Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Kicsoda Joker?

A DC-világának egyik legikonikusabb gonosztevőjéről van szó, aki Batman főellensége


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 10. 01. 16:20

Kicsoda Joker?
Megosztás

Hirdetés

Joker, a DC Comics egyik legismertebb és leghírhedtebb gonosztevője, aki már évtizedek óta megtestesíti az anarchiát és a káoszt Gotham városában. Batman egyik legfőbb ellenségéről van szó és most részletesen bemutatjuk nektek Joker eredetét, történetét, szerelmét, és megjelenéseit a különböző médiumokban.

JOKER SZEMÉLYISÉGE

Joker karaktere leginkább az anarchia megtestesítője. Ellentétben sok más bűnözővel, Joker nem a hatalomért, a pénzért vagy a bosszúért harcol; számára a káosz teremtése a cél. Ez az elképzelés különösen jól látható A sötét lovag című filmben, ahol Joker tettei mögött nem húzódik konkrét terv, csak a világ elpusztításának öröme.

Pszichológiai szempontból Joker gyakran egy komplex, többrétegű karakter. Ő egy narcisztikus, antiszociális személyiségzavarral küzdő figura, aki manipulálja az embereket és kihasználja a társadalmat. Több változatban is láthatjuk őt olyan karakterként, aki bár őrült, mégis kiválóan ért a stratégiához és a manipulációhoz. Például az animációs sorozatokban Joker gyakran viccelődő, groteszk bohócként jelenik meg, miközben bonyolult és nehéz terveket sző.

JOKER ELSŐ MEGJELENÉSE, AZ ARANYKOR

Joker első megjelenése 1940-ben volt a Batman első számában, mindössze egy évvel Batman debütálása után. A karaktert Bill Finger, Bob Kane és Jerry Robinson alkotta meg, és azonnal egy sötét, kegyetlen gonosztevővé vált. Joker első megjelenésében egy sorozatgyilkos volt, aki mérgezett fecskendőkkel végzett áldozataival, mosolyt hagyva az arcukon.

Az ihlet forrása Victor Hugo híres regénye, A nevető ember, valamint a mű adaptációjának klasszikus karaktere, Gwynplaine volt. Joker arcának ikonikus vigyora és őrült személyisége már ekkor kitűnt, és ezek az elemek megmaradtak az évtizedek során, amely mára már kultikusnak is nevezhető.

JOKER MEGFINOMÍTÁSA, AZ EZÜSTKOR

Az 1950-es években az amerikai képregényekre a Comics Code Authority szabályozásai kezdtek hatással lenni, amelyek megkövetelték, hogy a történetek kevésbé legyenek erőszakosak és nagy hangsúlyt fektettek az egyértelműségre. Joker is átalakult ebben az időszakban: egy kevésbé brutális, inkább bohókás karakterré vált, aki vicces bűntetteket követett el, amelyek játékszerekhez és bohócokhoz kapcsolódtak.

Ez az időszak, bár visszafogottabbá tette a karaktert, hozzájárult Joker ismertségének növekedéséhez. Ez a humorosabb Joker tökéletesen illett az 1966-os Batman tévésorozathoz, ahol Cesar Romero alakította a karaktert. Romero Jokerje színes, túlzó és komikus volt, a sorozat szórakoztató, szürreális világába tökéletesen illeszkedve.

A BRUTALITÁS VISSZATÉRÉSE, A BRONZKOR

Az 1970-es években Joker visszatért eredeti, sötétebb formájához. Dennis O'Neil Neal Adams hozták vissza Joker brutalitását, és ez a változás a híres The Joker’s Five-Way Revenge című történetben csúcsosodott ki, amely 1973-ban jelent meg a Batman 251-es számában. Ebben a történetben Joker bosszút áll a korábbi bűntársain, és világossá tette, hogy ő ismét egy brutális, kiszámíthatatlan figura. Ez az irány a következő években is folytatódott, és Joker a későbbiekben olyan ikonikus Batman-történetekben játszott kulcsszerepet, mint A vigyorgó hal és A gyilkos tréfa.

