Star WarsMarvelVisszatekintőSárkányok házaDeadpool

Hogyan vált Grievous kiborggá?

A Birodalmi históriáknak hála ismét láthattuk Grievoust - de hogyan vált egy vérszomjas kiborggá?


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 05. 13. 12:30

Hogyan vált Grievous kiborggá?
Megosztás

Hirdetés


Grievous tábornok a Csillagok Háborúja egyik legijesztőbb kiborgja és látszólag két cél mozgatja a fantáziáját: a Jedik kiirtása és a Galaktikus Köztársaság megbuktatása. Viszonylag jól is hozza a formáját, egy-két A klónok háborújában látott bakit leszámítva. Az animációs sorozatban nem igazán tűnt fenyegetőnek, inkább bohóckodott, leszámítva talán a Dathomir elleni vérszomjas hadjáratát - melyet ismét láthattuk a Birodalmi históriákban. Visszakanyarodva a lényegre és a cikk fő témájára, lássuk, hogy miként lett Grievousból egy Jediket is megszégyenítő kiborg!

Kicsoda Grievous?

Grievous a Vad Űrben található Kalee bolygóról származik és a kaleesh faj egyik példánya. Grievous - eredeti nevén Qymaen jai Sheelal - már hús-vér formájában is igen nagy hírnévre tett szert és szó szerint beleszületett a harcba, ugyanis népét a jóval fejlettebb, bogárszerű Yam'rii fenyegette. Sheelal gyorsan lépkedett felfelé a ranglétrán, végül a bolygó hadurává lépett elő, és már ekkor brutális harci taktikákhoz folyamodott. 

Gyűjtögetési mániája is itt került először előtérbe, legyőzött ellenfelei fegyvereit trófeaként raktározta el. Grievoust leginkább a könyörtelen hozzáállásáról ismerték és már jóval a kiborggá vállása előtt gyűlölni kezdte a Jediket, mivel az Erőhasználók alapból előnnyel indultak bármilyen ütközetben vagy csatában. Lassacskán ráragadt a Grievous név és maga köré gyűjtött egy hasonlóan képzett, elit csapatot, az Izvoshrát. 

Grievous végül bolygót bolygó után hódított meg, több királyságot és birodalmat buktatott meg, míg végül úgy döntött, hogy egy totalitárius háborúban a régi ellenséggel, a Yam'riikkal is végez. Ellenfelei azonban a Galaktikus Köztársaság, azon belül is a Jedik segítségét kérték, akik olyan súlyosan megbüntették a Kaleesheket, hogy a faj több százezer képviselője halt éhen. Grievous gyűlölete a Köztársaság és a Jedik ellen a korábbinál is jobban elmélyült és vendettát fogadott ellenük.

A kiborggá válás

Grievous hírneve eljutott a Sithekhez is, s mivel bábokra volt szükségük a klónháború kirobbantása és megvívása érdekében, ezért Grievoust szemelték ki a droidhadsereg vezetőjének. Grievousnek le kellett mondani az Izvoshráról és az általa szívből gyűlölt droidok vették ezentúl körül. Grievous meg is elégelte a végtelenül bugyuta droidokat és külön kérésre elkészítették számára a MagnaGuardokat. Fontos hozzátenni azt is, hogy a majdani tábornok itt még teljesen hús-vér, a kiborggá válása ezután történik meg.

Nagy különbség a legendák és kánon között, hogy Grievous önakaratából szabadult meg egykori testétől, hogy kibernetikus fejlesztésekkel felvehesse a versenyt az általa olyannyira utált Jedikkel is. Így egy eddiginél is veszélyesebb harcossá vált, egy szó szerinti gyilkológéppé. Végül a San Hill ellen elkövetett, bérgyilkos akció következtében a Grievoust szállító hajót lelőtték és elpusztult az a kevés biológiai rész is, ami eddig fennmaradt. Végül egy sornyi droid segítségével talpra állították a kiborgot és belepiszkáltak a memóriájába is, elnyomva a múltbéli történéseket és jóval agresszívabbá téve Grievoust. 

Grievous soha többé nem tudott enni, sem inni, de az új páncélnak köszönhetően túlélte levegő nélkül, vákuumban is vagy akár a víz alatt, valamint teljesen immunissá vált a különböző mérgek és toxinokkal szemben. Grievous ezen a ponton fogadta el a felajánlott pozíciót, hogy a Szeparatista Droidhadsereg legfőbb tábornokává váljon. Dooku végül kitanította Grievoust a fénykardforgatás fortélyaira, hogy végre felvehesse a versenyt a Jedikkel is. 

Bár Grievous teste szinte teljesen megváltozott, azért valamennyi mindvégig megmaradt az eredeti valójából: az agya, a szeme, a csontvelője, a gerincoszlopja, a gerincvelője, szíve, a károsodott tüdeje és a mája túlélte a kiborggá válást. A tüdeje és szíve folyamatosan romlott, a beültetett implantátumok pedig olyannyira irritálták a tüdejét, hogy ez egy folyamatos köhögést eredményezett. Bár Grievous kijelentette, hogy egykori hús-vér formája gyöngének bizonyult, azért valamennyit megtartott a múltjából. A rajta látható köpeny példának okáért egy Kaleesh köpeny, a Vessek harmadik holdján található erődítményében pedig megannyi szobrot és harci trófeát állított ki. 

Grievous története sajnos igencsak tragikus és bár ezt folyamatosan leplezni próbálta, a tábornok boldogtalanul élt, gyakran gondolt egykori elveszett és soha vissza nem térő életére. 


Hirdetés

A klónok háborújaA sithek bosszújaGeorge LucasGrievousGrievous tábornokKaleeshLucasfilmStar WarsSzeparatista

Képek forrása: Lucasfilm

Csatlakozz a csapatunkhoz, ha szereted a filmeket, sorozatokat, vagy videójátékokat, és tudsz róluk írni vagy videókat szerkeszteni!

Jelentkezés!