Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Egyedül a tengeren: Sehol kritika

Újabb spanyol tartalom a streaming óriáson.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 10. 16. 00:00

Egyedül a tengeren: Sehol kritika
Megosztás

Hirdetés

A Netflix nevéhez rengeteg siker fűződik, és sok külföldi produkciót dobnak ki a streaming felületükre. Rendkívül népszerű manapság a spanyol és a koreai filmek gyártása a szolgáltatónal, és ismét egy ilyen produkcióval van dolgunk, méghozzá a spanyol Sehol című drámával.

A történet Miáról, (Anna Castillo) egy terhes nőről szól, aki férjével együtt egy tengeri konténerben rejtőzve menekül egy totalitárius országból. Miután erőszakkal elválasztják őket egymástól, a túlélésért kell küzdenie, viszont egy heves vihar a tengerbe sodorja a nőt. Egyedül az óceán közepén Miának minden kérdéssel szembe kell néznie, hogy megmentse lánya életét és újra találkozhasson párjával.

A film koncepciója már önmagában hatalmas dicséretet érdemel, azonban a megvalósításról ez nem mondható el. Remek köntösbe helyezik el a történetet a készítők, hiszen egy olyan Spanyolországban járunk, ahol elfogják, rosszabb esetben megölik a gyerekeket és a nőket, mert nincs elegendő táplálék és víz az emberek számára, ezáltal pedig a szaporodás megakadályozása a cél és hogy be tudják osztani az erősforrásokat. A házaspár célja, hogy Írországba meneküljön a jobb életkörülmények érdekében, de ez nem megy zökkenőmentesen. Szóval bizony, az ötlet tényleg zseniális, de hemzseg a hibáktól a film, amiért nagyon nagy kár, mert A platform sikere után jó lett volna még egy kiváló spanyol filmet látni a Netflixen.

A történet kiemelten egy szereplőre koncentrál, Miára, akire irgalmatlan sok nehézség vár útja során. Ezekben a film jeles, mert sok dologra kitér, hogy mégis mitévő lenne az ember egy bezárt konténerben sodródva a tenger közepén, viszont vannak kulcsfontosságú elemek, amelyekre nem kapunk választ. Amikre viszont igen, azok nem minden esetben vannak jól kivitelezve, köszönhetően a főszereplő buta és felelőtlen döntéseinek. A folytonos sikonyálás egyedül a tengeren nem igazán fog elvezetni a célhoz, de még van pár ilyen cselekedett Miától, amit tényleg nem lehet hova tenni. Ehelyett például simán elkezdhetett volna előbb halászni és nem a film vége fele.

A megmagyarázhatatlan és ostoba döntések mellett a főszereplő sem a legnagyobb pozitívuma a filmnek. Nagyon nehéz vele azonosulni, főleg az előbb említett döntései miatt. Azonban egy nagy karakter fejlődést láthatunk Miánál, hiszen a törékeny nőből a film végére egy igazán kemény karakter lesz, aki bármit megtesz kislánya biztonságáért, sőt még egy bálna is segít neki, de többet nem spoilerezünk.

A legnagyobb erőssége a Seholnak, az a film elején látható menekülés, és a kegyetlen fiktív spanyol rendszer bemutatása. Rendkívül izgalmasan kezdődik a produkció és szörnyű dolgokat láthatunk, hogy miket tesznek az emberekkel. Nagy kár, hogy nem tartotta ezt a tempót, feszültséget és izgalmat a film, viszont ebből a szempontból nem panaszkodhatunk annyit, mert igenis lehetett azért érezni ezeknek az elemeknek a jelenlétét a film során, de az első nagyjából húsz percben sokkal nagyobb mértékben.

VÉGSZÓ

A Sehol nem lesz egy újabb spanyol sikerfilm, viszont nem is nevezhető rossz darabnak. Rengeteg hiba fedezhető fel benne, azonban pozitívumokból sincs hiány. Ha a főszereplőt és ezt a csodálatos koncepciót jól kidolgozták volna, akkor simán lehetne az év meglepetése. Aki viszont szereti a Netflix spanyol gyártású filmjeit, mindenképp tegyen egy próbát vele.

6/10

Hirdetés


Anna CastilloFilmek 2023NetflixSehol

Képek forrása: Netflix

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.