Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Lenyűgöző: Ahsoka 5. rész kritika

Megkaptuk az eddigi leghidegrázósabb részt, és A klónok háborúja rajongóinak csak folyni fog a nyáluk.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 09. 13. 00:00

Lenyűgöző: Ahsoka 5. rész kritika
Megosztás

Hirdetés

Megérkezett az Ahsoka 5. része a Disney+ felületére, és egy olyan epizódot kaptunk, amit senki sem fog elfelejteni, hiszen olyan dolgokat láthattunk élőszereplős formában, amikre évek óta várnak a rajongók, főleg A klónok háborúja kedvelői, és szinte az egész epizód hidegrázós volt. A cikk rendkívüli spoilereket fog tartalmazni az ötödik részből!

Az epizód végre hosszú volt, és nem csak fél óra körüli részt láthattunk, de ez még csak a kezdet, mert a klónok háborújától kezdve a kis Ahsokának keresztül a vörös fénykardos Anakinig szinte minden megtörtént az ötödik részben. Egészen hihetetlen, amit Dave Filoni a szemünk elé tárt ebben az epizódban, de magáról a sorozatról is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. 

A rész folyamán kiderült, hogy Ahsoka hogy került a Világok közötti világba, és az is, hogy mi szerepe volt mesterének, Anakin Skywalkernek. "Skysrác" azért volt ott, hogy döntsön Ahsoka sorsáról. Ha legyőzi volt mesterét, akkor visszatérhet az élők soraiba azonba, ha elbukik, akkor végleg meghal Ahsoka. Ez azonban nem csak egy egyszerű párbaj volt, mert "Szájasnak" a klónok háborúja különböző pontjain kellett küzdeni, majd aztán jött a végső csata Anakinnal, de ne siessünk ennyire előre, mert van miről beszélni. Előszőr is a klónháborús jelenet, amire szavak nincsenek. Gyönyörű volt a látvány, nagyon jó volt újra élőszereplős formában klónokat látni, sőt a rajongók egyik kedvence, Rex is debütált ebben a formátumban, igaz csak pár másodpercig láthattuk, de azok a másodpercek hidegrázósak voltak. Reméljük Rex még feltűnik a későbbi részekben, mert az esély maximálisan meg van rá. 

És ha ez még nem lenne elég a klónháborús időszak kedvelőinek, még a fiatal Ahsokát is láthattuk, aki pazarul lett megcsinálva, egyedül a magyar hangjába lehetne belekötni, mert azt megváltoztatták, de ez legyen a legkevesebb, mert egyszerűen tökéletes volt. Láthattuk az első zöld fénykardjával, majd később előtérbe került a Mandalór ostroma is, ahol ismét rengeteg, de rengeteg olyan elemet láthattunk, amelyeket káprázatos érzés volt megtapasztalni, azonban itt közel sincs vége az áradozásnak...

Természetesen nem lehet szó nélkül elmenni Anakin Skywalker mellett, aki kulcsszerepet töltött be a rész alatt, és nem csak egy cameo volt. Több formában is szemügyre vehettük a Kiválasztottat, láthattuk úgy, ahogy az előző részben, majd pedig A klónok háborújában lévő felszerelésében, amit még eddig egyszer sem mutattak meg nekünk élőszereplős formában, és erre is csak egy szó van, amely már feljebb is elhangzott: káprázatos. Gyönyörű a dizájn, és Hayden Christensen kiváló alakítást nyújtott a részben. A végső harc pedig mester és tanítvány között egy remekül megkoreografált harc jelenet volt, és mind a két karakter megmutatta, hogy mennyire is nagy harcosok, Anakin pedig a harc során már a Sith énjét mutatta, vörösen izzó fénykarddal karöltve, amely eszméletlenül nézett ki, főleg hogy még a szemei is sárgák voltak, ahogy egy igazi, vérbeli Sith-nek. Hayden Christensen ugye nem elöszőr tért vissza Anakin szerepében, hiszen korábban az eléggé megosztó Obi-Wan Kenobi sorozatban is feltűnt egy visszaemlékezés formájában, és ott nem volt ilyen nagy szerepe, mint az Ahsoka ötödik részében. 

