Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Master Chief visszatér: Halo 2. évad kritika

Mérföldekkel jobb, mint az első szezon.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 03. 26. 00:00

Master Chief visszatér: Halo 2. évad kritika
Megosztás

Hirdetés

Manapság egyre többször találkozhatunk videójáték adaptációkkal és merőben sok van készülőben a stúdióknál. A tavalyi év külön kiemelhető, hiszen híres-neves játékokat vittek a mozivászonra vagy a streamingre, mint például a The Last of Us, amely sorozat formájában érkezett; a Super Mario Bros.: A film; a Dungeons & Dragons: Betyárbecsület; a Gran Turismo vagy az Öt éjszaka Freddy Pizzázójában. Továbbá 2024-ben olyan tartalmakkal fognak kényeztetni minket, mint például a Fallout-sorozat, illetve a Borderlands-film. Azonban nemrégiben véget ért az egyik legnépszerűbb videójáték adaptált sorozatának második szezonja, a Halo.

A Halót valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, hiszen egy örök klasszikusról van szó, amely már számos epizódot és kiegészítőt megélt az évek során. 2022-ben pedig egy élőszereplős feldolgozásban is részesült, méghozzá sorozatként, ami összesen 9 részből állt és a vártnál mondhatni megosztóbbra sikerült, tehát egy közepes első évadot tudhat magáénak eddig a széria. Sok pletykát lehetett hallani, hogy kaszát kapott és nem fog elkészülni, de ez hamis állítás volt, és még február 9-én debütált dupla epizóddal a SkyShowtime keretein belül a második felvonás, amelyről bátran elmondható az, hogy mérföldekkel jobb, mint korábban.

A CIKK TOVÁBBI RÉSZE SPOILEREKET IS TARTALMAZ!

Sok mindenben fejlődött a sorozat, amely nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy jobban és hamarabb megkedveljük az adaptált Halo-történetet, viszont a negatívumok sem kerülték el ezt az évadot. Többek közt nagyon úgy tűnik, hogy a jelentéktelen és idegesítő Kwan Ha karakterétől továbbra se tudnak elszakadni az alkotók, aki egyértelműen az egyik legrosszabb szereplő. Már az első szezon során is túl sok időt kapott a kelleténél, most egy kicsit visszavettek, de még így is sokszor láthattuk. Ezzel együtt pedig az is járt, hogy a fő történeti szált nem lehet még jobban és mélyebben kibontani. Nemcsak Kwan Ha eseményei érződhetnek feleslegesnek, de a Dr. Halsey kezdeti felvezetése is borzasztóan unalmasnak nevezhető. Azonban a rossz dolgokat sikerült úgy összegyúrniuk az alkotóknak, hogy a végén szinte majdnem minden egy végpontban találkozik, és így nem zökkent ki minket az akcióból és az izgalmas pillanatokból. 

A második évad sokkal bátrabb volt, mint az első, több váratlant mert húzni és bőven haladt előre a történet. Olyan fordulatos események történtek, amelyek egyben tragikusak és drámaiak is egyaránt, mint például két Ezüstosztag tag halála, név szerint Kai-125 és Vannak-134. Riz-028 is rendkívüli sebesüléseket szerzett, aki azonban hátrahagyta korábbi életét és a nyugalmat választotta. Továbbá Jacob, illetve Dr. Halsey, majd pedig Soren felesége is elhunyt miután a fináléban kitört egy vírus és önfeláldozó módon megmentette Master Chieféket. Tehát egyáltalán nem volt könnyű átvészelni a szereplőknek a történteket, nemcsak érzelmileg, de fizikailag is hihetetlen megterhelő volt, ugyanis a Szövetség súlyos csapásokat mért a Reach-re. 

A karakterekről összességében elmondható az, hogy legtöbbjük továbbra is remek, de azért ott van az előbb említett Kwan Ha, no meg ne felejtsük el Talia Perezt sem, aki teljes joggal küzdhet a Halo-sorozat legrosszabb karakterének járó címért Kwan Hával együtt. Perez egy törékeny nő, aki egyáltalán nem való katonának, de nyilván mi szeretne lenni? Hát természetesen Spartan... Iszonyú kellemetlen volt azt nézni, amikor nem képes a harcra, mert leblokkol, és persze sokszor találkozhattunk már ilyen szereplőkkel, de Perez idegesítő és túl nagyra tartja magát, ami borzasztóan fest a sorozatban és alig várjuk, hogy eltűnjön már a képernyőről.

Az Ezüstosztag Spartanjai pazarok voltak, és természetesen a Halo-franchise "királyát", Master Chief-et sem hagyhatjuk szó nélkül. A Pablo Schreiber által megformált mára már ikonikus karakternek nevezhető szuperkatona újfent nagy utat járt be, ahogy az első évadban is. A második szezon során több tragédia és veszteség érte, de végül sok véres küzdelem után eljutott a Halóhoz, ahol Makee is jelen van. A kettejük kapcsolata egyébként eléggé érdekes, sőt Makee olyan zűrzavart volt képes okozni a Szövetségi hajókon, hogy az ott lévő idegenek összecsaptak egymással. Tehát Master Chief ismételten kiváló volt, igaz kevés alkalommal láthatthuk a legendás páncéljában, amely egyeseknek zavaró lehetett, de a történet ész érvekkel indokolta meg ezt a döntést. 

Ami nagy erőssége ennek az univerzumnak az a mitológia. Egyszerűen fantasztikus, hogy milyen gazdag eme világ, mind a bolygók, lények - a Szövetségiek egyszerűen félelmetesek-, vírusok - amely nagyon jót tett, hogy behozták a történetbe és remélhetőleg a későbbiekben is fontos szerepe lesz-, helyszínek tekintetében, amelyek mindegyikét a második évad pazarul tárt a szemünk elé - és még sok mindent nem is láttunk, majd valószínűleg a harmadik szezonban. Mindenképpen ki kell emelni a Halót, mint helyet, ami káprázatos és leírhatatlan érzése van az embernek, amikor meglátja, főleg a hidegrázós zenével - ez egyébként a videójátékokra is egyaránt jellemző volt. 

Az utolsó rész végén látott újabb fordulat pedig arra enged következtetni minket, hogy érkezni fog a folytatás. Csak remélni tudjuk, hogy tanul az eddigi hibáiból a sorozat és tartja azt a hagyományt, hogy évadról-évadra jobb minőséget képvisel. 

Hirdetés


AdaptációHaloHalo 2. évadMaster ChiefPablo SchreiberSci-fiSorozatok 2024Spartan

Képek forrása: SkyShowtime

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.