Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Kik a Nazgûlok?

Íme, a Gyűrűlidércek története!


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 10. 07. 18:11

Kik a Nazgûlok?
Megosztás

Hirdetés

A Nazgûlok vagy más néven Gyűrűlidércek, Fekete Lovasok, Kilencek, Szauron „legrettenetesebb szolgái” voltak Középföldén. Korábban emberek voltak, akiket a kilenc gyűrű hatalma lidércekké változtatott. A cikkben bemutatjuk nektek az ő történetüket...

EREDETÜK

Valamikor a Másodkor idején Szauron kilenc gyűrűt adott kilenc embernek - többek közt királyoknak, harcosoknak és varázslóknak. Életük meghosszabbodott, így úgy tűnt, mintha az soha nem érne véget, de ez az élet elviselhetetlenné vált számukra. Idővel, attól függetlenül, hogy mekkora volt belső erejük, illetve eredeti jó vagy gonosz akaratuk, a gyűrűk hatalmának és az Egy Gyűrű uralmának áldozatául estek. Testi alakjuk lassan elhalványult, míg végül véglegesen láthatatlanná és lidércekké váltak. Végül a Nazgûlok először körülbelül a Másodkor 2251. évében jelentek meg, és hamarosan Szauron fő szolgáiként váltak ismertté.

HARMADKOR

Az Egy Gyűrű, amely uralma alatt tartotta a Nazgûlokat, Szaurontól elvétetett, majd elveszett az Anduinban az elkövetkező évszázadokban. Szauron és a lidércek elvesztették hatalmukat, és rejtőzködni kényszerültek. Azonban a Harmadkor 1050. éve körül Szauron visszatért árnyék formájában a Nagy Zöld-erdőben, amellyel együtt a lidércek is visszatértek. Körülbelül 50 évvel később a kor bölcsei felfedezték Dol Guldur árnyékát, és azt feltételezték, hogy az egyike a Nazgûloknak.

De a Harmadkor 1300. éve körül, amikor a gonosz lények, mint például a Köd-hegység orkjai, ismét elszaporodtak, a Nazgûlok is újra megjelentek. Ekkor gyűjtött össze a Nazgûlok ura gonosz embereket, illetve orkokat és megalapította Angmar Birodalmát. Szauron innen vezette seregeit Arnor királysága ellen a Harmadkor 1409. évében.

Közben Gondor meggyengült, és azt hitték, hogy Szauron terve az volt, hogy megnyissa az utat Mordor felé. Valóban ez is volt a célja, hiszen, amikor a Mordorra irányuló őrség megszűnt, és Gondor határai visszahúzódtak, úgy vélik, hogy a Nazgûlok szabadon visszatértek Mordorba.

A Boszorkánykirályt végül 1975-ben legyőzték egy csatában, majd később visszatért Mordorba, ahol összegyűjtötte a többi Nazgûlt, hogy felkészüljenek Szauron visszatérésére.

A Harmadkor 2000. évében a Nazgûlok Cirith Ungol felől érkezve megkezdték Minas Ithil két évig tartó ostromát, és elfoglalták a várost. Ezt követően Minas Ithil a Nazgûlok erődjévé vált, ahonnan Szauron seregeinek újjáépítését irányították, és megszerezték a palantírok egyikét a Sötét Úr számára.

Szauron azonban Dol Guldurban elszenvedett veresége után 2942-ben visszatért Mordorba, és 2951-ben nyíltan felfedte magát. Ekkor a Nazgûlok közül hármat küldött Dol Guldur erődjébe, hogy megszállják azt a helyőrséget.

3017-ben Szauron arra utasította a Gyűrűlidérceket, hogy szerezzék vissza az Egy Gyűrűt. Fekete ruhába öltözve, lóháton keresték Zsákos Bilbót, aki birtokolta az Egy Gyűrűt. Ezt az információt ugyebár Gollamtól szerezték meg, aki a kínzás közben csak annyit nyögött ki magából, hogy Zsákos és Megye.

GYŰRŰHÁBORÚ

Szauron később úgy döntött, hogy közvetlenül támadja meg Gondort. Az Osgiliath ellen indított támadásában a Nazgûlok vezették az offenzívát, félelmet keltve a Gondoriakban. Ez azonban egy álca volt, és Szauron valójában azt tervezte, hogy láthatatlanul küldi őket, hogy megkeressék a Gyűrűt.

A Nazgûlok fekete lovakat kaptak, és útnak indultak, hogy megtalálják a Megyét. Miután nem sikerült megtalálniuk, üres kézzel tértek vissza, ezt követően pedig Isengardba küldték őket. Ott találkoztak Gríma Kígyónyelvvel, aki elmondta nekik a Megye pontos helyét.

Átkelve az Isen folyón, később elűzték az Északi Őrség őreit, majd öten üldözőbe vették az őröket kelet felé. A másik négy Nazgûl még sötétedés előtt belépett a Megyébe, ahol információkat akartak szerezni a Zsákosról.

Később egy lovas érkezett Bakföldére, és Zsizsikhez lépett, hogy érdeklődjön a Zsákos felől. A farmer a Megyébe irányította és elmondta, hogy a kérdéses személy már elhagyta a Megyét. Aranyat ajánlottak Zsizsiknek, ha értesítené őket, ha meglátja a Zsákost. A farmer dühös volt a betolakodás miatt, és megfenyegette a lovast a kutyáival, amelyek azonban ugatva elfutottak. A lovas, akit feldühített a farmer, elvágtatott.