A GYILKOS TRÉFA

Az egyik legmeghatározóbb Joker-történet Alan Moore 1988-as A gyilkos tréfa című műve, amelyben Joker új eredettörténetet kapott. A történet szerint Joker egy szerencsétlen komikus volt, aki megpróbálta eltartani családját, és végül egy bűnszervezet által kényszerítve egy rablásban vett részt. A rablás rosszul sült el, és vegyi anyagokba esett, ami eltorzította az arcát, és az őrületbe kergette. A gyilkos tréfa egyik legfontosabb jelenete, amikor Joker megsebzi Barbara Gordont, és ezzel örök ellenségévé teszi Batmant. Ez a történet az egyik legtragikusabb és legsötétebb pillanat volt ebben a világban, és Joker itt vált véglegesen egy őrült, kiszámíthatatlan karakterré.

CESAR ROMERO

Az egyik első élőszereplős Joker megjelenést az 1960-as években futó Batman tévésorozatban láthattuk, valamint az abból készült mozifilmben, ahol Cesar Romero bújt az őrült bőrébe. Romero Jokere inkább egy bohókás, komikus figura volt, aki nem nevezhető annyira fenyegetőnek, mint a későbbi verziók. Az ő karaktere közelebb állt a képregények korai évtizedeinek Jokeréhez, aki inkább csínytevő, mint egy igazi pszichopata.

JACK NICHOLSON

Tim Burton 1989-es Batman-filmjében Jack Nicholson alakította Jokert. Nicholson verziója egy vérbeli gonosztevő volt, de megtartotta a karakter sötét humorát is. Az ő Jokere egy alvilági gengszter, aki szintén egy baleset következtében vált szörnyeteggé. Nicholson alakítása ikonikus lett, és még ma is az egyik legjobbnak tartják.

MARK HAMILL

Mark Hamill a Batman: A rajzfilmsorozat című szériában adta Joker hangját, és az ő szinkronmunkája azóta is meghatározó. Hamill Jokere humoros, mégis fenyegető, és az ő hangját sok rajongó Joker egyik legfontosabb attribútumának tartja. Az évek során számos animációs filmben és videójátékban is visszatért a szerephez, ahol tovább mélyítette a karaktert.

HEATH LEDGER

Az egyik legismertebb és legelismertebb Joker alakítás Heath Ledger nevéhez fűződik. A sötét lovag című filmben nyújtott alakításáért posztumusz Oscar-díjat is kapott. Ledger Jokere egy anarchista pszichopata, akinek nincs konkrét célja, csak a káosz megteremtése. Alakítása rendkívül komplex volt, és a karakter belső őrületét és kiszámíthatatlanságát mesterien mutatta be. Ledger Jokere azóta is sokak szerint a legjobb volt.

CAMERON MONAGHAN

A Gotham-sorozatban Joker karakterét Jerome és később Jeremiah Valeska alakjában mutatják be, akiket Cameron Monaghan formált meg. Jerome Valeska egy őrült, anarchista figura, aki a széria során pszichopataként terrorizálta Gotham városát. Bár hivatalosan sosem nevezték Jokernek, Jerome karaktere egyértelmű utalás a legendás gonoszra, különösen a hasonlóan őrült viselkedés és a groteszk mosoly révén. Később Jerome testvére, Jeremiah is hasonlóan veszélyessé vált, átvéve a gonosz szerepét.

JARED LETO

Jared Leto Jokere egy merészebb, modernebb verziója a karakternek. A The Suicide Squad - Az öngyilkos osztag című filmben Leto egy tetovált, extravagáns gengsztert játszik, aki sokkal inkább a stílusra és külsőségekre épít, mint elődei. Bár Leto alakítása megosztotta a közönséget, Joker karakterének egy új oldalát mutatta be, amely inkább az alvilági bűnözői életre helyezte a hangsúlyt.

JOAQUIN PHOENIX

Joaquin Phoenix alakítása Jokerként egy teljesen új irányt adott a karakternek. A 2019-es Joker című film Todd Phillips rendezésében nem egy klasszikus szuperhősfilm, hanem inkább egy pszichológiai dráma, amely Joker eredettörténetét mutatja be egy mentálisan sérült, elnyomott férfi szemszögéből. Phoenix alakítása rendkívül mély, amely a társadalmi elidegenedésről és a mentális betegségekről mesél. A film hatalmas kritikai és közönségsikert aratott, és Phoenix Oscar-díjat nyert alakításáért. Továbbá azt se felejtsük el, hogy a hamarosan érkező Joker: Kétszemélyes tébolyban tovább folytatják a karakter ezen történetét.

