Star WarsThe Walking DeadMarvelA majmok bolygójaVisszatekintő

Indiai John Wick: A Majomember kritika

Az BAFTA-díjas Dev Patel rendezőként is bemutatkozott, méghozzá egy bosszúszomjas filmben.


Bábel Zoltán

2024. 04. 21. 21:47

Indiai John Wick: A Majomember kritika
Megosztás

Az elmúlt években a John Wick-filmek oly népszerűségnek örvendeztek, hogy számtalan "klón", illetve "utánzat" készült Keanu Reeves legendás karaktere alapján. Ilyen volt például a Senki, a finn vidéken játszódó Sisu és a nemrégiben debütált A Majomember is, amely indiai köntösbe helyezi a bosszúszomjas főszereplőt. Az újabb változatot Dev Patel dirigálta - és ő formálja meg a címszereplőt is -, aki most debütált a rendezők világába, viszont korábban olyan alkotásokban szerepelt a BAFTA-díjas színész, mint a Gettómilliomos és az Oroszlán

A történet nagy vonalakban annyi, hogy a csak Kölyökként emlegetett fiatalember, aki sanyarú életét egy titkos harcos klubban tengeti, ahol estéről estére gorillamaszkot viselve véresre vereti magát a népszerűbb harcosokkal, sok esztendőn át fojtja el dühét, amíg megtalálta annak a módját, hogyan furakodjon be a város bűnös elitjének tagjai közé. Amikor feltör benne egy gyermekkori trauma, rejtélyes módon megsebesült kezei szinte önálló életre kelve megtorló hadjáratba kezdenek azok ellen, akik mindent elvettek tőle…

A filmet a hinduizmus egyik legjelentősebb alakja inspirálta, a majomfejű- és farkú Hanumán, aki a bátorság és az erő megtestesítője. Az alkotás főszereplője, a Dev Patel által megformált Kölyök is őt kívánja ábrázolni. Maga a karakter egy tipikus bosszútól fűtött figura, viszont egyáltalán nem lehet vele azonosulni. Többek közt ez elmondható még számos szereplőről, és így bizony nehéz izgulni bárkiért is, hogy nem tudunk vele szimpatizálni.

A Majomember közel sem teljesített olyan jól, mint ahogy azt az előzetese ígérte nekünk - sőt ott már szinte majdnem az összes akciójelenetet ellőtték a filmből. Tehát bizony, hiába van szó egy akciófilmről, alig található meg benne az. Inkább a Kölyök drámáját kívánja bemutatni az alkotás, politikai elemekkel megtűzdelve, amely teljesen ki tud zökkenteni az egészből és érthetetlenül nézünk, hogy mégis mi történik, miért kell nekünk ezt nézni és miért nem kaptunk még több izgalmas bunyót. A minimális összetűzés, amik jelen vannak a filmben jól sikerültek, viszont egy-kettő eléggé bugyutának nevezhető. 

Hiába vártam ezt a filmet, mert a John Wick "utánzatok" mindig ígéretesek, jól hozzák a már bevált sémát és jó kikapcsolódást tudnak nyújtani, főleg az a zsáner kedvelőinek, de összességében ennyi lehet elmondani A Majomemberről. Dev Patel első rendezésének annyira nem rossz, de a közepes szint alját súrolja, mivel nem tudta, hogy mit is akar nekünk elmesélni. A sok politika, a meg nem magyarázott történeti elemek és a néholi összevisszaság teljesen felborítja az egész alkotást.


A MajomemberAkcióDev PatelFilmek 2024John Wick

Képek forrása: IMDB

Blogunk fenntartása költségekkel jár. Amennyiben támogatnád az oldalunkat, itt megteheted:

Támogatás