Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Hány éves Palpatine a különböző Star Wars-trilógiákban?

Palpatine volt a Csillagok Háborúja legnagyobb főgonosza, az előzményfilmektől kezdve a folytatás trilógia végéig, de pontosan hány éves is volt a Sith Nagyúr a különböző trilógiákban?


dsnrbrt Dósa Norbert

2023. 12. 31. 00:00

Hány éves Palpatine a különböző Star Wars-trilógiákban?
Megosztás

Hirdetés

Palpatine volt a Star Wars legnagyobb főgonosza, az első számozott filmtől az utolsóig. A kronológiailag első megjelenésében, tehát a Star Wars: A baljós árnyak című filmben már középkorúnak tűnt. Az utolsó eddigi szereplése a Star Wars: Skywalker korában volt, ott már az első filmhez képest egy 67 évvel idősebb Sidioust láthattunk viszont és az előrehaladott kor bőven meg is látszott az arcán. De végül is hány éves volt Palpatine a különböző trilógiákban?

PALPATINE KORA AZ ELŐZMÉNYEKBEN

Palpatine már a legelső Csillagok Háborúja film elején is, A baljós árnyakban is szenátorként tevékenykedett. A film során kiderült, hogy Palpatine szülőbolygója a gyönyörű Naboo, de akkor még nem volt tudomásunk a pontos koráról. Mivel Palpatine színésze, Ian McDiarmid akkortájt 54 éves volt, sokáig feltételezték, hogy nagyjából a karakter is ennyi idős lehet. Azonban Palpatine pontos születési évét történetesen egy nemrég megjelent gyűjtői mellszobor-sorozaton erősítették meg és kiderült, hogy a Sith Nagyúr YE 84-ben született (tehát 52 évvel A baljós árnyak eseményei előtt).

Mivel A baljós árnyak 32 évvel a Yavini csata előtt játszódik, könnyen kimatekozható, hogy Palpatine ebben a filmben már 52 éves, középkorú szenátorként tetszelgett. És mivel a Star Wars: A Sith-ek bosszúja 13 évvel később, YE 19-ben játszódik, ez azt jelenti, hogy 65 évesen érte el a végső célját és vált belőle önjelölt Császár. A Mace Winduval való összecsapás sem tett jót neki dermatológiailag, az összeroncsolt arca rengeteg plusz évet kölcsönzött az amúgy sem címlaplány fizimiskájához.

HÁNY ÉVES VOLT A CSÁSZÁR AZ EREDETI TRILÓGIÁBAN?

A Csillagok háborúja: Egy új remény című film és az előzmények lezárása között 19 év telt el, a Császár tehát 84 éves volt az eredeti trilógia kezdetén. Mivel a Halálcsillag elpusztult, és a Yavini csatán is túl vagyunk, így a Yavin utáni évek következnek. A Star Wars: A Jedi visszatér YU 4-ben játszódik, ami azt jelenti, hogy Palpatine-t 88 évesen érte a vég.

Palpatine első képernyőn való megjelenése a Star Wars: A Birodalom visszavág című film megjelenésével történt 1980-ban. A karaktert azonban hologramon keresztül mutatták be, és Marjorie Eaton festőművésznő ábrázolta, felhelyezett csimpánzszemekkel. Az eredeti trilógia utolsó részében Ian McDiarmid öltötte fel Sidious szerepét, mindössze 37 évesen és egy egész sor protézis és smink révén kölcsönöztek neki öreg és ráncos kinézetet.

HÁNY ÉVES VOLT PALPATINE, AMIKOR VISSZATÉRT A FOLYTATÁSOKBAN?

Palpatine már ősöreg a Skywalker korában való újbóli megjelenésénél. A film YU 35-ben játszódik, ami azt jelenti, hogy a Sith Nagyúr már elérte a 119 éves kort. Az évek itt már határozottan meglátszanak rajta, egy élőhalottra emlékeztet és szó szerint csak gépek tartják életben. A film regényváltozatából azonban kiderül, hogy a gyenge test valójában csak Palpatine klónja és hogy a Jedi visszatér végén látható halála után sikerült átültetnie a szellemét ebbe az új testbe.

Keveset tudunk arról, hogy mikor és hogyan hozta létre ezt a klóntestet, de igencsak satnyának tűnik és éppenhogy betölti a funkcióját. Ebből a koncepcióból kiindulva feltételezhető, hogy nem sokkal a Jedi visszatér után jutott hozzá újdonsült porhüvelyéhez, így ez az új Palpatine csupán 31 éves lehetett.

A legtöbb rajongó és a hivatalos oldalak is egyetértenek abban, hogy nem a fizikai való, hanem a szellem kora az, ami meghatározó, így a filmtörténelem egyik legikonikusabb főgonosza már majdnem betöltötte a 120-at, amikor újból és lehetőleg utoljára meghalt. Ez is hűen bizonyítja, hogy Palpatine végtelenül szívós volt, nem igazán akart elpusztulni.

Írta: Dósa Norbert

Hirdetés


A Sithek BosszújaGeorge LucasIan McdiarmidLucasfilmPalpatinePalpatineSithSkywalker KoraStar WarsStar Wars I. Rész – Baljós Árnyak

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.