Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: Kung Fu Panda

Ez aztán igazán baresz volt!


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 02. 28. 00:00

Visszatekintő: Kung Fu Panda
Megosztás

Hirdetés

2008-ban egy olyan animációs film került bemutatásra, amely mára már egy nagy univerzummá nőtte ki magát és számos rövidfilmmel, illetve sorozattal bővült a Kung Fu Panda-franchise. Továbbá azt se felejtsük el, hogy rendkívül meghatározó lett a zsánerben, és olyannyira, hogy 2024. márciusában majd egy újabb résszel büszkélkedhet. Ez lesz a sorozat negyedik felvonása, és ezidő alatt visszatekintő rovatunkban felidézzük, hogy milyen volt az első-három epizód. A mai nap a legelső Kung Fu Panda-film kerül górcső alá.

A történet dióhéjban annyi, hogy a rendkívül lelkes, eléggé nagydarab és kissé esetlen Po a legnagyobb kungfurajongó, ami nem éppen előny, ha a családi levesbüfében dolgozik naphosszat. Ám váratlanul őt választják ki arra, hogy teljesítsen egy ősi jövendölést, így álma valóra válik: bekerül a kungfu világába, és együtt gyakorolhat a legendás Őrjöngő Ötössel: Tigrissel, Daruval, Sáskával, Viperával, Majommal és természetesen Shifu mesterrel. Hőseink nem is sejtik, hogy a bosszúszomjas és alattomos hóleopárd, Tai Lung már úton van feléjük, és Pónak kell mindenkit megvédenie a közelgő veszélytől. Po teljes szívével a feladat megoldásán fáradozik és végül rájön, hogy a leggyengébb pontjai lesznek a legnagyobb erényei.

A Kung Fu Panda olyan, mára már ikonikussá vált szereplőket mutatott be, mint Po, Mr. Ping, Daru, Sáska, Majom, Vipera, Tigris, Shifu mester, Oogway és Tai Lung. És, ha ez nem lenne elég, akkor vessünk egy pillantást arra, hogy milyen színészek adták hangjukat ezekhez a lenyűgöző karakterekhez. Ilyen például Jack Black (Po), James Hong (Mr. Ping), Jackie Chan (Majom), Dustin Hoffman (Shifu mester), Lucy Liu (Vipera), Seth Rogen (Sáska), Angelina Jolie (Tigris), Ian McShane (Tai Lung), de még a néhai Micheal Clarke Duncan is orgánumát adta az animációs filmhez, mint Vachir parancsnok.

Tehát a változatosság és az egyediség merőben jellemző volt a szereplőkre, rengeteg különböző állattal találkozhattunk, akiket hamar a szívünkbe zártuk. Óriási erőssége mai napig a filmnek, hogy ilyen részletességgel dolgozták ki mind az állatokat, de a helyszíneket és tájakat is egyaránt. Az ókori Kína pazarul néz ki és szinte majdnem minden fontosabb tájegység be lett mutatva - valamelyik csak a későbbi részekben - és ez még nagyobbat tudott dobni az egészen. Tehát az animációról bátran elmondható, hogy kiválóan fest.

Ami a címszereplőt, a Kung Fu Pandát, azaz Pót illeti, egy remekbe szabott figuráról van szó, akinek a története nem hétköznapi és borzasztóan tanulságos. A rendkívül nagy súllyal rendelkező panda apja levesbüféjében dolgozik, aki folyton azt mondja fiának, hogy a levesben van a jövő és, hogy ő is legyen "leveses". Po azonban mindig is arról álmodott, hogy egyszer ő is olyan harcos legyen, mint az Őrjöngő Ötös. Nagyon nagy rajongója a csapatnak, sőt akciófigurái is vannak. Azonban egy nap minden megváltozik, hiszen Po "bénaságának" hála ő lesz a legendás Sárkányharcos. Mindenki azt hiszi, hogy Oogway véletlen választotta ki, viszont elmondja, hogy nincsenek véletlenek. Tehát valóban nem mindennapi Po története, aki előnyére tudta kovácsolni azt, ami gyengeségének bizonyult: a túlsúly.

A Kung Fu Panda-franchise-ra jellemző az, hogy ikonikus és - újfent hangsúlyozom - változatos gonosztevőket adnak hozzá a történethez, és ez már az első résznél megmutatkozott. Tai Lung pazar antagonista, aki gyermekkorában egy zabálnivaló kis hóleopárd volt, viszont idősebb korára egy félelmetes állat vált belőle. A karakter bosszúvágytól szomjazik és a tekercsekre fáj a foga, azonban az már a Sárkányharcosnál van. Ennek köszönhetően a két szereplő megküzd egymással egy fantasztikus összecsapás során, ahol a panda kerül ki győztesként.

Hirdetés


Angelina JolieAnimációDaruDustin HoffmanFilmek 2008Ian McShaneJack BlackJackie ChanJames HongKung Fu PandaKung Fu Panda 4.Lucy LiuMajomMicheal Clarke DuncanOogwayPoSeth RogenShifu mesterSáskaTai LungTigrisViperaVisszatekintő

Képek forrása: SkyShowtime

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.