Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Így történt meg David Lynch cameója A Fabelman Családban

Steven Spielberg elmagyarázta David Lynch hogyan kapta meg John Ford szerepét A Fabelman Család zárójelenetében.


zelenkaflorian Zelenka Flórián

2023. 09. 12. 00:00

Így történt meg David Lynch cameója A Fabelman Családban
Megosztás

Hirdetés

Spielberg félig önéletrajzi ihletésű filmje, amelyet ő és gyakori munkatársa, Tony Kushner közösen írtak, Sammy Fabelman (Gabriel LaBelle) fiatal filmes fejlődését tárja fel, miközben diszfunkcionális családja veszi körül. A film végén Sammy a legendás filmrendező, John Ford irodájában köt ki, akit az élő legenda, David Lynch alakít.

A The Late Show with Stephen Colbert című műsorban Spielberg nemrégiben elmesélte, hogyan került Lynch A Fabelman Család egyik legfontosabb jelenetébe.

Spielberg elmondta, hogy eredetileg egy másik színészre gondolt Ford szerepére, amíg valaki más közbe nem szólt. Egy korábbi interjúban azt is elárulta, hogy Lynch először visszautasította a szerepet, és egy közös barátját, a Jurassic Parkból ismert Laura Dernt kellett hívnia, hogy meggyőzze.

"Volt egy színész a fejemben, nem említem, hogy ki az, egy barátom, aki John Fordot játszhatta volna, azonban akkor Tony Kutcher férje, Mark Harris azt mondta: "Mi lenne, ha David Lynch játszaná?". Tony izgatottan hívott fel, és azt mondta: "Tudod, hogy Mark kit javasolt? David Lynchet", és abban a pillanatban, ahogy meghallottam ezt a nevet azt mondtam: "Ó, Istenem, Marknak igaza van", és rögtön felhívtam Davidet."

David Lynch szerepének magyarázata

A film utolsó jelenetében Sammy a legnagyobb filmes hatása alatt álló John Ford irodájában köt ki, aki olyan klasszikus westernek rendezője, mint a Hatosfogat, Az üldözők és az Aki megölte Liberty Valance-t. Rövid találkozásuk során Ford néhány értékes tanáccsal látja el Sammyt, mielőtt közli vele, hogy "húzzon a p***ba az irodájából". Ez a szóváltás szóról szóra valóban megtörtént a fiatal Spielberggel, akit eleinte rosszul érintett az a lehordás, amit hősétől kapott, bár idővel értékelni kezdte a Ford által adott felbecsülhetetlen értékű tanácsokat.

Lynch, aki maga is ikonikus filmrendező, tökéletesen érzékelteti a makacs szerző szellemét, hiszen vitathatatlanul ő maga is az. A szemkötőt viselő és szivart szívó Lynch tökéletesen játssza el Ford pimaszságát és harsányságát, ami önmagában is mulatságos, de a Forddal készült korabeli interjúk alapján meglehetősen pontos is. Bár nem a rendező ötlete volt, David Lynch tökéletes alkotása John Ford szerepében kiváló lezárása Spielberg félig önéletrajzi filmjének, A Fabelman Családnak.

Hirdetés


cameodavidlynchfabelmancsaládfabelmansstevenspielberg

Képek forrása: Universal Pictures

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.