BARRY KEOGHAN

A 2022-es Batman-filmben Joker karakterét Barry Keoghan formálta meg. A karakter csak röviden tűnt fel az Arkham Elmegyógyintézetben, mint egy rejtélyes, torz arcú rab, aki a film végén a Rébusszal beszélgetett, sejtetve egy lehetséges jövőbeni szövetséget. Bár a moziban nem kapott nagy szerepet, de a jelenet azt sugallta, hogy Joker akár főgonosz is lehet a folytatásban.

JOKER SZERELME: HARLEY QUINN

Joker és Harley Quinn kapcsolata a modern popkultúra egyik legismertebb toxikus szerelmi viszonya. Harley Quinn a Batman: A rajzfilmsorozatban debütált 1992-ben, és a karaktert Paul Dini és Bruce Timm alkották meg. Harley egy korábbi pszichiáter volt az Arkham Elmegyógyintézetben, aki Joker megszállottja lett, és végül maga is bűnözővé vált, Joker hűséges társa és gyakran áldozata lett. Kapcsolatuk erősen abuzív, Joker sokszor bántalmazza és kihasználja Harley-t, aki ennek ellenére újra és újra visszatér hozzá. Harley karaktere az évek során nagy fejlődésen ment keresztül, és sok esetben elhagyta Jokert, hogy önálló életet éljen és bűnözői karrierjét saját kezébe vegye.

JOKER HALÁLAI ÉS ÚJJÁSZÜLETÉSE

Frank Miller híres történetében, amely egy jövőbeli, idős Batmant mutat be, Joker is visszatért. Miután Batman visszavonult, Joker hosszú évekre eltűnt, és látszólag. Batman visszatérése azonban feléleszti, és egy utolsó, halálos összecsapásra kerül sor. Batman legyőzi, de nem hajlandó megölni őt – így Joker saját magával végez, hogy végső csapást mérjen Batmanre. 

A modern Batman-történetek egyik legnagyobb eseményében, a Batman: Endgame-ben Joker egy halálos vírussal mérgezi meg Gotham City-t, amely pusztító járványként terjedt el. A történet csúcspontján Batman és Joker egy brutális, mindent eldöntő harcot vívnak egymással. Mindketten halálosan megsebesültek, és látszólag együtt haltak meg a barlang beomlása során. Természetesen, mint minden jó képregényben, egyikük sem maradt sokáig halott.

A Batman: The Death of the Family történetében Joker levágta saját arcát, majd később visszatette, és megkísérelte szétszakítani Batmant és szövetségeseit. Bár végül Batman győzedelmeskedett, Joker pedig leugrott egy sziklaszirtről, és eltűnt, látszólag meghalt. Természetesen később visszatért, ahogy azt mindig is tette.

Geoff Johns történetében felfedték, hogy valójában három különböző Joker létezett a DC-univerzumban, akik mind saját stílusukban terrorizálták Gothamet. Ez az elképzelés több magyarázatot ad arra, hogy miért tűnik úgy, hogy Joker folyamatosan visszatér különböző formákban, még ha látszólag meg is hal.

JOKER ÖRÖKSÉGE

Joker hatása a popkultúrára egyedülálló. Az elmúlt 80 év során ez a karakter nem csak a képregények, filmek és sorozatok ikonikus gonosztevője lett, hanem a káosz, az őrület és a kiszámíthatatlanság szimbóluma is. Joker minden alkalommal új értelmet nyer a társadalmi és kulturális környezet függvényében, de egy dolog mindig állandó marad: ő a legfőbb ellenfele Batmannek.

Hirdetés


Barry KeoghanBatmanCameron MonaghanCesar RomeroDCFilmekHarley QuinnHeath LedgerJack NicholsonJared LetoJoaquin PhoenixJokerKépregényekMark HamillSorozatok

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.