Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Mi történt a klónokkal a 66-os parancs után?

Nemcsak a Jediket érte szörnyű tragédia a 66-os parancs után...


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 09. 14. 17:18

Mi történt a klónokkal a 66-os parancs után?
Megosztás

Hirdetés

Amikor meghalljuk a 66-os parancs kifejezést, azonnal a Jedi Lovagok bukása jut eszünkbe. Az epikus pillanat, amikor Palpatine, a Sith Nagyúr, kiadja a végzetes parancsot, amely gyakorlatilag eltörli a Jedi Rendet, és elindítja a Galaktikus Birodalmat. De mi történt ezután a klónokkal? Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogyan alakult a klónkatonák sorsa, miután a 66-os parancs életbe lépett, és milyen szerepet játszottak a Birodalom felemelkedésében és a Galaxis sötét korszakában.

A KLÓNOK PSZICHOLÓGIAI ÁLLAPOTA A 66-OS PARANCS UTÁN

A klónkatonák élete és sorsa drasztikusan megváltozott a 66-os parancs után. Sokakat foglalkoztat az a kérdés, hogy vajon tudatában voltak-e tetteiknek. A klónok fejébe ültetett inhibitor chip volt az, ami a 66-os parancs végrehajtását biztosította. Ez a bio-organikus implantátum az agyukban irányította őket, hogy vakon kövessék Palpatine utasításait, így minden Jedi a Köztársaság ellenségévé vált számukra. Sokan nem tudták, hogy mit tettek egészen addig, amíg már késő volt, míg másokban, akiknek sikerült eltávolítani a chipet, megbánás és zavar keletkezett. Ahogy egyre több klón kezdte felfogni tettei következményeit, az érzelmi és pszichológiai hatások pusztítóak voltak.

A KLÓNOK HELYZETE A BIRODALOMBAN

A Birodalom megalakulása után a klónok először továbbra is jelentős katonai erőt képviseltek. Mivel gyorsan reagáló, fegyelmezett és hatékony katonák voltak, Palpatine egy ideig fenntartotta a klónhadsereget. Azonban a klónozás technológiája drága és időigényes volt, így a Birodalom vezetése más, olcsóbb lehetőségeket kezdett keresni. A Birodalmi Rohamosztagos program hamarosan elindult, amely a Birodalom különféle világairól származó toborzott katonákkal váltotta fel a klónokat. Ahogy az új katonák száma nőtt, a klónokat fokozatosan leszerelték vagy másodlagos feladatokra osztották be, például kiképző tiszteknek vagy alacsonyabb rangú katonai egységek tagjaivá.

A KLÓNOK KIREKESZTÉSE

Ahogy a Birodalom fejlődött, a klónok egyre inkább háttérbe szorultak. A klónkatonák gyorsan öregedtek, hiszen genetikai felépítésük úgy lett kialakítva, hogy az emberi élettartamhoz képest sokkal gyorsabban érjék el katonai alkalmasságukat. A Birodalom nem látta értelmét fenntartani egy olyan hadsereget, amely néhány év alatt leépül. Emiatt a klónokat gyakran elhanyagolták, sőt, sokukat nyugdíjazták, leszerelték, vagy akár száműzték különböző világokra, ahol haszontalannak érezték magukat.

A KLÓNOK SORSA A BIRODALOM ALATT

Bár a klónok nagy többsége vagy elhanyagolva, vagy elnyomva élt, voltak kivételek is. Egyes klón katonák, mint például Rex és Wolffe, akik sikeresen eltávolították az inhibitor chipet, csatlakoztak a Lázadók Szövetségéhez. Ezek a klónok harcoltak a Birodalom ellen, és hűek maradtak régi Jedi parancsnokaik eszméihez. Rex különösen fontos szerepet játszott a lázadásban, és több híres csatában is részt vett a Birodalom ellen.

A KLÓNOK ERKÖLCSI DILEMMÁJA

A klónok története azonban nem csupán a katonai akciókról szól. A 66-os parancs végrehajtása erkölcsi kérdéseket is felvetett. Bár a klónokat genetikailag arra programozták, hogy engedelmeskedjenek a parancsoknak, mégis emberi lények voltak, saját érzelmekkel és gondolatokkal. A chip ellenére sokan közülük kezdtek szembesülni azzal, amit tettek, és nehéz volt elviselni a gondolatot, hogy elárulták azokat, akik iránt egykor hűséget fogadtak. Ez az erkölcsi dilemma számos klónt arra késztetett, hogy megkérdőjelezze saját szerepét a háborúban és a galaxis jövőjében.

A KLÓNHADSEREG VÉGZETE

Ahogy a Birodalom előrehaladt, a klónhadsereget véglegesen feloszlatták, és helyüket teljesen átvették az új, toborzott katonák. Palpatine számára a klónok egy múltbéli eszközt jelentettek, amely a Jedik elleni összeesküvésének részét képezte, és miután elérte célját, már nem volt rájuk szüksége. Az egykori hősök, akik a Galaktikus Köztársaság védelmezői voltak, a Birodalom számára csak egy eldobható erőforrásként maradtak meg, amelyet a galaktikus társadalom peremére taszítottak.

A 66-os parancs következményei messze túlmutatnak a Jedi Rend pusztulásán. A klónkatonák, akik évekig védelmezték a Köztársaságot, hirtelen egy hatalmas birodalom eszközei lettek, majd a történelem egyik legnagyobb árulásának végrehajtói. A klónok sorsa egyszerre tragikus és tanulságos, hiszen bemutatja, hogyan kezelte a Birodalom saját katonáit, és hogyan bánt el azokkal, akik egykor a legfontosabbak voltak számára. A klónok története egyértelműen a Star Wars univerzum egyik legmélyebb és legszomorúbb fejezete, amely arra emlékeztet bennünket, hogy a háborúnak mindig vannak rejtett áldozatai.

Hirdetés


66-os parancsDarth SidiousDisneyPlusFilmekKlónokLucasfilmRexSorozatokStar Wars

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.