Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Honnan származnak a sárkányok?

Honnan származnak a Tűz és Jég dala sárkányai?


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 08. 13. 08:26

Honnan származnak a sárkányok?
Megosztás

Hirdetés

A sárkányok mitológiai lények, melyen nem csupán az emberiség mondáiban jelennek meg, de sok ismert és méltán híres fantasy-könyv hasábjain is. Rengeteg féle és fajta bestiát ismerhettünk meg az évek során, de talán a legismertebbek a Tolkien-féle és a George R.R.Martin által megalkotott behemótok. Az, hogy honnan származnak, mind a mai napig vita tárgya, de ebben a videóban szeretnék választ találni a kérdésre. A cikkcímével ellentétben nem kizárólag a sárkányok származási helyére térek ki, de a világon való terjeszkedésükre is. Az alábbi lejátszóra kattintva, videó formátumban is megtekinthetitek az alábbi cikket:

 

A Trónok harcával kapcsolatos könyvekben megannyi vita folyik a sárkányok eredetéről. Barth septon, aki a Király Segítője volt I. Jaehaerys idején, írt egy könyvet Természetellenes történelmének címmel, melyben a sárkányok eredetét vizsgálta, valamint azt is, hogy a valyriaiak miképpen hajtották őket uralmuk alá. A valyrok úgy tartották, hogy a sárkányok a Tizennégy Láng gyermekeiként bújtak elő – a Tizennégy Láng a Valyriai félszigeten található vulkáni vonulat.

Ha Qarth mítoszait vesszük figyelembe, akkor az ottani nép szerint valaha létezett egy másik hold is az égbolton. A nap azonban oly’ nagyon felhevítette az égitestet, hogy az megrepedt, mint egy tojás, és milliónyi sárkány árasztotta el a világot. Qarth városát a sorozat második évadában láthattuk.

Más elbeszélések alapján az első sárkányok Asshaiból származnak és az Árnyékból jöttek elő, tehát egy olyan helyről, mellyel kapcsolatban csak homályos információink vannak. Ezen verzió szerint élt valaha egy ősi nép, mely megszelídítette a bestiákat és onnan hozták magukkal Valyriába. A végső kihalásuk előtt a sárkányszelídítés csínyját-binyját átadták a valyroknak. A korábban már említett Barth azonban cáfolja ezt a verziót. Szerinte igencsak különös, hogy a névtelen nép sosem kezdett hódításba, ami valóban furcsa, hiszen a sárkányok a kor legpusztítóbb fegyverei. Egyéb állítások is azt feltételezik, hogy a Hajnal Hegyeinek barlangjaiban sárkányok éltek. Maguk a dothrakiak is úgy tartják, hogy a bestiák az Árnyékföldről és a Jáde-tenger szigeteiről származnak.

Barth írt egy másik könyvet is, Sárkányok, férgek és sárkánygyíkok címmel, melyben azt feltételezi, hogy a valyr vérmágusok sárkánygyíkokból (angolul wyvernekből) tenyésztették ki a fenevadakat. A vérmágusok híresek arról, hogy természetfeletti hatalommal rendelkeztek, de a mesterek többsége elveti ezt a teóriát. Egy másik mester, Vanyon is írt könyvet a témában, A természetfeletti ellen címmel, melyben bizonyítékokat sorakoztat fel az ősi, westerosi sárkányokra is – még jóval Valyria megalakulása előttről.

A sárkányok valószínűleg tényleg a Tizennégy Lángból bújtak elő és utána nem kizárólag Valyriában, de az egész világban elszaporodtak. Ez nem egy elvetemült elképzelés, az állatok a mi bolygónkon is rengetegszer vándoroltak és teszik ezt mind a mai napig. Két szárnnyal, szinte sebezhetetlen bőrrel és mindent elolvasztó tűzzel a sárkányoknak sem okozhatott nagyobb gondot a világban való elterjedés. S nem is okozott, Barth információi alapján messze északon, Ib környékén is találtak csontokat, s Sothoryos dzsungeleiben is akadtak már maradványokra. Sothoryos a harmadik kontinens a Trónok harca világában, melyről hihetetlenül keveset tudunk.

De hol találkozhattunk még sárkányokkal a Targaryenek hódítása előtt?

Yi-Ti

Megtörténhet, hogy még sosem hallottatok Yi-Tiről, mely a Trónok harcában létező, középkori Kína. Legalábbis arra hajaz, Martin a távolkeletről inspirálódott. Yi-Ti egy erőforrásokban gazdag és politikailag erős birodalom, de most nem ez a lényeg, egy jövőbeli videóban majd arra is rátérünk. A Birodalom negyedik sárgacsászára, Chai Duq, egy valyr nőt vett feleségül, s bizonyítottan legalább egy sárkányt tartott az udvarában. Yi-Ti igencsak messze van mindentől, amit ismerünk, így a sárkányok valóban meghódították a világot. Ezt maga az alkotó, George R.R. Martin is megerősítette egy 1999-es interjújában.

