Star WarsMarvelVisszatekintőSárkányok házaDeadpool

Visszatekintő: Hang nélkül

2018-ban végig csöndben kellett izgulni hőseinkért.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 05. 15. 17:44

Visszatekintő: Hang nélkül
Megosztás

Hirdetés


Manapság nem egyszerű egyedi vagy változatos koncepciójú horrorfilmmel előállni, hiszen a legtöbb ötletet már mind felhasználták. Viszont 2018-ban John Krasinskinek sikerült, aki nemcsak rendezőként, illetve vezető producerként alkotta meg a Hang nélkült, hanem fontos szerepet is játszott a cselekményben. A posztapokaliptikus sci-fi horror nagy sikert aratott, mind a bevétel és a fogadtatás terén - legyen az nézői vagy kritikai visszhang -, olyannyira, hogy 2024. június 27-én egy spin-off is érkezik a franchise-ba, amely a Hang nélkül: Első napra lett elkeresztelve, és értelemszerűen az apokalipszis kitörését kívánja majd bemutatni. Ennek örömére megemlékezünk arról, hogy milyen volt az eddigi két film, a mai nap pedig az első felvonás kerül górcső alá.

A történet nagy vonalakban annyi, hogy világunkat látszólag sebezhetetlen, ragadozó lények foglalták el, melyek a legkisebb zajra is azonnal lecsapnak prédájukra. Szerencsére egy leleményes családnak sikerült életben maradnia teljes csendben, úgy, hogy elnyomnak minden lehetséges zajt, ami a mindennapi életükkel jár. Egyik gyermekük azonban már odaveszett a borzalomban, így a szülők és a két megmaradt gyermek küzdenek a túlélésért, és megpróbálnak minden lehetséges módon felkészülni egy újabb gyermek születésére...

Már önmagában a koncepció hatalmas dicséretet érdemel, hiszen nem hétköznapi ötlettel álltak elő Krasinskiék. Az viszont egyelőre még nincs teljesen tisztázva, hogy érkeztek ide az idegenek és, hogy alakult ki az emberekben az, hogy most már egész életükben csendben kell lenni - reméljük a Hang nélkül: Első nap pazar választ fog erre adni -, de ezeket leszámítva van pár fontos információ a birtokunkban, amelyek segítségével több esélyünk van a túlélésre. Ez pedig a rendező csodás kreativitásának is köszönhető, aki fantasztikus elemekkel tűzdelte meg, hogy miként tengessék a mindennapokat főszereplőink.

Ilyen például az, ahogy megvan jelölve a házban levő nyikorgó lépcsők azon helye, ahol nem ad ki hangot és zajmentesen tudnak menni a család tagja. Továbbá az is, hogy mezítláb haladnak, legyen az bármilyen út. A csöndben maradáshoz hozzátartozik az is, hogy meg kellett tanulnia hőseinknek a jelbeszédet, a nehéz pillanatokat kezelni, illetve azt is, hogy nem használnak hangos tárgyakat. Utóbbiból egy szörnyű tragédia is bekövetkezett.

Történt ugyanis rögtön a film elején, hogy a család legkisebb gyermeke bekapcsolta a játék űrhajóját, ami azt eredményezte, hogy az idegenek egyből lecsaptak rá, hiába futott érte az apja. Ennél a pontnál pedig éreztette velünk az alkotás viszonylag hamar, hogy ne számítsunk egy "könnyed horrorra", mert itt bizony bármi megtörténhet. Ez később is visszaköszönt, hiszen John Krasinski karaktere is életét vesztette. Ugyebár először nem sikerült neki, másodjára viszont megmentette gyerekei életét, azonban a káosz még jobban elszabadult és kénytelen voltak elhagyni a telket, amely a második részben folytatódott.

Többek közt azt is idézzük fel, hogy Krasinski mellett Emily Blunt is szerepelt a Hang nélkülben, aki egészen elképesztő alakítást tett le az asztalra. Általában a horrorfilmeknél nem fő szempont, hogy a színészek kimagasló teljesítményt nyújtsanak, azonban Emily Blunt játéka nélkül egész biztos, hogy nem működne még mindig a mai napig ilyen jól az alkotás. Minden érzelmet, ami érinti a karakterét át tud érezni a néző és hamar a szívébe zárja, akiért izgulunk, hiszen egy terhes anyukáról van szó, és kénytelen megszülni az apokalipszis kellős közepén úgy, hogy meg se nyikkanhat.

Rengeteg feszült pillanat köthető a szereplőkhöz, amelyek elég ikonikusra sikerültek. Ilyen például az, amikor Emily Blunt szül - és ahogy azt végigcsinálják - és az, amikor szögbe lép, de közben idegenek ólálkodnak a házban. Ez a feszültség pedig még többet hozzá tudott adni a pazarul megírt és jól felépített történethez - ami végig fenntartja az érdeklődésünket -, illetve természetesen ahhoz is, hogy jobban érezzük a karakterek döntéseinek súlyát. És, ha ez nem lenne elég, az izgalommal jár az is, hogy rendkívül félelmetes tud lenni a Hang nélkül. Önmagában a koncepció sem bizalomgerjesztő, de az idegenek és a miattuk kialakult "új berendezkedés" hátborzongató. Ezt még megspékelték a hidegrázós zenékkel és hangokkal, amelyektől összességében elég hamar összecsináljuk magunkat egy ilyen momentumban.


Hirdetés

Emily BluntFilmek 2018Hang nélkülHang nélkül: Első napHorrorJohn KrasinskiSci-fiVisszatekintő

Képek forrása: IMDB

Csatlakozz a csapatunkhoz, ha szereted a filmeket, sorozatokat, vagy videójátékokat, és tudsz róluk írni vagy videókat szerkeszteni!

Jelentkezés!