Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Feszültség a Fülöp-szigeteken: Maga a pokol kritika

A Hemsworth-tesók akcióban.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 03. 14. 00:00

Feszültség a Fülöp-szigeteken: Maga a pokol kritika
Megosztás

Hirdetés

Manapság nem egyszerű jó akciófilmet találni a mozik kínálatában, mivel a legtöbb eléggé sablonos és semmitmondó, tehát nem tud újat vagy érdekeset mutatni a zsánerben. Persze jelentek meg az elmúlt években kiemelkedő alkotások, és az idei év (2024) rengeteg ígéretes címet tartogat magában, mint például a Bad Boys 4., a Beverly Hills-i zsaru 4., A Majomember vagy az Országúti diszkó új feldolgozása. Azonban van még egy film, a Maga a pokol, amely merőben kitűnik a műfaj mai felhozatalából.

A történet dióhéjban annyi, hogy John Sweet főtörzsőrmester és Abell őrmester az amerikai hadsereg legjobb kimenekítői, s hozzájuk csatlakozik a légierő újonc tisztje, Kinney, hogy megmentsék fogságba esett helyi ügynöküket a Fülöp-szigetek dzsungeléből. A bevetés azonban balul sül el, és onnantól kezdve 48 óra áll a drónpilóta, Eddie “Kaszás” Grimm rendelkezésére, hogy levezényelje a mentőakciót. Ő lesz Kinney szeme és egyetlen esélye a túlélésre; a helyzet kész pokollá változik, de bárhogy is alakulnak az események, az ellenség földjén senkit sem maradhat hátra. 

A film a koncepciójával nem fogja megváltani a világot, viszont az összkép egy remekbe szabott akciót kínál nekünk. Viszonylag lassan építkezik, de ezt végig feszültségkeltéssel és baljós hangulattal teszi - ez egyébként a játékidő szinte összes percére igaz -, ami az első harminc perc után indul csak be igazán. Nagyon jót tett az alkotásnak, hogy kicsit mélyebben is bemutatta nekünk a karaktereket a sok párbeszédnek köszönhetően, így pedig jobban tudtunk izgulni a szereplőkért, akiket nem mellesleg pazar színészek formáltak meg. 

Olyan nevekkel van dolgunk, mint Russel Crowe és a Hemsworth-testvérek két tagját is szemügyre vehetjük, Liam-ot és Luke-ot - már csak Chris hiányzik a sorból, akkor aztán még keményebb pillanatokat láthattunk volna, de így sem lehet hiányérzetünk. Többek közt azért sem, mert amint megjelenik az antagonista, az arab terroristát megformáló Robert Rabiah, egyből elkezdődik a mészárlás. Részletezni nem is igazán szeretnénk, mivel rettentően megrázó, mert nem számít rá az ember, viszont, aki jártas ebben a témában, az valószínűleg sejti, hogy milyen szörnyű tettek láthatóak a film során.

A brutális és megrázó pillanatok mellett az akciójelenetek is érdemelnek pár mondatot, hiszen remekül sikerültek. Nem egy vágatlan momentummal és kőkemény harcokkal van dolgunk. A kitűnő koreográfiának és a kiváló kameramunkának köszönhetően néhol mi is érezzük az ellenfélbe vitt csapásokat. 

Továbbá a helyszín választás is tökéletes volt, hiszen a dzsungelben játszódó akciófilmeket mindig öröm nézni, viszont sajnos nem egy negatívum is jelen van az alkotásban. Méghozzá az indokolatlan Monster energiaital reklámok, amelyre néhol olyannyira ráközelítenek, hogy ha nem akarjuk, akkor is észrevesszük. A másik pedig a lassítások. Vannak akciófilmek, ahol működnek és jól állnak az adott tartalomnak, azonban a Maga a pokolból nyugodt szívvel ki lehetett volna vágni. 

Hirdetés


AkcióFilmek 2024Liam HemsworthLuke HemsworthMaga a pokolRobert RabiahRussel Crowe

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.