Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: Fűrész 3D

A játéknak vége.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 11. 05. 00:00

Visszatekintő: Fűrész 3D
Megosztás

Hirdetés

Visszatekintő rovatunkban továbbra is a Fűrész-filmeket vesézzük ki, amelynek során eljutottunk a franchise egy meghatározó korszakát lezáró darabjához, a Fűrész 3D-hez.

A hetedik részben eddig soha nem látott módon nézhetjük Jigsaw játékszereinek működésbe lépését. A Fűrész 3D-ben halálos harc bontakozik ki Jigsaw öröksége körül, a halálos csapdák eddigi túlélői összefognak, és megpróbálnak a játékok mélyén rejlő sötét titok nyomára bukkanni.

A film az utolsó fejezet volt, ami egy több éves, összetett, fordulatos történetet zárt le. Külön érdekesség, hogy 3D technológiával mutatták be a mozikban, amely az első ily módon vászonra küldött darab volt a franchise-ban. Eredetileg lett volna még egy felvonás, viszont a fogadtatás tekintetében elvetették ezt az ötletet. A filmekhez sajnos a későbbiekben visszanyúltak, sőt az idén megjelent Fűrész X-szel már háromszor tették meg, azonban utóbbit leszámítva, ez egyáltalán nem volt jó döntés.

A cselekmény továbbra is Hoffmanra fókuszál, viszont nagyon lehetett érezni, akárcsak az előző résznél, hogy elfáradt a franchise. A karakter le lett zárva, ahogy az egész történet is, viszont ezt közel sem tökéletesen tették meg. A filmben nagy szerepet kapott a nosztalgia, amely egyben a legnagyobb erőssége is. Voltak visszatérő karakterek, akik a korábbi részekben sikeresen túlélték a játékokat, ilyen volt például a Fűrészben látott Dr. Lawrence Gordon. Ő kulcsszerepet tölt be a Fűrész 3D-ben, hiszen kiderült róla, hogy az első rész történéseit követően John Kramer segített neki és a segítségét kérte a további játékok elkészítésében. Főként olyan dolgokban nyújtott segítséget a kirakós gyilkosnak, amely az orvostudományhoz köthető. Ez a döntés a készítőktől egyben jó lépés is volt, de nagyrészben nem igazán. Többek közt megint annak vagyunk szemtanúi, hogy újabb ember áll az egész mögött és újabb ember segít Kramernek. Ez tényleg sok volt, korábban ott volt Amanda, majd Hoffman, most pedig Gordon. Persze, nagy fordulat, mert senki sem számított erre, de a lezáró részben valami egyedibbel is előállhattak volna. 

A karakterrel kapcsolatban voltak pozitívumok is, a nosztalgiafaktor és az első és utolsó rész közti párhuzamok. Remek volt azt látni, ahogy Gordon szemügyre veszi a nyomasztó fürdőszobát, ahonnan kiszabadult, sőt még a levágott lába és Adam holtteste is előtérbe került a képsorok folyamán. Ezek a momentumok valóban csodálatosak voltak, viszont csak ez édeskevés ahhoz, hogy méltó legyen a lezáráshoz.

A filmben rengeteg szálat vezettek be, találkozunk múltbélivel, vannak feleslegesek és olyanok is, amelyek vinnék előre a történetet, azonban a sokágú cselekmény ezt nem igazán engedi. Ez pedig a negatívumok sorát erősíti, és még ide lehetne sorolni a szereplők folytonos sikonyálásait és az erőltett trancsírozást, amely mindig is jellemezte a Fűrész-franchise-t, azonban a hetedik részben túl lett tolva és felesleges volt. Továbbá Tobin Bell kevés játékideje is rendkívül meglátszik a film minőségén, szinte alig szerepelt.

VÉGSZÓ

Összeségében a Fűrész 3D nem sorolható a franchise jó filmjei közé és a nagy univerzum lezárásanak is bőven megosztó. Csapdákból újfent nem volt hiány és akadtak kiemelkedőek, különösen a nyitójelenetekben látható nyílt, utcai játék. Voltak visszatérő és új szereplők, akiken nagy mértékben meglátszódott a Fűrész-világának fáradtságának jelei. 

6/10

Hirdetés


Filmek 2010Fűrész 3DHorrorJigsawTobin BellVisszatekintő

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.