Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Ki volt az Obi-Wan Kenobiban kéregető, csapzott klónkatona?

Az Obi-Wan Kenobi egyik legmegindítóbb jelenete a hajléktalan 501-es klón szerepeltetése volt. De kicsoda valójában ez a katona?


dsnrbrt Dósa Norbert

2023. 11. 02. 00:00

Ki volt az Obi-Wan Kenobiban kéregető, csapzott klónkatona?
Megosztás

Hirdetés

Nax YE 29-ben „született” a Kaminon, Jango Fett klónjaként. Így három évvel - ha a gyorsított öregedést nézzük akkor hattal – fiatalabb volt Rexnél és Codynál. Rexhez, Fiveshoz, Tuphoz és sok más közkedvelt klónhoz hasonlóan ő maga is az 501-es Légióban szolgált a Köztársaság Nagy Hadseregében. Nax részt vett a Tethi csatában, ahol Rex, Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker és Ahsoka Tano oldalán harcolt és a Christopsison is, ahol Szájas és Skysrác először találkoztak.

Nax azonban még az umbarai csatában is jelen volt, tehát szinte biztosra vehető, hogy látta Krell ámokfutását és árulását, ez pedig rengeteget árnyal a karakterén. Ez volt az első alkalom, hogy a klónok önállósultak és az egyetlen olyan eset, amikor önszántukból végeztek Jedivel. Nax azonban el lett távolítva a frontvonalból a jobb lábát érő sérülések miatt. Nem sokkal a 66-os parancs után azonban az összes többi klónt is leszerelték és a Harci palást projekt keretén belül lecserélték őket közönséges, toborzott tisztekre, akiket később rohamosztagosnak neveztek szerte a Birodalomban.

Nax így sok más társával együtt az utcára került és az Obi-Wan Kenobi c. sorozatban láthattuk őt először a Daiyu bolygón. Az egykori 501-es katona a sisakját nyújtotta a hajdani tábornoknak, Kenobi pedig kissé hezitálva, de karakteréhez hűen adott neki néhány kreditet. Kissé fájdalmas látni, hogy a Köztársaság egykori hőseit, a legismertebb légió egyik tagját és a legendás Jedi tábornokot ilyen szinten ellehetetlenítette Darth Sidious gonosz birodalma. Bár megannyi csatát nyertek meg a Köztársaságnak egymás oldalán, bujkálni kényszerültek és mindkettő hatalmas posztraumás stresszel és sebekkel tengette mindennapjait.

Fontos még megemlíteni, hogy a 2022-es Obi-Wan Kenobi sorozat volt a legelső olyan alkalom, amikor Temuera Morrisont valóban páncélba bújtatták, mindaddig CGI-al oldották meg a klónok felszerelésének bemutatását. Morrison bevallása szerint kissé rövidnek találta a szerepet, de nagyon élvezte azt, hogy ezúttal valódi páncélt aggattak rá.

Hirdetés


501-es LégióCsillagok háborújaLucasfilmNaxObi-Wan KenobiStar Wars

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.