Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Larys Strong egy áruló?

Miben sántikál Larys Strong?


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 08. 02. 10:43

Larys Strong egy áruló?
Megosztás

Hirdetés

Ahhoz, hogy megértsük Laryst, nagyvonalakban és röviden áttekintjük, hogy ki is ő valójában. Laryst a sorozat első évadában ismerhettük meg, s először Viserys vadászjeleneténél találkozhattunk vele. A férfi dongalábbal született, egy rendellenességgel, mely örökre rányomta úgy az életére, mint a személyiségére a bélyeget. 

Az első évadban láthattuk, amint Larys szépen lassan közel kerül Alicenthez és behálózza a nőt. Larys egy hihetetlenül veszélyes ember. Ő az, aki egészen véletlenül informálja Alicentet Rhaenyra holdtea fogyasztásáról – a holdtea ugye egy magzatelhajtó szer, melyet a második évadban Alicent is igen gyakran fogyaszt. Larys hatalomvágyból, egy Alicentnek tett szívesség gyanánt és további pozíciókért képes élve elégettetni úgy az édesapját Lyonelt, mint a testvérét Harwint – utóbbi Rhaenyra három gyermekének édesapja, Jacaerysnek, Lucerysnek és Joffreynak.

Így Larys egycsapásra lesz Harrenhal újdonsült nagyura és a Strong-ház feje. Amit Alicenttel és a lábával művel, az már bőven kimeríti a nemi erőszak fogalmát, így bátran kijelenthetjük, hogy Larys testileg és lelkileg egyaránt romlott ember. De mit tesz a Sárkányok háza második évadában?

Larys a második évadban

Larys nem sok vizet zavar a második szezonban. Eltűnteti a nemkívánatos személyeket Alicent udvartartásából, s segédkezik a kis Jaehaerys gyilkosának, Vérnek a kézre kerítésében is. Aegon kinevezi a férfit a Suttogók Mesterévé, de Larys… Larys nemigen csinál semmit. Nem szerez tudomást arról, hogy Daemon beveszi Harrenhalt, s bár végül közli, hogy szerinte ez egy járulékos veszteség, hogy lekösse a Feketék figyelmét, akkor is eléggé gyenge érv.

Mióta Aegon gyengélkedik Larys mintha készakarva szabotálná a Zöldeket. Aemond megalázza a dongalábút az egyik tanácskozás során, így a férfinak személyes oka is van a bosszúra és a semmittevésre. Aemond kijárási tilalmat rendel el, a pórnép Királyvárban ragad. Rhaenyra szolgálólánya azonban rikítóvörös ruhában flangál fel-alá, anélkül, hogy bárminemű gyanút is keltene. A Suttogók Mestere nem hallott a Targaryen fattyak toborzásáról? Elkerülte a figyelmét a többtucatnyi ember, aki elhagyta Királyvárat?

Larysnak a városba érkező ételről sem volt tudomása, s ez nem csupán lázongáshoz vezet, de kishíján Alicent és Helaena halálához is. A férfi úgy az első, mint a második évadban kifülelt minden gyanúsat, mindenhol ott volt és a furcsa dolgokat azonnal közölte Alicenttel vagy esetlegesen Aegonnal. Miért nem segít Aemondnak? Larys nemtörődömsége okozza majd a Zöldek vesztét? Az utóbbi részekben Larys nagy figyelmet fordít Aegon talpraállítására, hiszen a fiatal királynak egy látszólag megbízható tanácsadóra van szüksége és sem a testvére, sem az édesanyja nem fordít túl nagy figyelmet rá. Lehetséges, hogy Larys egyszerűen Aemond halálára vágyik?

Mi Larys terve?

Az előző epizód legvégén láthattuk, hogy a félszemű teljesen kikel magából, azonnal lóra, majd Vhagarra pattan, hogy utolérje Ulfot. Vajon Larys számított erre, hogy az új sárkánylovasok hírére Aemond impulzív módon nekimegy Rhaenyrának és bár magával visz egy-két sárkányt, de meghal az ütközetben?

Ha az utóbbi az igaz, akkor Larys számításai nem helytállóak. Aemond és Vhagar bukásával a Zöldek elvesztenék az egyetlen valamirevaló lovasukat és fenevadjukat, s az a totális vereséghez vezetne. Larys valóban ennyire naiv és még bízik abban, hogy az esetleges Fekete győzelem során Rhaenyra vagy Daemon megbocsátana neki? Larys volt az, aki éket vert Rhaenyra és Alicent közé, s a férfi okozta Rhaenyra legnagyobb szerelmének a halálát. Azé a férfiét, akitől a három nagyobbik gyerek származik. A királynő késlekedés nélkül bemutatná Larysnak, hogy mit is jelentenek a Tűz és Vér szavak.

Az is lehetséges, hogy csak a forgatókönyv a gyenge, de a Tűz és Vér c. kötetben Larys szintúgy egy megkérdőjelezhető személy, akinek a hűségét nehéz meghatározni. A dongalábú egyelőre nem árulta el a Zöldeket, de visszatart olyan információkat, amik az előzmények alapján biztosan a fülébe jutottak és melyek tudatában Aemond rövid úton megnyerné a háborút.

Hogy mik a tervei Larysnak, azt nehéz meghatározni. Ebben az évadban egyelőre nem segítette a Zöldek ügyét, legalábbis semmi érdemlegessel s egy ponton még Aemondot is felbosszantotta. Ha a félszemű férfi kiszagolja, hogy Larys áruló vagy éppenséggel félvállról veszi a suttogói feladatkörét, azonnal a fejét veszi vagy bezabáltatja őt Vhagarral. Hogy mi is fog pontosan történni a dongalábú férfival, azt csak a jövő tudja megválaszolni és elkövetkezendő epizódok, valamint évadok.

Hirdetés


George R.R. MartinHBOHouse of the DragonLarys StrongRhaenyraSárkányok házaTargaryenTrónok harcaTűz és Vér

Képek forrása: HBO

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.