Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Gollam teljes története

Zsákos... Megye...


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 10. 16. 18:51

Gollam teljes története
Megosztás

Hirdetés

Gollam, vagy eredeti nevén Szméagol egy sztúr volt, a Harmadkorban élt három korai hobbit törzs egyike. Az Egy Gyűrű birtoklása révén élete évszázadokkal meghosszabbodott, de testileg és lelkileg eltorzult. Hosszú éveken át üldözte a Gyűrűt, miután Zsákos Bilbó megtalálta azt Gollam barlangjában, a Ködhegység mélyén, és magával vitte.

KORAI ÉVEK

Eredetileg egy sztúrként született hobbit volt, 2430-ban a Harmadkorban. Szméagol élete első éveit családjával élte. Valamikor 2463 körül Szméagol lett az Egy Gyűrű negyedik birtokosa Szauron, Isildur és Déagol után. Déagol az unokatestvére volt, és Szméagol születésnapján együtt mentek horgászni. Ott Déagol egy nagy hal miatt kiesett a csónakjukból, és a vízben egy aranygyűrűt talált. Szméagol szinte azonnal a Gyűrű hatása alá került, és azt követelte születésnapi ajándékként. Amikor Déagol ezt megtagadta, Szméagol dührohamot kapott, és megküzdött Déagollal a Gyűrűért, majd megfojtotta őt, és elvette tőle.

A Gyűrű gyorsan tovább rontotta Szméagolt, akit saját népe is száműzött, nagymamája kitette otthonából, így Szméagol kénytelen volt új lakhelyet találni. Az új otthona egy barlang lett a Ködhegységben, valamikor 2470 körül. A Gyűrű ártó hatása nemcsak Szméagol testét torzította el, hanem az elméjét is, és életét jócskán meghosszabbította. Szméagol a Gyűrűt Drágaszágnak vagy születésnapi ajándéknak nevezte.

ÉLET A KÖDHEGYSÉGBEN

Oly sok éven keresztül élt a Ködhegységben, ahol nyers halakat, denevéreket és olykor-olykor eltévedt orkokat evett. Gollam egyébként undorítónak találta a hobbitok és a tündék ételeit.

Évszázadok alatt, miközben a Gyűrű hatása alatt állt, Gollamnál egyfajta disszociatív személyiségzavar alakult ki: Szméagol, a „jó” személyisége, homályosan emlékezett még olyan dolgokra, mint a barátság és a szeretet, míg Gollam, a „rossz” és uralkodó személyiség, a Gyűrű rabszolgája volt, és bárkit megölt volna, aki el akarta venni tőle. Gollam két személyisége gyakran vitatkozott egymással, amikor magával beszélt - ezt Tolkien is megjegyezte, mivel nem volt senki más, akivel beszélhetett volna -, és kapcsolatukban megjelent a szeretet-gyűlölet viszony, amely tükrözte Gollam Gyűrű iránti szeretetét és gyűlöletét, valamint az önmagával szembeni érzelmeit.

TALÁLKOZÁS ZSÁKOS BILBÓVAL

Gollam csaknem 500 évig tartotta magánál a Gyűrűt, melynek hatalmával orkokra vadászott. Így történt az is, hogy 2941-ben Gollam egy portyája során elhagyta a Gyűrűt, amelyet Zsákos Bilbó talált meg. Bilbó a Ködhegységen át utazott tizenhárom törp társaságában, mikor a hegyi orkok elrabolták és behurcolták őket a hegység belsejébe. A társaságnak Gandalf segítségével sikerült kiszabadulni, de a menekülés közben Bilbó elesett és beverte a fejét egy kőbe. Bilbó elvesztette az eszméletét, és mikor később felébredt, hiába kereste a kiutat a sötét barlangban. Bolyongása közben egy mocskos és hideg barlangi tavat talált, ahol ott találkozott Gollammal.

Mikor Gollam meglátta Bilbót, nagyon megörült, hogy friss húst talált, ezért meg akarta ölni és meg akarta enni a hobbitot. Bilbó tudta, hogy Gollam képes kivezetni őt a barlangból, ezért egy ősi játékot ajánlott Gollamnak: találós kérdéseket tettek föl egymásnak. A játék tétje az volt, ha Bilbó nyer, akkor Gollam kivezeti őt a barlangból, viszont ha Gollam nyer, akkor megeheti Bilbót.

Mindketten öt-öt találós kérdést tettek föl egymásnak, Gollam olyan kérdéseket tett föl, amelyek az életét jellemzik, Bilbó pedig olyanokkal próbálta nehezíteni Gollam dolgát, amelyeket már régen látott, például a napot. Ez többször sikeres is volt, viszont Gollam mindig megválaszolta a hobbit kérdéseit.

