Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Hihetetlen színészekkel és történettel érkezik mozikba a Golda történelmi dráma

A 75 éves korában rákbetegségben szenvedő izraeli miniszterelnök lehetetlenül nehéz döntéseket hozott a kipurri háború 19 napja alatt.


istvan István

2023. 10. 05. 00:00

Hihetetlen színészekkel és történettel érkezik mozikba a Golda történelmi dráma
Megosztás

Hirdetés

Idén decemberben érkezik a mozikba az Oscar-díjas Helen Mirren főszereplésével készült film, amit bemutattak a Jeruzsálemi Filmfesztiválon, a Berlini Filmfesztiválon, valamint a Luxenburgi Filmfesztiválon. Guy Nattiv rendező Golda című történelmi drámája azt hivatott elmesélni, hogy Golda Meir (Helen Mirren) izraeli miniszterelnöknek milyen személyes és politikai problémákkal kellett szembenéznie az 1973-as brutális és pusztító jom kippuri háború 19 napja alatt. A 75 éves korában rákbetegségben szenvedő asszony lehetetlenül nehéz döntéseket hozott, és vállára vette az országa védelmének felelősségét, de ez nem volt mentes a súlyos áldozatoktól.

A Collidernek adott interjúban a film rendezője, Guy Nattiv beszélt az eredeti forgatókönyvön végrehajtott változtatások okairól, és arról, hogy mért Helen Mirren volt az egyetlen választás a szerepre.

„Amikor csatlakoztam a projekthez, a forgatókönyv teljesen más volt. Hatalmas háborús film volt, sok harci jelenettel és egy kis Goldával. Úgy éreztem, hogy ez egy lehetőség számunkra, hogy Golda bőrébe bújjunk, és egy karakterdarabot készítsünk. Ekkor beszéltem Nicholas Martinnal, a forgatókönyvíróval és producerrel, és azt mondtam neki, hogy szeretnék benne lenni és varázsolni, és ahelyett, hogy egy hatalmas háborús filmet forgatnánk, inkább a háborút kellene behoznunk a szobába, és valójában Golda nézőpontjába kellene belemennünk, mert idősebb és beteg lévén nem tudott a frontra menni. Úgy gondolták, hogy ez egy jó lehetőség, így hát dolgoztunk rajta. A háborús jeleneteket elvetettük, és a forgatókönyv nagy részét úgy alakítottuk, hogy Goldára koncentráljunk. Ez egy évig tartott, aztán jött a világjárvány, és megértettük, hogy pontosabban kell bemutatnunk azokat a klausztrofób helyeket, szobákat és tárgyalótermeket, és tényleg arra kell koncentrálnunk, hogy mit érzett Golda azokban a napokban.” 

A rendező így emlékszik vissza, amikor Helen Mirrennel találkozott: 

„Amikor megérkeztem a produkcióhoz, és felvetettem a filmmel kapcsolatos elképzelésemet, és azt, hogy hogyan rendezném meg, Helent már szerződtették. Elolvasta a forgatókönyvet, és azt mondta, hogy érdekli a dolog, és azt akarták, hogy találkozzam vele, hogy lássuk, egy hullámhosszon vagyunk-e a kreatív oldalon. A színésznő igent mondott, és a covid közepén eljött hozzám Los Angelesbe, és három órán át csak ültünk. Úgy éreztem, mintha egy családtaggal, az édesanyámmal beszélgetnék. Annyira megértette Goldát és Izraelt, minden szinten, ahogyan azt nem sokan értették.” 

A címszereplő alakításáról úgy nyilatkozott a rendező, hogy intelligenciát, humort, érzelmeket és emberséget vitt a karakterbe, Goldába, aki ugyanezekkel a tulajdonságokkal rendelkezett. Nattiv úgy véli, Helen azért tudta ezt nyújtani az alakításában, mert ő is ilyen.

"A Golda az 1973-as Jom Kippuri háború feszült 19 napja alatt játszódik. Golda Meir izraeli miniszterelnöknek (Helen Mirren) Izrael teljes megsemmisülésének lehetőségével kell szembenéznie, egy szkeptikus kabinettel és Henry Kissinger amerikai külügyminiszterrel (Liev Schreiber) való bonyolult kapcsolatával kell megbirkóznia, miközben milliók élete forog kockán. Kemény vezetése és együttérzése végül nemzetének sorsát dönti el, és világszerte ellentmondásos örökséget hagy maga után."

A Golda című filmet 2023. december 7-én mutatják be a mozikban.

Hirdetés


Golda

Képek forrása: ADS Filmek / Golda

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.