Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Mace Windu túlélte?

Van lehetőség rá, hogy Windut visszahozzák a jövőben?


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 06. 27. 15:52

Mace Windu túlélte?
Megosztás

Hirdetés

Már lassan 20 év telt el A sithek bosszúja megjelenése óta és rengeteg rajongót azóta sem hagy nyugodni a tudat, hogy a Samuel L. Jackson által játszott Mace Windu túlélte-e a zuhanást. Ebben a cikkben röviden-tömören fogok beszélni úgy az eddig megismert konkrét információkról, mint a saját meglátásaimról, lássuk hát, hogy mivel lehet igazolni a teóriát és mivel lehet megcáfolni azt? Ha videóban szeretnétek megtekinteni ugyanezt, akkor katt az alábbi lejátszóra:

A tények

Azt megkérdőjelezhetetlenült tudjuk, hogy Windu fénykardpárbajban legyőzte Palpatinet, ugyanis a Star Wars alkotója, George Lucas jelentette ki és a hivatalosnak számító Wookieepedián is megannyi infót kapunk erről. De ez most nem fontos, ezen nincs is mit és nem is kell vitatkozni. A kitört ablak előtt a legyőzött Palpi tényleg rájátszott a teljes elgyengülésre, hogy egy újabb manipulációval és egy utolsó lökéssel áttérítse Anakint a Sötét Oldalra. A Köztársaság Hőse be is váltotta Palpatine reményeit, levágta Windu kardforgató kezét, Sidious pedig hihetetlen élvezetek közepette megkínálta a villámjaival. Végül a hatalmas energia segítségével ki is repítette Windut az ablakon, aki az eddigi kánon alapján meghalt.

A teóriák

Sokak szerint már a villámokba belehalt. Ezt cáfolnám, Windu még az ablakon való távozás után is nyögött egyet, így a kireptetéskor biztosan életben volt még. Továbbá Windu hatványozottabban képzettebb volt A sithek bosszúja idején, mint Luke Skywalker A Jedi visszatér végén és utóbbi is percekig bírta Palpatine energiahulláma alatt.

Windu a zuhanást is túlélhette. Maul megúszta a kettévágást és az esést, Palpatine éppenséggel meghalt, de a lelkét és tudatát áthelyezte egy klóntestbe és VALAHOGY VISSZATÉRT. Felsorolni is nehéz lenne a karaktereket, akik szintúgy visszatértek a halál biztos markából. De van-e bármi értelme visszahozni Windut? Szerény véleményem szerint nem sok.

Windu már sosem lenne a régi. A Jedi Rend második embereként végtelenül magabiztossággal és átlagon felüli arroganciával rendelkezett, tettre kész férfiként és a frontvonalban harcoló férfiúként ismerték őt. Ha túl is élte Mace a zuhanást, akkor is bujkálni kényszerült volna a súlyos fizikai és lelki sérülései miatt. Windu a háttérből nézte volna végig a megingathatatlannak tűnő Jedi Rend bukását és tehetetlenül őrlődött volna nagyjából két és fél évtizedig, ha egyáltalán túléli egészen a Birodalom bukásáig. Ez teljes mértékben karakteridegennek tűnik, Windu valószínűleg minden követ megmozgatott volna, hogy megbuktassa a Birodalmat és újjáélessze a Jedi Rendet.

Talán ő maga is létrehozna egy 66-os parancs túlélőkből álló csoportot, mint a Legendákban látotta Kesseli találkozó. Izgalmas lenne végignézni, amint Vader megérkezik és könyörtelenül kivégez minden egyes Jedit, hogy egy végső küzdelemben az addig felgyógyult Winduval megütközzön egy epikus párbajban. Windu természetesen meghalna, de Ahsokához és Obi-Wanhoz hasonlóan ő is tönkretenné Vader sisakját és ezáltal már harmadjára látnánk Anakin arcát a felhasított Vader sisakon keresztül visszaköszönni, már ami a kánont illeti.

Lehetséges, hogy Windu beletörődne a vereségbe. A Galaktikus Birodalom propagandája szerint Windu és a többi Jedi bűnözőkhöz illően készakarva robbantották ki a klónháborút a Geonosison, s bár a Rylothiak sosem feledték Windu hősiességét, a nagyon könnyen manipulálható emberek egyhamar elfelejtették a Rend lovagjait, az agitáció tökéletesen működött. Alig néhány évvel a Galaktikus Köztársaság átformálása után már csak legendaként tekintettek a Jedikre, az agymosás a Star Warson belül is hasonló zökkenőmentességgel működik, mint a valóságban.

Összegzés

Bár Windunak igen nagy esélyei voltak a túlélésre, szerény véleményem szerint felesleges lenne őt már visszahozni és erőltetett lenne őt szerepeltetni a Birodalom vészterhes időszakában. Abban azonban látok logikát, hogy az Új Köztársaság idején bukkanjon fel, hogy segítsen Lukenak elsajátítani az Erő útjait és talántán még a Vaapadot is átadhatná az ifjú Skywalkernek. Egy Windu-Ahsoka interakció pedig csak hab lenne a tortán, főleg a múltjukat tekintve. George Lucas maga is megerősítette félig-meddig Windu visszatérését, legalábbis Samuel L. Jackson kérdésére, hogy visszatérhet-e a karakter, nem tudott nemet mondani, csak ennyi felelt "Rendben, benne vagyok. Felőlem akár élhetsz is." De az még George Lucas volt, aki már több, mint egy évtizede eladta a franchiset. Dizniékről viszont tudjuk, hogy a fanservicet meglehetősen behatóan ismerik, így semmi sem lehetetlen.

Hirdetés


A sithek bosszújaDisneyGeorge LucasJediLucasfilmPalpatineStar WarsWindu

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.