Bilbó utolsó kérdése az volt, hogy "Mi van a zsebemben?". Mivel ez úgymond egy szabálytalan kérdés volt, így Gollam nehesztelt rá, hogy ilyet tett fel neki, de megbékélt vele, mert háromszor próbálkozhatott. Azonban Gollam egyik tippje sem volt helyes, így Bilbó lett a győztes. Gollam megharagudott és visszament a szigetére, de ekkor jött rá, hogy mi van valójában Bilbó zsebében. Gollam rátámadt Bilbóra, aki elfutott. Menekülés közben Bilbó véletlen az ujjára húzta a Gyűrűt és eltűnt. Gollam tovább üldözte a kijárat felé, így akaratlanul is kivezette a hobbitot a barlangból. Amikor Gollam rájött, hogy mi történt, bosszút esküdött a hobbit ellen és új célja lett: vissza akarta szerezni a Gyűrűt.

A GYŰRŰ KERESÉSE

Gollam végül elhagyta a Ködhegységet, és néhány évvel később Bilbó nyomába eredt. Dél felé vette az irányt, egyenesen Mordorba, ahol abban az időben minden gonosz összegyűlt, és felfedezte Cirith Ungol titkos lépcsőit, amelyek Minas Morgul közelében találhatók. Mindeközben túlélt egy találkozást Shelobbal, vagyis a Banyapókkal. Visszatérte során elfogták, és Barad-dûr tömlöcébe vitték, ahol a kínzások alatt kénytelen volt elárulni Szauronnak, hogy mit tud a Gyűrűről. Ezt követően Gollamot szabadon engedték, mivel Szauron mindent megtudott tőle, amire szüksége volt, és érezte, hogy Gollam megtudja szerezni a Gyűrűt.

Ezután Aragorn elfogta, majd Gandalf kihallgatta, aki Thranduil királyságának Silvan tündéire bízta őt Bakacsinerdőben. Gollam az orkok segítségével megszökött, és útnak indult a Megye felé. Átment Mórián, de nem tudott kijutni Durin kapuján. Úgy tűnt, hogy örökké ott fog várakozni, viszont végül szerencséje lett, amikor a Gyűrű Szövetsége megjelent.

A GYŰRŰHÁBORÚ

Gollam találkozott a Gyűrű Szövetségével Móriában, és több alkalommal észrevették és hallották. A Harmadkor 3019. évében, január 15-én a Szövetség minimálisan feloszlott, amikor Gandalf eltűnt, miközben egy Balroggal harcolt - igaz, később visszatért, immár Fehér Gandalfként. Gollam tovább követte a megmaradt tagokat és igazán akkor találkozott először Frodóval és Samuval, miután önállóan Mordor felé vette az irányt a két hobbit. Ezután egy összecsapás során, amelyben megharapta és majdnem megfojtotta Samut a Gyűrűért, Frodó legyőzte őt, és megfenyegette, hogy megöli azzal a fegyverrel, ami korábban Bilbóé volt. Természetesen a fegyvert azonnal felismerte. Ezután egy Lothlórienben kapott kötetelet kötöttek Gollam nyakára, ami óriási fájdalmat okozott neki. Frodó később rábeszélte Gollamot, hogy esküdjön meg, hogy segít nekik. Így is tett, ráadásul a Gyűrűre esküdött meg és megígérte, hogy elvezeti őket Mordorba. Ezt követően a hobbitok elindultak Gollam vezetésével Mordor Kapujához.

Frodó jósága előhozta Gollam jó énjét, Szméagolt, és ő legalább valamennyire próbálta betartani az ígéretét. Frodó Gollamban látta a lehetséges jövőjét, ezért meg akarta menteni őt, hogy végső soron saját magát is megmenthesse. Gandalf és Bilbó mellett Frodó volt az egyetlen, aki jóságot tanúsított Gollammal szemben, akit mindenki azonnal megvetett, mivel piszkosnak, nyálkásnak, alattomosnak és gyanúsnak tartották.

Amikor elérték a Kaput, és látták, hogy jól őrzött, Gollam meggyőzte őket, hogy ne azon az úton menjenek tovább, mondván, hogy elfogják őket, és Szauron visszaszerzi a Gyűrűt. Gollam azt mondta, hogy dél felé vezeti őket, ahol tudott egy másik bejáratot Mordorba. Ezt a döntést Frodó elfogadta, Samu pedig egyre inkább gyanakodni kezdett.

Később Frodót és Samut Faramir elfogta, és Gollam követte őket. Amikor Faramir megengedte Frodónak, hogy beszéljen Gollammal a Tiltott-tónál, Famarirék rövid időre fogságba ejtették, és Gollam elárulva érezte magát. Ez pedig lehetőséget adott a Gollam, vagyis a rossz személyiségének, hogy teljesen átvéve az irányítást. Faramir megtudta, hogy a Gollam által mutatott hely Cirith Ungol néven ismert. Ezután figyelmeztette Frodót és Samut, hogy az egy nagyon rossz hely.

