Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Elhunyt James Earl Jones

Az Erő legyen vele!


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 09. 10. 10:52

Elhunyt James Earl Jones
Megosztás

Hirdetés

James Earl Jones amerikai színész volt, akit mély, jellegzetes hangja tette ismertté. Több mint hat évtizeden átívelő karrierje során számos ikonikus szerepben tűnt fel, legyen szó színházról, moziról vagy televízióról. De ugorjunk vissza a kezdetekhez.

Jones 1931. január 17-én született Arkabutlában, Mississippi államban. Édesanyja, Ruth Jones, tanár volt, míg édesapja, Robert Earl Jones, színész, aki fiatalon elhagyta a családot. Jamest nagyszülei nevelték fel Michiganben, miután édesanyja Detroitba költözött. Gyermekként súlyos dadogással küzdött, ami miatt hosszú ideig egyáltalán nem beszélt. Ez a trauma mélyen érintette őt, de később egy középiskolai tanára bátorítása miatt elkezdett verset mondani, ami segített neki visszanyerni önbizalmát és beszédkészségét.

James Earl Jones a Michigan Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol először orvosnak készült. Később azonban áttért a dráma szakra, miután a színház egyre jobban elkezdte érdekelni. Egyetemi évei alatt és azt követően csatlakozott a hadsereghez, ahol rövid ideig szolgált a koreai háború idején, mielőtt befejezte volna katonai szolgálatát.

Jones színpadi karrierje az 1950-es évek végén kezdődött, amikor Shakespeare-darabokban játszott, többek között Othellót. Az 1960-as években New York színházi világában számos elismert produkcióban szerepelt. 1969-ben Tony-díjat nyert a The Great White Hope című darabban nyújtott alakításáért, amelyben egy bokszolót formált meg. Ez a szerep segítette abban, hogy filmes karrierje is beinduljon, sőt ezt a darabot később filmre is vitték, amivel Oscar-jelölést ért el.

Bár Jones tehetséges színpadi színész volt, a legnagyobb hírnevet számára a filmszerepek hozták meg. Az 1977-es első Star Wars-filmben ő adta Darth Vader hangját. A későbbi művekben pedig továbbra is ő maradt a hangja. 1994-ben ismét egy ikonikus szinkronszerephez jutott, méghozzá ő szinkronizálhatta Mufasát Az oroszlánkirályban, amely hatalmas siker lett. A filmet 2019-ben teljesen felújították, új animációs stílust kapott és James Earl Jones ismételten visszatért.

A televízióban is jelentős karriert futott be, többek között Emmy-díjat nyert 1991-ben a Gabriel's Fire című sorozatban nyújtott alakításáért. Számos más szériában és filmben is feltűnt, mint például a Dr. Strangelove-ban, a Baseball álmokban és az Amerikába jöttemben.

Jones több jelentős díjat kapott pályafutása során, köztük három Tony-díjat, két Emmy-díjat és egy Grammy-díjat is bezsebelt. 2011-ben tiszteletbeli Oscar-díjat kapott az amerikai mozi művészetéhez és tudományához való jelentős hozzájárulásáért.

James Earl Jones élete során kétszer házasodott. Első felesége, Julienne Marie színésznő volt, akivel 1968-ban kötött házasságot, de 1972-ben elváltak. 1982-ben feleségül vette Cecilia Hartot, akivel egy gyermekük született, Flynn Earl Jones. Hart 2016-ban hunyt el, ami nagy csapás volt Jones számára.

Annak ellenére, hogy 2024-re már visszavonult az aktív szerepléstől, Jones neve továbbra is örökre beíródott a szórakoztatóipar történetébe. Az ő hangja és tehetsége generációkat inspirált, és továbbra is emlékezetes marad a popkultúrában. Pályafutása során Jones újra és újra bebizonyította, hogy milyen sokoldalú művész, legyen szó színpadi, filmes vagy televíziós szereplésről.

James Earl Jones végül 2024. szeptember 9-én Pawlingban hunyta le örökre szemét, 93 évesen. Az Erő legyen vele!

Hirdetés


Amerikába jöttemAz oroszlánkirályBaseball álmokDarth VaderDr. StrangeloveFilmekGabriel's FireJames Earl JonesSorozatokStar Wars

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.