Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Haldoklik a Fortnite?

Minden idők egyik legsikeresebb játéka 2024-ben


botiirko Hegedűs Botond Máté

2024. 01. 29. 00:00

Haldoklik a Fortnite?
Megosztás

Hirdetés

A Fortnite-ot talán senkinek nem kell bemutatni, hiszen a valaha volt legfelkapottabb játékként tekinthetünk rá, amely főként 2017 és 2019 között élte legszebb napjait. Nagyon hirtelen kezdett el népszerűvé válni az Epic Games 2017-ben kiadott videójátéka és kevesebb, mint egy év alatt már több, mint 150 millió játékost vonzott be a Battle Royale játékmód. Pénzügyileg sem panaszkodhatott az amerikai cég, hiszen havonta több száz millió bevételt hozott az azóta jelenséggé, már-már kultusszá avanzsálódó játék.

És hogy mi adta a Fortnite sikerét? Egyrészt, az alapvetően PUBG (PlayerUnknown’s Battlegrounds) miatt akkortájt népszerűvé váló Battle Royale műfaj. A játék ezen módja ingyenesen elérhető volt – mai napig az –, amivel természetesen elég sok embert meg lehet győzni. Emellett elkezdett kialakulni a Fortnite története, amit a játékosok a fejezetekben (chapters) és azon belül szezonokban (seasons) követhettek figyelemmel.

Aztán a játékosok szépen lassan kezdték otthagyni a Fortnite-ot, sokan a nem túl kreatív frissítésekre panaszkodtak. És bár a játékosállomány ennek ellenére folyamatosan növekedett, a kérdés, hogy mi lett volna – a játékosai életkora miatt – mémmé váló Fortnite-tal a Covid19 okozta karantén időszak nélkül. Ez ugyanis, mint oly sok játéknak, adott egy új esélyt, amivel az Epic Games élni is tudott, és ismét szárnyra kapott a „Forti”.

A karantén időszak(ok) végeztével aztán újfent elindult kissé a lejtőn a játék. Azonban 2023 őszén az Epic meghúzta minden idők egyik legzseniálisabb marketing húzását, ugyanis az OG season keretein belül 30 napig visszahoztak korábbi pályákat, fegyvereket és kinézeteket. Ezzel rengeteg régi játékost csábítottak vissza, és újra fénykorát élte a játék.

Az ezt követő igencsak jelentős frissítéssel jutunk el a jelenbe, ugyanis az OG season lezárultával megjelent a Chapter 5 Season 1, ami elég drasztikus változásokat hozott. Megváltozott a karakterek mozgása, talán korábban a PUBG-ban szokhattunk meg hasonló megoldásokat, mint amikkel most dolgozik a Fortnite. Ezt sokan így-úgy szidják, de alapjaiban véve realisztikusabb lett tőle a játék, ami remek döntésnek nevezhető. Természetesen egy új pálya is bekerült, rajta a fő attrakciónak szánt vonattal, ami nem olyan nagy szám, mint azt az Epic várta volna, de ettől függetlenül egy pazar elem, amely színesíti a játékmenetet. Mint minden szezonban, a Battle Pass is megújult, egészen tetszetős skinekből lehet válogatni. 

Bár játékosállományát tekintve az OG season óta visszaesett a játékosok száma, mégse annyira drasztikus ez a csökkenés. Hétvégén természetesen sokkal többen vannak jelen, de hétköznap este – magyar idő szerint – is átlépi az 5-600 ezret a játékosok száma.

Így tehát a címre válaszolva, a Fortnite köszöni szépen, él és virul. Az Epic Games pedig már 2023 év végén beharangozta, hogy ’24-ben újra nosztalgia utazás vár a játékosokra – ismételten OG szezon keretein belül –, így várhatóan töretlen lesz a játék sikere.

Hirdetés


Epic GamesFortniteFortnite 2024Fortnite OG

Képek forrása: Epic Games

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.