Hatalmas pozitívumok az előbb felsoroltak, és hogy ekkora szinten nyerhettünk betekintést a Világok közötti világba ilyen történeti elemekkel, azonban van még pár megmagyarázatlan kérdés ezzel a "dimenzióval" kapcsolatban, amiket nagy előny lenne bővebben és mélyebben kibontani, hogy jobban megértsük ennek a helynek a pontos működését, és csak remélni tudjuk, hogy erre még lesz lehetőseg a Star Wars világában, azonban ebben a sorozatban már nagyon csekély rá az esély. Egyébként simán megállná a helyét egy sorozat, amely bemutatja a Világok közötti világot.

A rész viszont nem csak ennyiből állt, hanem haladt előre a történet, méghozzá nem is kicsit, mert az epizód végén Ahsoka és Huyang a purgillek segítségével elindultak a másik ismeretlen galaxis irányába, hogy megkeressék Sabine-t, Ezrát és hogy megállítsák a chiss főadmirálist, Thrawnt. Nagyon izgalmas volt, ami a rendes világban történt, mert úgy tűnik, hogy a kis csapat, Hera, Jacen, Carlson Teva, Ahsoka és a többiek nem fogják a legjobb kapcsolatot ápolni az Új Köztársasággal, hiszen parancsot szegtek, és olyan küldetésre indultak, amit nem engedélyeztek, de tudjuk milyen Hera Syndulla, őt érdekli a legkevésbé. Az viszont érdekelheti, hogy fel akarják függeszteni a posztja alól, amely egy borzasztó nagy hiba lenne az Új Köztársaság részéről, de azt is tudjuk, hogy mennyire nem állnak stabil lábon, és a Megmaradt Birodalmiak sokkal erősebbek. Szóval, a következő részben már az új galaxisban leszünk, ha minden igaz, ami ismét egy izgalmas epizódot készít elő nekünk, és tűkön ülve várjuk már, hogy hogyan folytatódik tovább Ahsoka kalandja. 

A rész során még kiemelkedő szerephez jutott Hera Syndulla és Kanan Jarrus közös gyermeke, Jacen Syndulla, aki ha nincs, akkor Ahsokát sem találják meg, mert a Jacenben lapuló Erőnek hála érzekelte Ahsoka jelenlétét, így pedig könnyedén tudott segíteni a keresésében. Valószínűleg nem véletlen bontották ki így az ifjú szálát, amiből arra is lehetne következtetni, hogy meg lesz Ahsoka új tanítványa, akit sokkkal könnyebben tudna tanítani, mint Sabine-t, hiszen Jacenben apjának hála ott lapul az Erő.

Azt pedig bátran ki lehet jelenteni, hogy ez a rész volt a leglátványosabb eddig az évadban. Mind a klónháború, az Ahsoka és Anakin közti párbaj, és a rész végi purgillekkel való utazás is szemet gyönyörködtető pillanat volt. Emellett a különböző átmenetek is pazarra sikerültek, amikor a képernyőn egyszer Anakint, majd pár másodpercig Darth Vadert láthatjuk, utána pedig ismét Anakint, egyszerűen tökéletes vágás. Ahsoka új ruhájáról pedig csak annyit, hogy nagyon jól áll neki.

Végszó

Összeségében az Ahsoka 5. része egy hatalmas élmény, amely mindegyik rajongó tetszését maximálisan elfogja nyerni, főleg azokét, akiknek a klónok háborúja a kedvenc időszaka. Ez a rész egy igazi fan-service epizód volt, viszont abból is toronymagasan kiemelkedik, és egyre jobban kezd egyértelművé válni, hogy melyik is a legjobb Star Wars-sorozat.

9/10

Hirdetés


Star Wars A klónok háborúja Ahsoka Anakin Skywalker Dave Filoni Disney+ Hayden Christensen Lucasfilm Rosario Dawson Világok közötti világ

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.