Szeptember 26-án két lovas érkezett a Pajkos Póniba, és Nobtól érdeklődtek, hogy merre van a Zsákos. Nob rájuk csukta az ajtót, és a lovasok továbbmentek Archet felé.

Néhány nappal később a hobbitok megérkeztek a Pajkos Póniba. A lovasok felkeresték Bill Ferny-t Bríben, aki információt adott arról, hogy az egyik hobbit rejtélyesen eltűnt.

Szeptember 30-án csendben behatoltak Pajkos Póniba, és kifosztották a hobbitok szobáját, de Aragorn a hobbitokat a sajátjába vitte a biztonság érdekében. Aragorn később azon a napon kivezette a hobbitokat Bríből.

A lovasok üldözték Gandalfot, és éjszaka megtámadták őt Széltetőn. Négy lovas követte Gandalfot, amikor északra menekült, a többiek pedig később Aragornra és a hobbitokra támadtak, miközben Széltető alatt táboroztak. Itt sebesítette meg a Boszorkánykirály Frodót a Morgul-tőrrel.

3018. október 11-én három lovas őrizte Mitheithel utolsó hídját, várva Aragornra és a hobbitokra a Völgyzugoly felé vezető útjukon. Tervüket Glorfindel megakadályozta, aki elűzte őket. Két nappal később néhányuk Frodót vette üldözőbe, de Elrond és Gandalf árvízt indítottak, és a Bruinen vizei elsodorták és megfullasztották a Nazgûlok lovait.

A Gyűrűlidérceket arra kényszerítették, hogy visszatérjenek Mordorba, hogy újra összegyűljenek. Ezt követően ismét megjelentek, immáron repülő, démoni lényeken ülve.

A Gyűrűháború végére mind a kilenc Nazgûl elpusztult. A Nazgûlok urát, az Angmari Boszorkánykirályt Éowyn, Théoden király unokahúga megölte a Pelennori csatában, ahogy az a jóslatban is megvolt írva. A megmaradt nyolc Gyűrűlidérc a Fekete Kapunál zajló utolsó csatában támadta meg a Nyugati Hadsereget. Azonban, amikor Frodó felvette a Gyűrűt a Végzet Hegyénél, Szauron megparancsolta a megmaradt Nazgûloknak, hogy repüljenek minél gyorsabban a helyszínre, hogy megállítsák a hobbitot. Viszont túl későn érkeztek, és a Gyűrű Gollummal együtt a tűzbe esett.

MEGJELENÉSÜK

A halandók számára a Nazgûlok csuklyás alakokként jelentek meg, akiket fekete köpeny rejtett. Amikor Frodó felvette a Gyűrűt Széltetőn, tisztán látta a Nazgûlok valódi alakját. Magasak voltak, és fekete köpenyük alatt szürke ruhát viseltek. Hajuk is szürke volt, és ezüst sisakot hordtak, míg a Boszorkánykirály koronát viselt. Szemeik könyörtelenek és áthatóak voltak.

KÉPESSÉGÜK

A Nazgûlok fő ereje az a félelem volt, amelyet az élőlényekben keltettek. Kiáltásaik még a legbátrabbak szívében is rémisztőek voltak. Még, amikor nem láthatók vagy hallhatók, szörnyű jelenlétük így is érezhető volt, és a közelben lévők félelemmel teltek meg. Az állatok is féltek tőlük, és az egyetlen lények, akik elviselték őket, azok a Szauron szolgálatában álló lovak és szárnyas bestiák voltak. Félelmetes, gonosz aura vette körül őket és azok, akik az árnyékukba kerültek, megbetegedtek, végül néma csendben meghaltak.

A Gyűrűlidércek fegyverekkel is rendelkeztek. Széltetőn acél kardokat viseltek, és a Boszorkánykirálynak volt egy tőre is, amellyel Frodót megsebesítette. A Gyűrűlidércek halálos fekete nyilakat is használtak, a Boszorkánykirály birtokában pedig egy fekete buzogányt is volt, amit Pelennori csatában láthattunk.

A Nazgûlokat nem lehetett megölni nyilakkal, és csak olyan fegyverek, amelyek különleges hatalommal bírtak, mint például a Trufa által használt nyugati penge, okozhattak nekik jelentős kárt.

A Nazgûlok túlnyomórészt a lidércvilágban léteztek, és köpenyeikre akkor volt szükségük, amikor az élőkkel akartak interakcióba lépni.

A Nazgûlok gyenge látással bírtak a fény világában, de tudatában voltak más lények jelenlétének, és érzékelésük a sötétben még erősebbé vált. A vér szagáról képesek voltak érzékelni az élőlényeket, és a Gyűrű vonzotta őket. Láthatták a lidércvilágban létező lényeket, mint például az Egy Gyűrű viselőjét, valamint bizonyos hatalmas elfeket, akik uralják a Látatlanokat, mint Glorfindel. Bárki, aki képes volt a lidércvilágba látni, az szemügyre vehettte a Nazgûlokat, ahogy Frodó is tette.

MEGNEVEZÉSÜK

Csak néhány Nazgûlt neveztek meg: vezetőjük az Angmari Boszorkánykirály volt, a második parancsnokuk pedig Khamûl néven volt ismert. Khamûl a keleti népek ura volt, és ő volt az egyetlen Nazgûl, akit név szerint ismertek. Három közülük númenóriai volt.

Hirdetés


A Gyűrűk UraAngmari BoszorkánykirályFantasyFilmekNazgûlSzauron

Képek forrása: Tolkien Gateway

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.