Westeros

Ezen a ponton viszont áttérünk a legendák birodalmába, mely megannyi hősről szóló mondát – bár inkább mendemondát - foglal magába. Így például a Morne-i Ser Galladon a varázskardjával, Igazságos Szűzzel ölt meg egy sárkányt. Egy másik alak, aki csak Csonttörő néven maradt fent a köztudatban, szintúgy megküzdött egy fenevaddal, s még varázskardra sem volt szüksége hozzá. Fogta magát és csomót kötött a sárkány nyakára, s a behemót hiába próbált tüzet fújni, mert minduntalan a saját fenekét égette meg. Valamiért úgy érzem, hogy ezutóbbi híresztelés nemigen állja meg a helyét.

Egy másik legenda szerint Tükörpajzsú Serwyn a pajzsa mögül környékezte meg Urraxot a sárkányt, aki csak a saját tükörképét látta, így a férfi beledöfte a szemébe a dárdáját és végzett vele. Létezett ez Sárkányölő Davos névre hallgató ipse, akiről semmit sem tudunk, de a neve nagyon árulkodó. Egyesek szerint az Óvárosban található Csata-szigeten sárkányok fészkeltek egykor, de a legelső Hightower végzett mindegyikkel. Óváros az ősi idők óta a Hightowerek kezében van, vicces belegondolni, hogy Alicent felmenője hamarabb találkozhatott sárkányokkal, mint Rhaenyra ősei. Ha hihetünk persze az elbeszélésnek…

Deres pórnépe szerint a vár falai azért melegek, mert az az alatti forrásokat sárkánytűz fűti. Valószínű, hogy a feltételezés légbőlkapott. Azonban akadnak még itt érdekes dolgok. A Vas-szigetek egy ősi uralkodója, a Szürke Király állítólag tengeri sárkánnyal végzett, mely brutális méreteket öltött, leviatánokat és óriáskrakeneket falt fel, dühében pedig teljes szigeteket fojtott vízbe. Ennek talán már van valóságalapja, ugyanis Ó-Wyken, Nagga dombján egy gigantikus tengeri lény megkövült csontjaira akadtak.

Azonban még a kövületek ellenére is cáfolható az egykori sárkány létezése. A bordái hatalmasak, viszont a többi csont alapján a sárkány semmiképp sem lehetett akkora, hogy leviatánokat és óriáskrakeneket faljon fel. Így talán ennek a gondolatát is elvethetjük, az idő mindent megszépít és a szájról-szájra terjedő legendák pedig túlzóak lehetnek – mint amikor apánk fog egy pontyot, dicsekedik az eredményeivel és a hal minden meséléssel egyre nagyobb és nagyobb lesz, így a kis öt kilós halból is könnyen egy 20 kilós folyami ragadozó válhat.

A jégsárkányokról majdhogynem el is feledkeztem Ezek a furcsa és csodás teremtmények a Reszkető-tenger környékén élnek – lehet, hogy már csak éltek – méretben sokszorosan nagyobbak a Valyriai rokonaiknál – így pl. Balerionnál is - állítólag élő jégből vannak, fakó, kék kristály a szemük, és hatalmas szárnyaikon áttetszik a hold és a csillagok fénye, ahogy az égen suhannak. A jégsárkányok tűz helyett hideget lehelnek, mellyel a másodperc tört része alatt jéggé változtatják áldozatukat. Ennek ellenére a jégsárkányok is a képzelet szüleményei lehetnek, s bár félszáz nemzet tengerészei látták ezeket a szörnyetegeket, sajnos ez sem perdöntő bizonyíték. Sosem találtak csontokat, sem semmiféle leletet, a legendák szerint a jégsárkányok elolvadnak haláluk után.

Az én meglátásom szerint a sárkányok valóban meghódíthatták az egész világot, ahogyan a mi bolygónkon egykoron a hátrányosabb helyzetű dinoszauruszok is megtették. A mi gyíkjaink nem rendelkeztek sem szárnyakkal, sem tűzokádási lehetőséggel, a Tűz és Jég dala sárkányai azonban igen. Valószínű, hogy már az ősidőkben megérkeztek Westerosra és nem lovagok vagy más egyének, hanem a Hősök Korának birodalmai együttes erővel végeztek velük. Ezért is van bizonyíték az egykori létezésükre, s ezért maradtak fent a mondákban is.

Vagy az emberek megintcsak konteóznak, s a Targaryenek átköltözése előtt sosem éltek sárkányok Westeroson. A valóságban is nemegyszer történt meg ez, így a Loch-Nessi szörny, a Nagyláb, a chupacabra és más egyéb lények létezésére sincs semmilyen bizonyíték. Csak az állítólagos szemtanúk, akiket gyakran becsap a szemük és a gondolataik, ahogyan egy szögre akasztott kabátot is összekeverhetünk szellemekkel és démonokkal. A korábbi példák többsége vagy talán mindegyike a nagyotmondás szüleményei, így pl. biztosan nem kötött soha-senki csomót egy sárkány nyakára, s valószínűleg varázskarddal sem végeztek ilyen lényekkel.

A cikkben áttértem a sárkányok származásáról egy picit az előfordulásukra is, remélem nem okoztam emiatt csalódást. Ha látom, hogy van rá igény, akkor a későbbiekben egy teljes sorozatot szentelek a George R.R. Martin-féle sárkányoknak

Hirdetés


ASOIAFGame of ThronesGeorge R.R. MartinSárkányokSárkányok házaTrónok harcaTűz és Jég dala Tűz és Jég dala világa

Képek forrása: Internet, AI,Fanartok

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.