Frodo, Samu és Gollam elhagyták Faramirt, és átkeltek a Morgul-völgyön, majd megkezdték a Cirith Ungol lépcsőinek megmászását. Gollam nem véletlen hozta őket ide, hiszen az volt a terve, hogy elárulja a hobbitokat azzal, hogy Shelobnak adja őket táplálékul, majd megszerzi magának a Gyűrűt. Az is figyelemre méltó, hogy Gollamnak sikerült szövetséget kötni Shelobbal, aki máskülönben arról volt híres, hogy mindent felfal és megöl, amit lát. Amikor visszatért, a hobbitok aludtak. Frodó alvásának látványa majdnem arra késztette Gollamot, hogy megbánja tetteit, miközben elkezdte simogatni Frodó haját. Samu azonban felébredt, és éles szavakkal szólt Gollamhoz, így minden remény a megváltásra elveszett.

Ahogy Frodó korábban figyelmeztette őt, Gollam esküjének elárulása végül a vesztét okozta, mivel Frodó és Samu elmenekült Shelob barlangjából és Cirith Ungolból. Gollam végig követte őket, keresve a lehetőséget, hogy meglepje őket és megszerezze a Gyűrűt. Amikor Frodó és Samu már majdnem elérték a céljukat, Gollam megtámadta őket, de nem tudta megszerezni a Gyűrűt. Samu, aki első látásra gyűlölte Gollamot, megpróbálta megölni őt, de végül megbocsátott neki a puszta szánalom és undor miatt, hátat fordítva neki. 

HALÁLA

Pár pillanattal később Frodó már a Végzet Hegyében állt, de mivel nem tudta megsemmisíteni a Gyűrűt, mert magának követelte, ezért felhúzta. Ekkor Gollam újra rátámadt a hobbitokra. Egy kővel megütötte Samut, miközben Frodó láthatatlan volt, majd nyomozva Frodó lábnyomait, a vállára ugrott. A két szereplő összecsapott, és Gollam végül leharapta Frodó ujját, amelyiken a Gyűrű volt. Örömében, hogy végre visszaszerezte a drágaságát, nem vette észre a tátongó szakadékot, és bezuhant a hegy tüzébe, ahol a Gyűrűvel együtt ő is elpusztult. Évekkel később Gollam halála után Gandalf elmondta Frodónak, hogy Gollam nem egy gonosz entitás, aki halált érdemelne, hanem egy szánalomra méltó lény, aki természetellenesen és visszafordíthatatlanul kötődött a Gyűrűhöz. Gandalf azt is elmondta, hogy Frodó szinte biztosan hasonló sorsra jutott volna, ha megtartja a Gyűrűt.

KARAKTER

A Hobbit első kiadásában Tolkien nem említette Gollam méretét, ami miatt több illusztrátor is nagyon nagyként ábrázolta őt. Tolkien észrevette ezt a mulasztást, és a későbbi kiadásokban tisztázta, hogy Gollam átlagos hobbitméretű, és a Gyűrűk Urában utalást tett arra, hogy Samu kicsit alacsonyabb nála. Tolkien Gollamot sötét, csontfehér vagy sárgás bőrszínűként írta le. Egy kéziratban, amelyet a karakterei megjelenésének irányítására írt, Tolkien ezt azzal magyarázta, hogy Gollamnak világos bőre volt, de sötét ruhát viselt, és gyakran csekély fényben látták. A Hobbitban megemlítik, hogy Gollamnak vannak zsebei, amelyekben fogélező követ, orkfogakat, nedves kagylókat és egy denevérszárny darabját tartja. Ennek ellenére általában kötényben vagy meztelenül ábrázolják illusztrációkban és az adaptációkban. 

Gollam kiváló túlélő volt, éles szemének és fürge kezének köszönhetően pedig remek horgász. Szinte bármilyen fény- és vízszint mellett képes volt észlelni és kifogni a halakat. A Ködhegység földalatti tavában évszázadokig horgászott, szinte teljes sötétségben, és bárhol meg tudta szerezni az ételt. Emellett nagyon ügyes volt abban, hogy ne vegyék észre, és kiválóan használt szinte minden vízen lebegő tárgyat, hogy át tudjon kelni a tavakon, és a folyókon. Ez tette lehetővé számára, hogy olyan sokáig kövesse a Szövetséget.

Hirdetés


A Gyűrűk UraAndy SerkisFantasyGollamHobbitSzméagolTolkien

Képek forrása: Tolkien Gateway

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.