max-franchise leggyengébb alkotásai közé, sőt egyértelműen a legrosszabb. Hiába ért el több jelölést és egy díjat is, a rajongók rendkívül vegyes fogadtatásban részesítették, és ezen egyáltalán nem lepődünk meg ennyi év és többszöri újranézést követően. 

A legnagyobb baj a filmmel az az, hogy teljesen szakított az eddig megszokott és jól bevált posztapokaliptikus ausztrál recepttel, ahol különböző járművekkel üldözik egymást jók és rosszak, amely az alapja az egész franchise-nak. Továbbá a brutalitás is a háttérbe került, helyette pedig olyan nevetséges és már kabaréba illő dolgokat láthattunk, mint VelőVerő karaktere és a gagyi akciójelenetek. Érthetetlen ennyi év után is, hogy a fantasztikus második felvonást követően, hogy sikerült egy ennyire bugyuta filmet leforgatni. 

Minden alap meg volt adva ahhoz, hogy egy kiváló folytatás szülessen és magával az ötlettel nem is lenne baj, hogy az autókat mellőzzük és kicsit az emberekre, illetve az újdonsült népekre fektetjük a hangsúlyt, de legalább jól oldották volna meg - ami egyáltalán nem sikerült. A nevek förtelmesek, ilyen az előbb említett VelőVerő és a Tina Turner által megformált Néni - maga a karakter egyébként bátran sorolható a film pozitív oldalára, de a neve az egyszerűen nevetséges. Továbbá említést kell tenni a magyar szinkronról is, amely szintén ebbe a kategóriába tartozik. 


Filmek 1985Furiosa: Történet a Mad MaxbőlGeorge MillerMad MaxMad Max 3. - Az igazság csarnokán innen és túlMel GibsonTina Turner

Képek forrása: IMDB

Blogunk fenntartása költségekkel jár. Amennyiben támogatnád az oldalunkat, itt megteheted:

Támogatás