Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Leáldozhatók: Feláldozh4tók kritika

Veterán kis csapatunk újabb küldetésre indul a negyedik részben, de minek?


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 10. 02. 00:00

Leáldozhatók: Feláldozh4tók kritika
Megosztás

Hirdetés

Az elmúlt hetekben visszatekintettünk, hogy milyenek voltak a The Expendables - A feláldozhatók-filmek, és pár napja meg is érkezett a legújabb rész a franchise-ban, amely egyáltalán nem hiányzott és az akciófilm sorozat legrosszabb darabja lett a Feláldozh4tók.

A történet dióhéjban annyi, hogy felszerelkezve minden fegyverrel, amire csak szert tudnak tenni és a hozzájuk kellő szakértelemmel, a Feláldozhatók az utolsó védelmi lehetőség a világnak; az a csapat, akiket akkor hívnak, ha minden más kudarcot vall. A zsoldosok újra összeállnak, új tagokkal, és négy veteránnal az élen, hogy megakadályozzák a lehetséges harmadik világháborút.

A filmben vannak visszatérő veteránok, többek közt Jason Statham, Dolph Lundgren, Randy Couture és Sylvester Stallone, ám a többi régi szereplőről semmi információt nem kapunk, hogy mi történt velük, amely egy borzasztó húzás, és teljesen értelmetlenné teszi az eddigi kerek egész, három filmen keresztül felépített történetet. Nemhogy a megosztó harmadik részben bemutatott újoncokat, még a nagyágyúkat sem láthatjuk, se Terry Crews-t, se Schwarzit, de ide lehetne sorolni szinte mindenkit, akik az elmúlt három részben a csapat szerves részét képezték. És tény, jó azért újra látni a négy visszatérő karaktert, de közel sem olyanok, mint régen. Ez már inkább egy nyugdíjas banda, minthogy egy Feláldozhatók nevű zsoldos csapat.

És a kedvenc veteránjaink helyett kiket kapunk? Borzasztóan kidolgozott, unalmas új karaktereket. Nevekből itt sincs hiány, de nem meglepő, ha alig ismerünk valamit. Ennek a franchise-nak mindig is az volt a varázsa, hogy telis-tele volt pakolva akciófilm sztárokkal, akiket mindenki ismer, de a negyedik résznél nem ez a helyzet. A lehetőség tárháza szinte végtelen lett volna, és ehelyett pedig megkaptuk 50 Centet, Megan Foxot, Tony Jaa-t, Iko Uwaist, Andy Garcíát, Levy Traint és Jacos Scipiót, de még a világ legerősebb embere is tiszteletét tette, Eddie Hall. Persze, vannak itt olyan nevek, akik azért tettek le valamit az asztalra, de az előző három film szereposztásától nagyon messze van.

Az új karakterek rettenetesen lettek megírva, és aligha tudunk bárkit is megkedvelni. Mindenki borzasztóan van bevezetve a történetben, és szinte a semmiből kerülnek elő. Legalább egy apró információ morzsát adhattak volna a készítők, sajnos ennyivel kellett beérnünk. Aki dicséretet érdemel az újoncok közül, az nem más, mint Iko Uwais karaktere, aki a film gonosztevőjeként szolgál. Az egyik legjobb antagonista lehetett volna a franchise-ban, hiszen ilyen könyörtelen talán még Mel Gibson sem volt a harmadik filmben, de sajnos őt sem tudták kiemelkedően megírni, sokkal több volt a karakterben.

Ami magát a történetet illeti, nem fogja megváltani a világot, egy tipikus Feláldozhatók történet, ahol kőkemény akciójelenetekkel van dolgunk, és az eddigieknél magasabb besorolást kapott a film, hiszen R-kategóriás, de ez sem menti meg, pedig van egy-két brutális pillanat, ami jól állt a filmnek. Fontos eleme még a negyedik rész történetének, hogy Jason Statham veszi át a stafétabotot Sylvester Stallonétól, és utóbbi mellékszereplő a filmben. Ez a döntés pedig arra enged következtetni, hogy egy jövőbeli folytatásban Stallone már egy visszavonult zsoldos lesz, és a csapat vezetője Statham lesz. Azonban ezek után nem értem, miért kéne folytatás...

VÉGSZÓ

Azonban hiába a megszokott sztori és a visszatérő veteránok, összeségében iszonyatosan bugyuta és gyermekded a végeredmény. Olyan húzások vannak benne, amit nem tud hova tenni az ember, és teljesen azt lehet érezni, hogy ez már egyáltalán nem a Feláldozhatók, hanem egy elpoénkodott, rendkívül kellemetlen, véres jelenetekkel tűzdelt akciófilm. A csapatnak leáldoztak és békén kellett volna hagyni a harmadik epizód után. 

5/10

Hirdetés


Feláldozh4tókFilmek 2023Jason StathamSylvester StalloneThe Expendables - A feláldozhatók

Képek forrása: Lionsgate Movies

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.