Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Jar-Jar szomorú sorsa

Ez történt Jar-Jarral a Sithek bosszúja után!


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 07. 04. 08:09

Jar-Jar szomorú sorsa
Megosztás

Hirdetés

25 évvel ezelőtt ismerhettük meg a végtelenül szerethető és rétegelt karaktert, Jar Jart A baljós árnyak c. filmben és azonnal belopta magát minden egyes rajongó szívébe. Olyannyira közkedveltté vált, hogy sokan már a moziból kisétálva elfelejtették az egysíkú Darth Mault és a szintúgy unalmas Qui-Gont… oké leállok, mielőtt megöltök. A lényegre térve, Jar Jar először egy teljesen jelentéktelen karakternek tűnt, aki a furcsa beszéde, mozgása és tettei miatt többször idegesítette a rajongókat, mint ahányszor megnevetette, de azt nem lehet elvinni tőle, hogy bizonyos tettei mély nyomot hagytak a Galaktikus Köztársaság történetében. Alább videóban is megtekinthetitek a cikket, ha esetleg nem szeretnétek olvasni:

Jar Jar áttörő beszédének köszönhető például az is, hogy megszavazták Palpatinenak a különleges jogokat, így felállították a Köztársaság Nagy Hadseregét és röviddel ezután elkezdődött a bolygórendszereken átívelő és a megannyi életet követelő konfliktus, a klónok háborúja. Jar Jar maxi nagy barom volt az tuti és ezen döntését mélyen megbánta a későbbiekben.

Jar Jar Binksről semmit sem tudunk, ami a Birodalmi időket illeti, egyedül egy holokronon láthatjuk, aurebesh betűkkel feltüntetett nevét. A lökött gungan története az Új Köztársaság idején folytatódik, már amennyire folytatásnak lehet nevezni szerencsétlen flótás sanyarú sorsát. Jar Jart ugyanis sok évvel az Új Köztársaság megalakulása előtt a nagyfőnök száműzte Otoh Gungából, a lakosok úgy vélték, hogy segített a Birodalomnak – ami bizonyos szemszögből nézve igaznak bizonyult. A kétbalkezes gungan bohócként tengette életét Theed városában, teljes mértékben kirekesztették és a nép jószokása szerint kizárólag a rossz tetteire emlékezett, a jókat már nehezebben idézte fel.

„– Jar Jarral sem nem szokott beszélni senki.” – említette Jar-Jar egy Mapo nevű fiúnak, akivel egy napon összefutott. A menekültek közé tartozó kisfiú szülei meghaltak a Galaktikus Polgárháború idején, egyik füle hiányzott, a fél feje leégett, a karját pedig alig tudta használni. Így ő is kirekesztett volt, mint a gungan, hamar egymásra hangolódtak.

Jar Jar sosem volt a férfiak mintaképe, de ezen a ponton olyan lett, mint „egy elnyűtt, régi bútordarab”, az évek nem kizárólag lelkileg, de testileg is megviselték őt. Végül az idétlenség maxi gyorsan összebarátkozott a Mapo nevű fiúval és megígérte neki, hogy megtanítja őt bohóckodni. Ettől a ponttól kezdve rejtély, hogy mi történhetett Binksszel. Az biztos, hogy a népe végérvényesen kitaszította őt, béna barátunk egyetlen örömét mások szórakoztatásában lelte, ha egyáltalán boldogságát találta abban, hogy verbálisan bántalmazzák és teljesen idiótának nézik szerencsétlent. Bár nem mernék fogadni rá, de talán még láthatjuk majd őt és Mapot is egy későbbi projektben. Tudom, hogy sokan fogukat csikorgatják még a neve hallatára is és kérdés nélkül megértem azokat is, akik száműznék őt a Star Warsból mindörökre, de én személy szerint kedveltem Jar Jar-t, bármilyen bugyuta és bumburnyák szereplőről is beszélünk.

Ti mit gondoltok Jar Jar sorsáról? Szeretnétek többet kapni belőle vagy besokalltatok már a régi projektek során is a látványától? Válaszaitokat várjuk kommentben!

Hirdetés


A sithek bosszújaDisneyJar Jar BinksLucasfilmMapoStar WarsUtóhatás

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.