Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Létezik a Föld a Star Warsban?

Több, apróbb utalás is van a mi világunkra


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 07. 29. 17:08

Létezik a Föld a Star Warsban?
Megosztás

Hirdetés

Engem személy szerint mindig is foglalkoztatott az, hogy vajon létezik-e a Star Warsban a Föld. Mi, rajongók jól ismerjük a "Réges-régen egy messzi-messzi galaxisban" mondatot. A szavak pedig arra utalnak, hogy a Csillagok háborúja eseményei időben és térben teljesen távol a mai Földtől játszódnak. Azonban kiderült, hogy a mi világunk nincs is olyan messze a Jedik és a Sithek otthonától, mint azt sokan gondolnánk.

A Föld megjelenik a hivatalos Star Wars-kánonban, a Star Tours utazási irodának köszönhetően, ismertebb nevén a Disney Parks Star Tours hullámvasútjainak révén. A floridai Disney Hollywood Studiosban található attrakcióban a nyitószöveg a "Föld rendszerét" említi, ami arra utal, hogy a bolygó létezik a Star Wars-univerzumban, amit a Disney a saját honlapján is megerősített. Ez a Star Tours vonal felfedi, hogy a Föld más világokkal is kapcsolatban áll, mint például a Kashyyykkal, a Coruscanttal, a Naboo-val, a Hothtal, a Tatooine-nal és a Geonosissal. A Föld az Endorra tartó járatok csomópontjaként is működött, mielőtt leállították volna. A Star Tours az egyetlen utalás a Földre a Star Wars kánonban, viszont a bővített univerzum sokkal többet kínál ebben a kérdésben.

A kánon által elismert hivatalos történetek egyikében sincs említés a Földről, ami egyes rajongók számára talán meglepő lehet. Azonban a Baljós árnyak című filmben van egy jelenet, amikor a galaktikus szenátusban Amidala bizalmatlansági szavazást kér, és a sasszemű nézők pedig a tapsoló tömegben egy csoport asogiánust láthattak. Az asogiánok a Star Warsban az elnevezése annak az idegen fajnak, amely az 1982-es E.T.-ben tűnt fel, amelyet George Lucas barátja, Steven Spielberg rendezett. A két rendező egyébként időnként egymás filmjeire utaló easter eggeket helyeztek az alkotásaikba. A leghíresebbek, hogy R2-D2 és C3PO az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói című filmben hieroglifaként tűntek fel, míg az Indiana Jones és a végzet templomában egy Obi-Wan klubot vehettünk szemügyre.

Ugyan a Legendák nem tartozik a kánonhoz, viszont további információkat ad arról, hogyan kapcsolódik a Föld a messzi-messzi galaxishoz. A Földet elég sokszor említik különböző nem kanonikus képregényekben és könyvekben. Először is, a Supernatural Encounters: The Trial and Transformation of Arhul Hextrophon című novellában derül ki, hogyan terjednek el az emberek a Star Wars-galaxisban.

A Föld, vagy Urthha az a hely, ahonnan az emberi faj származik. Végül az emberek elhagyták Urthha-t és a Coruscantra utaztak. Évekkel ezután az Urthha-t levették a valós térben lévő pályájáról, és egy elszigetelt régióba helyezték. Több fiktív mű is említi az Urthha-t, például George Lucas Monsters and Aliens című könyvében egy galaktikus bulvárlap egy friss házaspárt mutat be, akiket az Urthha bolygóról elraboltak az emberek. A párt az Urthha-ra vitték és kísérleteztek rajtuk, amíg egy fiatal ember segített nekik visszatérni a szülőbolygójukra.

Továbbá a Föld megjelent az Into the Great Unknown című képregényben is. A 2004-es képregény egy crossover volt a Star Wars és az Indiana Jones között. A cselekmény Chewbaccát és Han Solót követi, akik a Millennium Falconnal a Földön, az Egyesült Államok északnyugati részén kényszerleszállást hajtanak végre.

Sajnos Hant megöli egy emberi törzs, akik olyan fegyvereket használnak, mint a lándzsák, íjak és a fejszék. Több mint egy évszázaddal később az embereket Indiana Jones vezeti el a hajó maradványaihoz és ekkor derül ki, hogy nem csak Chewbacca él még, de úgy tűnik, hogy ő a forrása az Amerikában rendkívül népszerű Nagyláb legendáknak.

Ha nagyon bátrak szeretnénk lenni, akkor elgondolkozhatunk azon, hogy az Ahsokában látott új galaxis akár a Föld érkezését is előrevetítheti, viszont ez már ténylegesen átlépne egy határt. A Star Wars mindig is azért volt kiemelkedő és egyedi, mert a messzi-messzi galaxisával szórakoztató és fantasztikus környezetet mutatott be. A Star Wars és a Föld összekapcsolása megkockáztatná azt, hogy a fiktív galaxis kevésbé lesz különleges a nézők számára.

Az előbb említett easter eggek és a különböző crossoverek a Földdel kapcsolatban mindig is érdekesek lesznek a rajongók számára, és jó látni őket, viszont az, hogy összekapcsolják hivatalosan a két galaxist, az egy borzasztó döntés lenne. Persze, ilyen nem fog megtörténni.

Hirdetés


AhsokaBaljós árnyakE.T.FöldGeorge LucasIndiana JonesStar Wars

Képek forrása: Wookieepedia

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.