Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Luke Skywalker a Legendákban

Milyen képességekkel bír az ifjú Skywalker a Legendákban?


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 08. 04. 17:22

Luke Skywalker a Legendákban
Megosztás

Hirdetés

Mostanában rengeteget olvasok arról, hogy Luke Skywalker közel istenszinten mozgott a Star Wars Legendáiban. Jópár könyvet olvastam én is, ami a legendákbeli Lukehoz kapcsolódik, de a nagyrésze nyilván kimaradt. Pótolni sajnos időhiányban sosem fogom tudni őket, mert annyi van belőlük, hogy Dunát lehet rekeszteni velük, ebbe a cikkbe összegyűjtöttem Luke azon képességeit, ami miatt a rajongók mind a mai napig szájukat tátják. Ugyanezt videó formájában is megtekintheted, az alábbi lejátszóra kattintva:

A telekinézis mestere

Luke képes volt bármilyen méretű tárgyat vagy élőlényt mozgatni az Erővel, tehát lökni azt, húzni, megragadni ésatöbbi. Luke egy AT-AT-t is a földre küldött az Erő segítségével, de ez még nagyon nem minden. Képes volt újjáépíteni Vader coruscanti erődítményét telekinézissel, utána pedig apró darabokra szaggatta és az óceán mélyére küldte a sötét épületet. Pusztító Erőlökésekkel büntette ellenfeleit, amit a fent látható kép is tökéletesen demonstrál.

Erő-pajzs

Valószínűleg anno sokan olvastátok a Jedi-akadémia trilógiát, melynek első kötetében, az Új Rendben Luke Erőhasználókat toboroz, hogy Jedit neveljen belőlük. Az Új Rend c. könyvben Luke ellátogat az Eol-Sha nevű vulkánbolygóra, ahol demonstrálta is az erejét: csak úgy átgyalogolt a láván. Bár a ruhája nem úszta meg teljesen, a teste teljesen sértetlen maradt.

Erővillám

Luke Skywalker képes volt megidézni az Erővillám világos oldali megfelelőjét. Átnéztem a fél internetet, de nem találtam rá tökéletes magyar megfelelőt, nagyjából Elektromos ítélet lenne a fordítás. Luke használta ezt úgy Shimrra Jamaane, a Yuuzhan Vongok legfőbb vezére ellen, mint az Abelothal kapcsolatos harca során. Abeloth a Mortisi istenek közül az anya, aki az Apánál, a Fiúnál és a Leánynál egyaránt erősebbnek bizonyult. Abeloth máskülönben a galaxis egyik, ha nem a legerősebb entitása, Luke mégis legyőzte őt végül. Zárójelben megjegyezném, hogy Luke az igazi Sith-villám megidézésére is képes volt, de minek is fényezzem tovább a fickót.

Erő-elfedés

Obi-Wanhoz és Yodához hasonlóan Luke is képes volt elfedni magát az Erővel. Így például a csak Legendákban létező unokahúga és unokaöccse, Jayna és Jacen sem érzékelte őt. Luke volt ezen képesség egyik legprecízebb használója, nem csak önmagán, de akár egy egész csoporton is alkalmazta az elfedést.

Töréspont

Megtörténhet, hogy olvastátok már a legendákba tartozó Töréspont c. könyvet, melynek főszereplője nem más, mint Mace Windu. A töréspont egy képesség, egy komplex Erőjelenség, a használó meglátja a tárgyakban, az élőlényekben, de még a helyzetekben lévő gyenge pontokat egyaránt. A felhasználó így képes meghatározni ellenfele hátrányait és előnyére fordíthatja ezt egy fénykardpárbajban is. Ugyanezt a képességet használta Satele Shan, hogy áttörjön egy ajtót az Erő képességével. Bár Lukeról nem tudjuk biztosan, hogy bármikor is használta a töréspontot, megtanította unokahúgának a képességét, így 100%, hogy ő is alkalmazta már élete során.

Harci meditáció

Ha engem kérdeztek, akkor szerintem a harci meditáció az egyik megmenőbb Star Wars képesség. A használója képes növelni szövetségesei harci képességeit, morálját és állóképességét egyaránt, miközben az ellenfeleket demoralizálja. Luke ugyanezt a képességet használta A jövő látomása c. könyvben, mely a Thrawn duológia második kötete.

Téridő hajlítás 

Luke Skywalker nem kizárólag a Jediktől, hanem az Aing-Tii nevű szerzetesektől egyaránt tanult. Ezek a fickók tetszés szerint teleportáltattak úgy tárgyakat, mint saját magukat. Végül Luke is kitanulta a téridőhajlítást és több fényévnyi távolságba teleportált.

Eggyé válni az Erővel

Luke eggyél vált az Erővel. Oké, most azt mondjátok magatokban „nagy cucc, hagyjál már, Anakin is eggyé vált, azt’ sose tanulta”, de én nem erre céloztam. Luke természetesen eggyé vált az Erővel halála után, de most kapaszkodjatok meg: eggyé vált az Erővel még a halála előtt is! Luke teljes mértékben átadta magát az Erőnek, az cselekedett helyette, egy Erőforgatag keletkezett, s úgy tűnt, hogy a Jedi Nagymester nincs jelen sem fizikailag, sem szellemileg, ugyanis valóban eggyé vált az Erővel. Bár Luke ezzel a képességel gyűrt le megannyi Yuuzhan Vong harcost és ezzel ölte meg Abeloth egyik testét is, nemigen használta többször, ugyanis a Sötét Oldal megérintette őt és a sejtjei is bomlásnak indultak.

Az egyik legnagyobb kardforgató

Luke élete során szinte az összes fénykardformát kitanulta és használta. Ideiglenesen felvette a versenyt Darth Vaderrel is A Birodalom visszavágban és le is győzte a Sötét Nagyurat A Jedi visszatérben, erőteljes, az Ötödik Formából merítő csapásokkal operálva. Luke a negyedik formát is mesteri szintre fejlesztette, s ügyesen bánt egyszerre két fénykarddal is, a Jar’Kai egyik kiemelkedő felhasználójává vált.

Hirdetés


ErőGeorge LucasLegendákLucasfilmLuke SkywalkerSci-fiStar WarsTimothy Zahn

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.